Cine sunt rebelii din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, afirmă că rebelii care protestează împotriva regimului său sunt susţinători al-Qaida, care lucrează pentru Osama ben Laden. Printre revoluţionarii din Libia se află atât islamişti, care au luptat împotriva SUA în Irak sau Afganistan, dar şi intelectuali sau tineri moderni şi entuziaşti, scrie Wall Street Journal. Cotidianul american pune problema ce se va întâmpla cu aceştia dacă

În conducerea Comitetului rebel de la Benghazi se află un veteran al jihadului afgan împotriva Uniunii Sovietice, o profesoară care poartă geci de piele neagră şi un american de origine libiană căruia îi plac vinurile franceze.

Citiţi şi:

Război în Libia: Khamis, cel mai mic din cei şapte fii ai lui Gaddafi, a fost ucis / Forţele pro-Gaddafi vânează civili pe care îi folosesc drept scut uman

"Totul este încă proaspăt. Vrem democraţie şi, după ce vom avea partide, toată lumea se va putea exprima", afirmă Salwa Bugaigis, avocat şi purtătoare de cuvânt a rebelilor. În ceea ce priveşte elementele islamiste ale rebeliunii, ea adaugă: "După cum vedeţi, eu nu port văl islamic, sunt modernă şi ei mă respectă. Daca ar fi al-Qaida, nici nu s-ar uita la mine".

Sloganul revoluţiei libiene este "libertate" nu stat islamic, iar la steag s-a optat pentru culorile roşu, negru şi verde al regatului libian, proamerican, pe care Gaddafi l-a desfiinţat în 1969. Portrete ale lui Omar Mukhtar, eroul libian din lupta împotriva colonialismului italian, din anii '30, şi pancarte cu sloganul său - "Vom câştiga sau vom muri" - pot fi văzute pe mii de maşini şi în vitrinele magazinelor din Benghazi.

Islamişti sau laici, rebelii libieni salută raidurile occidentale şi subliniază diferenţele dintre această operaţiune împotriva lui Gaddafi si angajamentele americane din Irak şi Afganistan. O parte dintre rebelii libieni au luptat împotriva trupelor SUA în acele conflicte.

"Când America a ocupat Afganistanul şi Irakul, a raspândit corupţia şi a ucis persoane nevinovate", susţine  Rafat Bakar, un activist revoluţionar cu barbă din oraşul Baida. "O intervenţie occidentalî în Libia ne ajută să scăpăm de tiran şi de injustiţie", a adăugat el.

Cotidianul aminteşte că revolta actuală îşi are rădăcinile în masacrul din 1996 împotriva a 1.200 de prizonieri, majoritatea islamişti, de la Benghazi. Revoluţia a început după reţinerea temporară, în 15 februarie, a lui Fathi Terbil, un tânăr avocat care reprezenta în justiţie rudele prizonierilor ucişi.

"Vreau un guvern civil, separarea puterilor în stat, o presă libera şi instituţii moderne ale statului", afirma recent Terbil, membru al guvernului interimar rebel.

Şeful guvernului revoluţionar, fostul ministru al justiţiei Mustafa Abdel Jalil, este văzut rareori în public, parţial pentru că regimul a pus o recompensă pe capul său. În ciuda faptului că revoluţionarii se bucură de susţinere pe scară largă în estul Libiei, nu este clar câtă autoritate exercită conducerea rebelă, neexperimentată - în special în condiţiile în care Gaddafi a blocat serviciile de telefonie mobilă în zonele controlate de ei, ceea ce face aproape imposibilă comunicarea între oficialii revoluţionari şi cetăţenii de rând, apreciază Wall Street Journal.

"Oriunde mergi, sunt doar voluntari, nu există conducere - toţi managerii erau pro-Gaddafi şi acum au fugit", a explicat Khalifa Hassan, un student la medicină care tratează victimele asaltului forţelor guvernamentale din oraşul Ajdabiya. "Nu există coordonare", a adăugat el.

Şeful "Statului Major" rebel, generalul Abdel Fattah Younis, fost ministru de interne a afirmat că "tinerii sunt entuziaşti şi nu acceptă niciun plan militar fix". "S-au grăbit şi exista consecinţe pe acest lucru", a adăugat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite