VIDEO Război în Libia. Gaddafi a apărut în public, la reşedinţa sa din Tripoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele loiale colonelului libian Muammar Gaddafi au bombardat oraşul Misrata, folosind tancuri, artilerie şi tunuri, iar Guvernul de la Tripoli a anunţat că va înarma peste un milion de civili. În schimb, oficialii francezi şi englezi au anunţat că Aliaţii sunt conduşi, în prezent, de către SUA, dar NATO va prelua, în câteva zile, conducerea coaliţiei.

Citiţi aici ce s-a întâmplat în Libia în ultimele 24 de ore.

UPDATE 8.30 Televiziunea naţională libaneză a anunţat că Muammar Gaddafi a apărut în public, la reşedinţa sa din Tripoli. Conform televiziunii, Gaddafi s-a arătat mulţimii marţi seară şi a precizat că Libia este pregătită pentru orice bătălie şi că este sigur că ţara sa va câştiga bătălia.

UPDATE 8.00 Gaddafi este susţinut şi pe site-ul de socializare Facebook, acolo unde peste 40.000 de persoane din Serbia şi Muntenegru îndeamnă la pace

UPDATE 6.20 Reuters raporteză că cel puţin două explozii au fost auzite în Tripoli, înainte de ivirea zorilor, dar nu a existat focuri de armă anti-aeriene.

UPDATE 5.40 Gaddafi nu a cedat nici în a patra zi de atacuri.

UPDATE 5.25 Reuters a anunţat că un martor a auzit explozii în capitala Libiei, Tripoli.

UPDATE 5.00 Forţele loiale ale lui Gaddafi terorizează în continuare civilii din Misrata, au declarat locuitorii oraşului pentru AP. Aceştia au spus că atacurile lunetiştilor au fost neîncetate. "Spitalele noatre nu mai fac faţă numărului mare de răniţi." a declarat un doctor. Cât despre mâncare, acesta a spus: "Împărţim tot ce găsim iar când nu găsim nimic, ceea ce se întâmplăă des, nu prea ştim ce să facem."

UPDATE 4.15 Nic Robertson, corespondent al CNN, a spus că localnicii din Misrata se apropie periodic de marginea drumurilor de la periferia oraşului pentru a vedea daunele cauzate de conflict. El spune că oamenii încercă să îşi formeze o imagine despre război, deoarece televiziunea de stat nu difuzează imagini cu conflicte, ci arată mai degrabă cu libieni care flutură steagul ţării lor.

UPDATE 4.00 "Nu ne vom da bătuţi", a mai spus liderul libian în faţa oamenilor care fluturau steaguri verzi. "Nu ne vor teroriza. Noi râdem de rachetele lor. Libienii râd de aceste rachete. Îi vom învinge prin orice metodă." Gaddafi a numit eforturile coaliţiei "agresiuni gălăgioase efectuate de un grup de fascişti" şi a prezis că membrii "vor fi trimişi la coşul de gunoi al istoriei".

UPDATE 3.30 Trei jurnalişti, doi de la AFP şi unul de la Agenţia Getty, care erau ţinuţi ostatici de către Gaddafi din weekend, au fost eliberaţi cu puţin timp în urmă, la Tripoli. "Suntem recunoscători celor implicaţi, care au ajutat la eliberarea grupului, şi vom continua să sprijinim activitatea fotoreporterilor noştri care se angajează să se documenteze despre evenimente." a spus un purtător de cuvânt al Agenţiei Getty.

UPDATE 2.15 Gaddafi a mai declarat, în faţa locuinţei sale din Tripoli: "Nu mă tem nici de furtunile care matură orizontul, nici de avioanele care ne distrug pământul. Sunt rezistent, casa mea este aici, în cort. Sunt proprietarul de drept, şi creatorul zilei de mâine. Sunt aici!"

UPDATE 1.00 Preşedintele SUA spune poporului libian se va lovi de potenţialele ameninţări ale Colonelului Gaddafi, dacă el rămâne la putere. Cu excepţia cazului în care Gaddafi este dispus să demisioneze, "vor exista potenţiale ameninţări faţă de poporul libian", spune el.

UPDATE 00.35 Poporul libian reprezintă "apărarea aeriană" a Libiei, a spus Muammar Gaddafi în faţa unei mulţimi adunate în faţa locuinţei sale de la Tripoli.

UPDATE 00.05 Liderul libian a afirmat că va continua să lupte, fiind încrezător că până la urmă va învinge. "Vom fi câştigători, în final", a declarat Gaddafi, potrivit Reuters.

UPDATE 23.25 Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat într-o conferinţă de presă, în Salvador, că "nu are niciun dubiu" că Statele Unite vor fi capabile să tranfere controlul asupra operaţiunii din Libia coaliţiei internaţionale în câteva zile.

UPDATE 23.00 Arabia Saudită şi-a exprimat suportul faţă de operaţiunile militare din Libia. Deşi saudiţii trebuie să îşi calmeze protestatarii din propria ţară, aceştia susţin operaţiunile din Libia din cauza relaţiilor proaste pe care le-au avut cu colonelul Gaddafi ani de zile. Primul Ministru al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit marţi cu Ministrul de Externe saudit, la Londra: "Prinţul saudit şi-a exprimat sprijinul puternic faţă Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate ONU şi de paşii făcuţi de comunitatea internaţională", a spus David Cameron într-un comunicat.

UPDATE 22.45 Veşti bune pentru familiile celor trei jurnalişti dispăruţi în Libia: cei doi jurnalişti care lucrează pentru AFP şi un angajat al Agenţiei Getty vor fi eliberaţi în următoarele ore, potrivit declaraţiei autorităţilor libiene.

UPDATE 22.15 Potrivit comandantului Forţelor Navale SUA în Europa şi Africa, Samuel Locklear III, liderul libian Muammar Gaddafi continuă atacul asupra civililor. "Îi vom face până la urmă să cedeze" în faţa consiliului Naţiunilor Unite, a mai spus acesta.

UPDATE 21.00 Patru avioane militare din Qatar au sosit la baza aeronavală situată pe insula Creta, a anunţat Statul Major grec. Participarea Qatarului la intervenţia militară din Libia este explicată de către premierul acestei ţări prin intenţia de a pune capăt băii de sânge.

UPDATE 20.50 Ţările participante la intervenţia militară din Libia discută cine ar trebui să preia comanda operaţiunii. Statele Unite sunt dornice să predea conducerea, în timp ce NATO nu şi-a exprimat dorinţa de a prelua-o. Preşedintele american Barack Obama consideră că NATO ar trebui să facă parte din structura de comandă misiunii, potrivit unui comunicat emis de Casa Albă.

UPDATE 19.20 Colonelul Gaddafi continuă atacul asupra civililor.

UPDATE 18.53 Emisarul special al ONU pentru Libia, iordanianul Abdel Ilah Khatib, a avut o primă întâlnire, luni seara, cu liderii forţelor rebele libiene, la Tobruk, a anunţat un comunicat difuzat marţi de Naţiunile Unite, la Tunis, unde se află secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, relatează AFP. Liderii rebeli "au cerut, din nou, oprirea asedierii oraşelor de forţele libiene (loiale colonelului Muammar Kadhafi) şi o încetare rapidă a focului", se arată în comunicat.

UPDATE 18.35 Sondaj: 68% dintre români nu sunt de acord cu intervenţia militară din Libia, potrivit unui sondaj realizat de IRES. Controlul asupra rezervelor de petrol (51%) şi protejarea civililor de atacurile armatei libiene (42%) sunt identificate ca fiind principalele motive care au stat la baza intervenţiei forţelor militare internaţionale în Libia şi 40% dintre participanţii la studiu apreciază că România ar putea fi afectată de evenimentele din Libia

UPDATE 18.20 Premierul francez Francois Fillon a subliniat că intervenţia în Libia este în strictă conformitate cu Rezoluţia ONU din 1973 şi chiar dacă se doreşte plecarea lui Gaddafi de la putere, este strict decizia libienilor cine va fi lider pe viitor.

Ministrul francez de externe a declarat că intervenţia militară din Libia poate înceta "în orice moment" dacă Muammar Gaddafi încetează focul.

UPDATE 17.45 "Confruntări violente" au avut loc luni şi marţi în regiunea Yefren, la sud-vest de Tripoli, între rebelii care deţin controlul asupra regiunii şi forţele regimnului libian, în care au fost ucise cel puţin nouă persoane, au declarat locuitori din această regiune, citaţi de AFP. "Forţele lui (Muammar) Kadhafi au întreprins o ofensivă sângeroasă, luni şi marţi, în regiune. În confruntări au fost ucise cel puţin nouă persoane, iar multe altele au fost rănite, la Yefren", oraş situat la 130 de kilometri sud-vest de Tripoli, a declarat un locuitor.

UPDATE 17.00  Potrivit BBC, Libia deţine rezerve substanţiale de aur, în valoare de mai bine de 6 miliarde de dolari, la preţul curent, ceea ce o clasează printre primele 25 de ţări din punct de vedere al rezervelor de aur.

UPDATE 16.26 Atacurile militare în Libia ar trebui să scadă în intensitate în zilele următoare, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Robert Gates. "În măsura în care ajungem, cu succes, să suprimăm sistemele de apărare aeriană, nivelul activităţii cinetice ar trebui să scadă", a adăugat el. Aceste declaraţii survin la o zi după intervenţia preşedintelui american, Barack Obama, care a declarat că Statele Unite vor reduce, în curând, rolul lor în cadrul operaţiunilor coaliţiei angajate în Libia.

UPDATE 15.52 Ţările membre NATO au decis ca Forţele navale proprii să se ocupe de aplicarea embargoului la traficul cu armament impus Libiei, anunţă un diplomat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP. "Ambasadorii statelor membre NATO reuniţi în cadrul Consiliului Atlanticului de Nord au ajuns la un acord pentru aplicarea embargoului privind comerţul maritim cu armament", a precizat oficialul NATO, sub protecţia anonimatului.

UPDATE 15.00 Bombardamentele coaliţiei internaţionale şi luptele dintre forţele liderului libian Muammar Kadhafi şi rebeli continuă în Libia, în timp ce dezbaterea cu privire la finalitatea şi mandatul operaţiunii desfăşurate la iniţiativa SUA, Franţei şi Marii Britanii devine tot mai intensă, relatează AFP.

UPDATE 14.17 Comentariile preşedintelui bulgar Gheorghi Părvanov privind operaţiunea militară în curs de desfăşurare în Libia sunt "absurde", a declarat ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov. Părvanov şi-a exprimat preocuparea privind operaţiunea militară din Libia, afirmând că decizia de a ataca forţele regimului lui Muammar Kadhafi ar fi trebuit luată în unanimitate de NATO şi înainte de operaţiune, nu invers.

UPDATE 13.54 Ce cred europenii despre intervenţia în Libia: sondaj. Peste 40 la sută dintre britanici dezaprobă raidurile împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, în timp ce majoritatea cetăţenilor germani şi suedezi sprijină intervenţia militară internaţională, potrivit unor sondaje realizate în cele trei ţări, transmite AFP. În Suedia, un sondaj publicat marţi arată că 88 la sută dintre suedezi consideră că intervenţia militară sub mandat ONU este "corectă".

UPDATE 13.11 Tinerii din liga ShababLibya  scriu pe Twitter: "un militar al lui Gaddafi a mărturisit, după ce a fost prins la Zitan, că sunt plătiţi cu circa 600 de dinari libieni (350 de euro) pentru fiecare cadavru pe care îl aduc la Tripoli".

image

UPDATE 13.05 Ambii piloţi ai avionului prăbuşit au reuşit să se salveze.

UPDATE 13.00 Mii de libieni s-au refugiat în estul ţării din cauza luptelor, anunţă Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, bazându-se pe mărturiile refugiaţilor sosiţi în Egipt, relatează AFP.

UPDATE 12. 40 Un avion de vânătoare F-15 Eagle al forţelor aeriene americane s-ar fi prăbuşit în Libia, aparent din cauza unei defecţiuni mecanice, într-o zonă controlată de rebeli, susţine presa arabă, citată de CNN. Comandantul US African Command Kenneth Fidler a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, prăbuşirea avionului nu a fost provocată de o "acţiune ostilă".

UPDATE 12.25 Coreea de Nord condamnă ferm atacurile aeriene occidentale din Libia.

UPDATE 12.20 Ministrul de Externe danez, Lene Espersen, a declarat că Muammar Gaddafi  trebuie judecat de o Curte internaţională pentru crimele comise împotriva Libiei.

UPDATE 12.00 Camera Comunelor a adoptat, cu 557 de voturi pentru şi 13 împotrivă, participarea Marii Britanii la intervenţia în Libia. "Marea Britanie va respecta cu stricteţe mandatul Naţiunilor Unite în Libia", a dat asigurări premierul David Cameron, care a admis că Libia trebuie să îl înlăture de la putere pe Muammar Gaddafi şi să decidă viitorul său.

UPDATE 11.35 Un prezentator de la o staţie tv, pro Gaddafi, ţine o armă automată în studio, angajându-se să lupte "până la ultima picătură de sânge".

UPDATE 11.00 Forţele pro-Gaddafi atacă oraşul Zintan folosind arme grele, transmite Reuters citând Al-Jazeera.

UPDATE 11.00 Libia ar avea de câştigat fără Gaddafi la putere, însă poporul trebuie să decidă, susţine secretarul american al Apărării, Robert Gates.

UPDATE 10.30 China şi-a reafirmat opoziţia faţă de folosirea forţei în Libia şi a cerut încetarea imediată a focului.

UPDATE 10.10 Financial Times citează diplomaţi care susţin că Franţa a lansat primul atac împotriva Libiei fără a-şi informa în totalitate aliaţii, iar încercările sale de a exclude o intervenţie a NATO au divizat coaliţia internaţională care a instaurat o zonă de interdicţie aeriană în această ţară.

UPDATE 9.40 Trei jurnalişti occidentali au fost răpiţi, în regiunea Trobuk, de armata libiană, doi dintre aceştia aparţin AFP, iar cel de-al treilea este fotograf la agenţia Getty Images, potrivit mărturiei şoferului lor citat de France Presse.

UPDATE 9.10 Guvernul libian nu are date despre câţi civili au fost ucişi în raidurile aeriene.

UPDATE 09.07 BBC citează un libian din Tripoli care afirmă că foarte mulţi civili au murit în atacurile recente ale coaliţiei. "Vreau ca toată lumea să ştie că rebelii nu sunt reprezintă tot poporul libian. Vă rog, opriţi campania!".

UPDATE 9.00 Tinerii din liga ShababLibya  scriu pe Twitter: "Gaddafi are trupe care ucid într-o frenezie, o tactică bine-cunoscută de a crea oameni dispuşi să se sacrifice. Terifiant!"

UPDATE 8.46 Comandantul coaliţiei, generalul american Carter Ham, a afirmat că aliaţii au puţine informaţii asupra locului unde se află colonelul Muammar Gaddafi. "Nu ştiu unde se află liderul libian, dar nu am făcut eforturi pentru a-l găsi", a declarat el, adâugând că misiunea lor nu este legată de această persoană. "Noi nu îl atacăm, nu căutăm să ştim unde se află".

UPDATE 8.15 Ayatollahul Ali Khamenei, ghidul suprem iranian, a condamnat intervenţia occidentală în Libia, adăugând că susţine "toate mişcările de revoltă" din regiune care au ca slogan "islam şi libertate, potrivit AFP.

UPDATE 08.00 Şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a cerut NATO să preia comandamentul operaţiunilor coaliţiei internaţionale în Libia.

UPDATE 07.40 Corespondentul BBC transmite că la reuniunea ONU de la New York 10 state au votat pentru rezoluţia privind Libia , dar cinci s-au abţinut - Rusia, China, Brazilia, India şi Germania.

UPDATE 7.15  Guvernul de la Tripoli a cerut o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pentru a se discuta acţiunile militare internaţionale din Libia. Întâlnirea va avea loc joi, exact la o săptămână de la adoptarea rezoluţiei.

UPDATE 7.00 Preşedintele Ugandei Yoweri Museveni a criticat puternic atacurile cu bombe asupra Libiei, acuzând ţările occidentale că au intenţii duplicitare.

UPDATE 6.00 Un videoclip cu o explozie care ia prin surprinde civilii libieni circulă pe internet. Sub video, scrie în arabă: "Atacurile lui Gaddafi asupra civililor din Misrata."

UPDATE 5.30 Statele Unite ale Americii au lansat 20 rachete Tomahawk în Libia, în ultimele 12 de ore, a declarat marţi dimineaţă un purtător de cuvânt militar. În total, 159 rachete Tomahawk au fost aruncate de către Statele Unite şi Regatul Unit, din momentul în care coaliţia internaţională a început activitatea Odyssey Dawn. De asemenea, unul din cele trei submarine din SUA, care au participat la începutul operaţiunii, a părăsit din zona.

UPDATE 4.30 Corespondentul CNN Nic Robertson în Libia a respins informaţiile emise de Fox News că el şi alţi jurnalişti ar fi fost folosiţi ca scuturi umane de colonelul Gaddafi pentru a preveni un atac cu rachete asupra casei sale. Un material postat pe site-ul Fox News, luni, spunea că membri ai echipelor CNN, BBC şi ai altor agenţii de ştiri au interferat cu operaţiunile militare britanice.

Nic Robertson a numit materialul celor de la Fox News "scandalos şi ipocrit". "Dacă voiau să ne folosească drept scut uman, ne-ar fi ţinut acolo mai mult timp. Nu asta s-a întâmplat", a spus Robertson.

UPDATE 4.00 Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, va înştiinţa membri ai Consiliului de Securitate ONU, joi, despre modul în care este pusă în aplicare rezoluţia privind Libia. Membrii Consiliului vor discuta atunci despre rezoluţie şi despre următoarele mişcări.

UPDATE 3.30 Mohammed Abdule-Mullah, un luptător rebel din Libia, a declarat pentru AP că trupele guvernamentale nu mai arată rezistenţă după ce campania internaţională a început. "Însă trupele pro-Gaddafi sunt puternice. Sunt militari profesionişti şi au echipament bun. 99% dintre noi, rebelii, sunt civili, în timp ce oamenii lui Gaddafi sunt luptători profesionişti." a spus acesta.

UPDATE 3.15 Reprezentantul SUA în statul Texas, Ron Paul, a declarat că preşedintele Obama ar fi trebuit să consultate Congresul înainte să acţioneze în Libia. Ron Paul spune ca atacul Americii în Libia este neconstituţional şi că Statele Unite ale Americii "nu realizează ceea ce se aşteaptă de la ele".

UPDATE 3.00 Nic Robertson, corespondentul CNN, transmite pe Twitter: "Până acum, în această seară, au avut loc trei atacuri separate - explozii şi incendii anti-aeriene, în Tripoli. Portul din Tripoli a fost aparent o ţintă, împreună cu navele militare aflate în apropierea portului.

UPDATE 2.45 Agenţia de ştiri Reuters informează că un număr tot mai mare de parlamentari republicani îl critică pe preşedintele american Barack Obama pentru că nu are un plan clar în Libia şi că întreprinde operaţiuni militare costisitoare, într-un moment în care deficitul bugetar al Americii este mare.

UPDATE 2.30 Al-Jazeera informează că atacurile aeriene ale coaliţiei au lovit radarele din două baze de apărare din apropiere de Benghazi.

UPDATE 2.15 Corespondentul BBC în Tripoli, Allan Little, a informat că au loc noi atacuri anti-aeriene asupra oraşului. "Când încep atacurile, tot oraşul se umple de un sunet asurzitor." a spus acesta.


Atacuri aeriene asupra Tripoli. Foto: Reuters

image

UPDATE 1.15 Un martor din Sirte a declarat că atacurile aeriene din aeroportul oraşului, din această noapte, nu au lovit niciun civil, potrivit BBC.

UPDATE 1.00 Forţele pro Gaddafi spun că mai multe persoane au fost omorâte luni în Sirte, locul de naştere al liderului. Moussa Ibrahim, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că un aeroport al civililor a fost atacat. "A fost bombardat, multe persoane au fost ucise şi pe multe dintre ele le cunoşteam personal," a declarat acesta pentru Reuters.

UPDATE 00.30 O majoritate covârşitoare din parlamentul britanic a votat în favoarea acţiunii militare din Libia - 557 parlamentari au votat în favoarea şi 13 împotrivă.

UPDATE 00.15 Un medic de la spitalul principal din Misrata a afirmat că "numărul martirilor se ridică la 40 şi al răniţilor la peste 300". "Încă mai primim" victime, a adăugat el, potrivit Mediafax.

Forţele lui Kadhafi "au adunat, sub ameninţare, aproximativ 500 de persoane din afara oraşului şi le-au dus în centrul Misrata pentru a manifesta în sprijinul lui Kadhafi", a declarat anterior un purtător de cuvânt al rebelilor din oraş.

O contramanifestaţie "la care au participat mii de locuitori ai oraşului a intervenit", a adăugat el. Potrivit acestuia, lunetişti urcaţi pe acoperişuri şi un tanc "au tras atunci asupra manifestanţilor". "Au fost zeci de morţi şi de răniţi", a adăugat el.

Ibrahim, care este unul dintre liderii comitetelor revoluţionare, coloana vertebrală a regimului libian, a avertizat europenii cu privire la un "aflux de imigranţi africani".

"Atunci când statul este slab, nu poate asigura supravegherea frontierelor. Europa trebuie să se pregătească de un aflux de imigranţi africani", a avertizat el.

UPDATE 00.10 Un purtător de cuvânt al Guvernului libian a informat despre bombardamentele de luni ale coaliţiei internaţionale, condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, asupra oraşului Sebha.

"Începând de sâmbătă, coaliţia inamică a efectuat raiduri aeriene şi cu rachete la Tripoli, Zuara, Misrata (vest), Sirt şi Sebha", a declarat Moussa Ibrahim, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Sebha a fost bombardat astăzi", a răspuns el, întrebat despre data atacului.

El a precizat că raidurile coaliţiei au atins de asemenea, luni, un "mic port de pescuit" la 27 de kilometri vest de Tripoli.

El a adăugat că aceste atacuri au făcut "numeroase victime" în rândul civililor, în special la "aeroportul civil" din Sirt, oraşul natal al lui Kadhafi, la 600 de kilometri est de Tripoli.

Ibrahim a mai spus că oraşul rebel Misrata, situat la 200 de kilometri est de Tripoli, a fost "eliberat în urmă cu trei zile", dar forţele regimului continuau să caute "elemente teroriste".

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise luni şi peste 300 au fost rănite de tiruri ale forţelor loiale liderului libian Muammar Kadhafi, la Misrata, au afirmat anterior un purtător de cuvânt al rebelilor şi o sursă medicală din oraş.

O bază a Marinei libiene, situată la zece kilometri est de Tripoli, a fost bombardată luni seara, au declarat martori care au văzut fum ieşind din această bază.

Baza navală Boussetta a fost atinsă de bombardamente la scurt timp după ora 19.00 GMT (21.00, ora României), potrivit unor martori.

UPDATE 23.50 Bombardamentele i-au tăiat elanul lui Gaddafi. Nicio aeronavă libiană nu a fost observată acţionând, de la debutul operaţiunilor militare peste week-end. În plus, atacurile aeriene au oprit forţele libiene de la sol de a se apropia de Benghazi, iar acum forţele terestre se deplasează spre sud de Benghazi.

Acţiunile de luni s-au axat pe extinderea zonei de interdicţie aviatică spre Al-Brega, Misrata şi apoi la Tripoli, pe o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri.

UPDATE 23.00 Corespondentul CNN Nic Robertson povesteşte despre exploziile pe care le-a auzit în această seară la Tripoli. El spune că a auzit cel puţin două explozii, aparent venind din direcţia liderul libian Muammar Gaddafi. Exploziile au avut loc la o zi după ce o clădire a lui Gaddafi a fost avariată într-un atac aerian al coaliţiei.

UPDATE 22.35 Preţul petrolului a crescut luni, după ce forţele coaliţiei au lansat un atac asupra obiectivelor militare din Libia, în week-end, raportează CNNMoney.

UPDATE 22.25 Eforturile regimului păreau să fi "stagnat" odată ce Gaddafi a anunţat încetarea focului, a declarat un oficial al Statelor Unite. Coaliţia priveşte cu atenţie ce se întâmplă în Libia pentru a vedea dacă afirmaţia lui Gaddafi "este un gaj sau sunt doar cuvinte", a spus oficialul.

"Nu există nicio încetare a focului în Misrata", a spus Mohamed, un purtător de cuvant al opoziţiei. "Distrugerea este de neimaginat."

Acesta a mai spus că oraşul, aflat sub puterea rebelilor, nu a avut energie electrică, servicii de telefonie sau apă potabilă pentru cel puţin două săptămâni şi a fost bombardat puternic în ultimele patru zile de forţele loiale lui Gaddafi.

Şeful forţelor SUA în Libia a declarat reporterilor că forţele de coaliţie au avut luni un progres "foarte eficace" în a aplica rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU destinată pentru a proteja civilii de atacurile lui Gaddafi.

UPDATE 22.05 Oficialii libieni au anunţat că Trupele Aliate au bombardat mai multe oraşe, printre care şi Sebha, un oraş din sudul ţării

UPDATE 21.40 Corespondentul Al Aan TV în Libia a precizat, pe Twitter, că o nouă explozie a fost auzită la Benghazi

UPDATE 21.20 Televiziunea de stat libiană a precizat că oraşul Tripoli a fost atacat de către forţele coaliţiei

image

UPDATE 21.10 Presa internaţională a anunţat că la Tripoli au avut loc trei explozii puternice, iar cerul a fost luminat de mai multe focuri de artilerie antiaeriană

UPDATE 20.45 Barack Obama a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a precizat că Gaddafi trebuie să fie dat jos. „Conform politicii Statelor Unite, Gaddafi trebuie înlăturat de la putere", a spus acesta.

UPDATE 20.05 Peste 40 de persoane au fost ucise, în oraşul Misrata, de către trupele lui Gaddafi, a anunţat presa internaţională

UPDATE 19.30 Preşedintele rus, Dimitri Medvedev, a anunţat că Rusia doreşte soluţionarea conflictului din Libia şi că ruşii nu vor participa la nicio operaţiune militară împotriva Libiei. „Vom pune în aplicare cu plăcere eforturile noastre de mediere şi capacităţile noastre în materie de menţinere a păcii, dacă pot fi utile în această situaţie, pentru că noi avem relaţii bune cu lumea arabă", a spus Medvedev.

UPDATE 18.50 Conform al-Jazeera, trupele lui Gaddafi bombardează, de câteva ore, oraşul Zintan, aflat în vestul Libiei

Guvernul de la Havana a criticat în termeni duri intervenţia militară străină în conflictul intern din Libia, Cuba acuzând puterile occidentale că au "creat condiţiile ce au condus la această agresiune militară", potrivit agenţiei Xinhua. Trupele lui Gaddafi au deschis focul, luni, în oraşul Misrata, iar o mare parte a libienilor este de acord cu poziţia adoptată de către Marea Britanie, Franţa şi ceilalţi aliaţi, deoarece libienii au nevoie de ajutor.

Două televiziuni de ştiri au declarat că unul dintre cei şapte fii ai lui Muammar Gaddafi s-a aflat în stare critică după ce a fost rănit atunci când un avion de vânătoare s-a prăbuşit şi a fost internat în spital. Apoi, la două ore de la anunţ, au spus că el ar fi murit într-un spital din Tripoli, acolo unde era internat. Khamis, în vârstă de 32 de ani, este unul dintre cei şase copii ai lui Gaddafi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite