Tismăneanu, palme pentru Crin: "Tupeul hipertrofiat se logodeşte cu vidul de idei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu

Politologul român Vladimir Tismăneanu continuă seria acuzaţiilor dure la adresa preşedintelui PNL, Crin Antonescu, spunând despre acesta că este un personaj care îmbină "tupeul hipertrofiat cu vidul de idei".

După ce l-a caracterizat pe liderul penelist drept "Acest Rică Venturiano care se crede Vlad Ţepes", Vladimir Tismăneanu a scris luni, într-un articol publicat pe blog:

"Crin Antonescu este intr-adevar, cum am scris, campionul national al grobianismului, as spune chiar la categoria grea. (...) Pe scurt, spre a relua o faimoasa formulare a lui Arghezi despre Beniuc: "Una spune si alta fumeaza". Omul stropeste cu invective fara sa-i pese de consecinte. Bunul simt il asteapta de la altii, nu este obligatia sa.

Calca in picioare prestigii academice, batjocoreste scriitori celebri, face din limbajul de mahala chiar si la adresa unor colegi si colege de partid un pattern al vietii politice romanesti din ziua de azi. Cand ma gandesc la cei peste o suta de intelectuali care au lansat, in toamna anului 2009, "Apelul" pentru alegerea lui Crin Antonescu drept presedinte al tarii, ma cam apuca jalea.

Nu m-a iertat nici pe mine la conferinta de presa de luni. L-a infuriat, fireste, ce-am scris pe "Contributors" si pe blogul meu, un text reluat in "Adevarul" si in "EvZ". N-am facut decat sa reafirm mai vechile mele critici la adresa unei performante politice in care superficialitatea se logodeste cu insolenta, fatuitatea cu vacuitatea, tupeul hipertrofiat cu vidul de idei.

(...) L-am numit pe dl Antonescu, si nu am motive sa-mi schimb parerea, o reincarnare a lui Gh. Tatarescu in cea mai trista si jenanta perioada a carierei sale politice (1945-1947). Dar Tatarescu a fost constrans de imprejurari teribil de vitrege sa se angajeze intr-o perdanta colaborare cu comunistii. Avea macar acest dezolant alibi. Pe Crin Antonescu nu l-a obligat decat propriul orgoliu".

Textul complet, aici.

Gheorghe Tătărăscu a fost prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și în perioada 1939-1940 din partea Partidului Naţional Liberal. La sfârşitul anului 1944, când România se afla sub ocupaţia trupelor sovietice, Tătărescu s-a arătat dispus la colaborare cu ruşii. Astfel că Tătărescu a intrat în noul Guvern al lui Petru Groza, impus de ruşi. Tătărescu a devenit vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi ministru de Externe.

Ce l-a înfuriat pe Tismăneanu

Crin Antonescu s-a arătat sâmbătă nemulţumit, într-o emisiune la Realitatea TV, de activitatea TVR şi, mai ales, de cea a şefei Direcţiei de Ştiri, Rodica Culcer, care a atins vârsta pensionării, spunând despre ea că este "o pensionară nesimţită".

"Acest Rică Venturiano care se crede Vlad Ţepes"

Într-un editorial publicat duminică pe blog, intitulat "Crin Antonescu si atractia grobianismului", Vladimir Tismăneanu a comentat gestul lui Crin Antonescu.

"Credeam ca nimic nu ma poate soca atunci cand vine vorba de Crin Antonescu, acest Rica Venturiano care se crede Vlad Tepes (vorba lui Andrei Plesu), cel pe care il numeam un Zelig al politicii romanesti, ratacit in panglici, cortine si serpentine demagogice si atras parca magnetic de pestilentiul insultei sordide . Ei bine, recunosc ca badarania la adresa Rodicai Culcer a reusit sa ma uluiasca. Dar de ce ma mir?", a scris Tismăneanu. Citeşte tot articolul aici.

Vladimir Tismăneanu (60 de ani) este profesor de ştiințe politice la Universitatea Maryland, College Park, specialist în teoria sistemelor politice, politici comparate, analiza ideologiilor și mişcărilor revoluţionare ale secolului XX. În 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România. La sfârşitul lunii februarie 2010 a fost numit preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Vladimir Tismăneanu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite