Discursul Regelui, judecat de zece pedelişti: când “foarte bun”, când “nimic memorabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai vegheat de bustul Regelui Carol I
Regele Mihai vegheat de bustul Regelui Carol I

Niciun ministru PDL n-a venit la discursul Regelui Mihai în Parlamentul României pentru că membrii Cabinetului Boc au avut un program "mai încărcat" şi şedinţa solemnă "s-a suprapus cu acţiuni de mult timp programate".

Printre membrii PDL care au venit în Parlament s-au numărat Vasile Blaga, Raluca Turcan, Mircea Toader, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru şi alţi senatori şi deputaţi.

Cristian Preda: Discursul Regelui, foarte bun

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirmă, într-o postare pe blogul personal: "Discursul Regelui Mihai a fost unul foarte bun. A acoperit multe teme, cu cuvinte bine găsite, străine de limba de lemn. Nu poate fi trecut cu vederea caracterul consensual al mesajului".

Orest Onofrei: Iniţiativa, mai mult din ură faţă de preşedinte

Secretarul Senatului, senatorul PDL Orest Onofrei, a declarat că "organizatorii prezenţei Regelui Mihai I în Parlament au făcut-o mai mult din ură pentru preşedinte decât din dragoste faţă de Rege" şi "dacă neo-monarhiştii actuali sunt de bună credinţă şi chiar vor să ne împăcăm cu istoria, le propun să voteze în Parlament schimbarea Zilei Naţionale, de la 1 decembrie, în data de 10 mai".

Iustin Cionca: În sfârşit, am simţit în Parlament o atmosferă solemnă

Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat că, la şedinţa solemnă în care Regele Mihai a rostit un discurs, "în sfârşit, am simţit în Parlament o atmosferă solemnă, un respect faţă de o instituţie. Mi-aş dori să văd acelaşi respect faţă de celelalte instituţii, în special faţă de instituţia prezidenţială. M-a impresionat că au venit oameni din toată ţara ca să-l vadă pe Regele Mihai".

Ştefan Seremi: Regele nu a spus nimic memorabil

Preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a declara că Regele Mihai a avut un mesaj "aniversar". "Am fost prezent în sală la discursul fostului Rege, care după părerea mea a fost un mesaj mai mult aniversar. Nici nu avea ce să spună un om la 90 de ani mai mult decât a spus. Dar nu a spus nimic memorabil, nimic de ţinut minte", a spus el.

Preşedintele PDL Bihor a adăugat că, în sine, momentul discursului nu a avut nicio încărcătură festivă sau oficială, deoarece a fost rostit "în afara unei şedinţe oficiale a Parlamentului".

Cezar Preda: A fost un arc peste timp

Deputatul PDL Cezar Preda a spus că "Parlamentul României a arătat că poate să trateze cu respect un suveran şi ceea ce a însemnat el pentru istoria ţării". "A fost un moment unic, un arc peste timp. Parlamentul a arătat că poate să trateze cu respect un suveran şi ceea ce a însemnat el pentru istoria acestei ţări", a adăugat el.

Emil Boc: Îi doresc multă sănătate

Întrebat cum comentează discursul Regelui Mihai susţinut în Parlament, premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Carei (Satu Mare), unde a participat la manifestările dedicate Zilei Armatei, că "Îi doresc La mulţi ani şi multă sănătate". Întrebat dacă nu i se pare o lipsă de respect absenţa sa din Parlament premierul a răspuns că "mi s-ar fi părut o lipsă de respect faţă de Armata Română dacă nu aş fi fost prezent astăzi aici, la Carei".

Dorin Florea, atac la Prinţul Duda

Vicepreşedintele PDL Dorin Florea a declarat, ca reacţie la discursul susţinut de Regele Mihai, că "Prinţul Duda, din punctul meu de vedere, aduce mari deservicii Casei Regale. L-am cunoscut personal. Cât timp el face politici în numele Casei Regale, din păcate, Regele Mihai I trebuie să deconteze şi e păcat. Strategia pe care o face domnul Duda lasă un gust amar monarhiştilor. Eu nu sunt monarhist, mama mea a fost, dar cât timp Duda face politici în numele Casei Regale mama nu mai cântă «Trăiască Regele»", a spus Florea.

Radu F. Alexandru: L-am aplaudat pe Rege din suflet

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a declarat, marţi, că a fost impresionat de discursul Regelui Mihai din Parlament.

"A fost un discurs important prin concizie, prin analiza corectă cea mai obiectivă a ceea ce înseamnă România. A fost un discurs care a reuşit să cuprindă în câteva cuvinte o istorie, discursul unui om care a avut tăria să spună pe parcursul unei vieţi că a trăit un moment de bucurie şi multe momente de amărăciune, înţelegând prin asta deplina preocupare şi deplina solidaritate cu ţara şi poporul român", a afirmat acesta. "(...) l-am aplaudat în picioare nu din motive de protocol, ci cu sentimentul că trăiesc chiar un moment istoric", a mai spus senatorul PDL.

Marius Spânu: De ce nu reuşim şi noi, parlamentarii, să avem un astfel de discurs, fără atacuri?

Deputatul PDL Marius Spînu a afirmat că nu a sesizat lucruri extraordinare în discursul regelui, adăugând că a fost totuşi un mesaj de bun-simţ.

"E o istorie vie. Nu am văzut lucruri extraordinare, ci un mesaj de bun simţ. Sunt multe lucruri de care nu vorbim şi care au fost abordate de către rege. Sper să nu încercăm să transformăm mesajul regelui într-o bătălie politică. Apare o întrebare: de ce nu reuşim şi noi, parlamentarii, să facem la fel, adică să avem un altfel de discurs public, fără atacuri?", a afirmat Spînu.

Ioan Oltean: Prudent, echilibrat

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, marţi, că "apreciez discursul Regelui Mihai drept unul prudent, echilibrat, adaptat realităţilor din România".

Mircea Toader: Discursul Regelui a fost echilibrat

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că "a fost un eveniment istoric, iar participarea parlamentarilor a fost bună". Discursul Regelui Mihai a fost echilibrat şi este de apreciat actul de voinţă pe care l-a făcut acesta" prin venirea în Parlament, a adăugat Toader.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite