Ion Iliescu: N-am fost duşmanul politic al Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu
Ion Iliescu

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, marţi, că discursul Regelui Mihai din Parlament a fost constructiv şi util.

El a spus că niciodată nu a fost duşmanul politic al Regelui Mihai şi a explicat că el a făcut un act de reconciliere cu Regele şi cu Casa Regală.

"Am făcut un act fundamental de reconciliere cu Regele şi Casa Regală de intrare în normalitate, normalitate care s-a reflectat şi prin acest moment care era util şi necesar", a afirmat Iliescu.

El a adăugat că punerea în aplicare a mesajului de solidaritate al Regelui Mihai ţine de maturitatea societăţii şi a forţelor politice.

"Din păcate, noi în loc să progresăm, am regresat. Anii '90 au fost ani de mare încordare, însă nu lipsiţi de dialog. Simbolurile acestei confruntări în anii '90 erau doi- eu şi domnul Coposu, care ne aflam într-o contradicţie permanentă, dar ne respectam reciproc şi totdeauna găseam calea contractelor, înţelegerii, dialogurilor", a precizat fostul şef de stat.

"Discursul a fost constructiv şi util", a spus Ion Iliescu, arătând că acest moment era util şi necesar.

În legătură cu absenţa unor oficialităţi şi a Patriarhului BOR de la şedinţă, Iliescu a apreciat: "Fiecare judecă cum crede mai bine paşii şi prezenţa".

1993 - 1994: Persona non grata

Regele Mihai îşi anunţă dorinţa de a veni în tară la 9 noiembrie 1993, dar Ministerul de Externe refuză să-i acorde viza de intrare, deoarece pe paşaportul Regelui Mihai şi pe cel al Reginei Ana scrie "Majestate Regală". La 11 noiembrie 1994, partidul de guvernământ PDSR cere MAE să-l declare pe fostul Rege "persona non grata" şi preşedintele Ion Iliescu nu a exclus lege care să interzică intrarea Regelui în ţară.

Iliescu, elogiu pentru Regele Mihai I: "Meritele dumneavoastră la 23 august 1944 sunt incontestabile"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite