Iliescu, elogiu pentru Regele Mihai I: "Meritele dumneavoastră la 23 august 1944 sunt incontestabile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Ion Iliescu i-a trimis, luni, Regelui Mihai I, o scrisoare în care îi recunoaşte "actul curajos de la 23 august 1944".

"Majestate, permiteţi-mi să vă transmit cele mai calde urări cu prilejul împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani. Numele dumneavoastră este legat, îndeosebi, de un moment decisiv din istoria contemporană a României - actul de la 23 august 1944, prin care a încetat alianţa cu Germania hitleristă, s-a realizat întoarcerea armelor şi alăturarea ţării noastre la coaliţia Naţiunilor Unite.

Fără actul curajos de la 23 august 1944, nu doar statutul politic al României la sfârşitul războiului ar fi fost afectat, dar şi modul de desfăşurare a ostilităţilor pe teritoriul ţării noastre şi îndeosebi soarta Ardealului - revenirea sa integrală la teritoriul ţării.

Cine nu înţelege acest lucru, săvârşeşte o mare eroare. Iar meritele dumneavoastră, în calitate de şef al statului, la înfăptuirea acestui act, sunt incontestabile", a scris Iliescu.

1993 - 1994: Persona non grata

Regele Mihai îşi anunţă dorinţa de a veni în tară la 9 noiembrie 1993, dar Ministerul de Externe refuză să-i acorde viza de intrare, deoarece pe paşaportul Regelui Mihai şi pe cel al Reginei Ana scrie "Majestate Regală". La 11 noiembrie 1994, partidul de guvernământ PDSR cere MAE să-l declare pe fostul Rege "persona non grata" şi preşedintele Ion Iliescu nu a exclus lege care să interzică intrarea Regelui în ţară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite