Senatul României e "ţăndări": şantaj, blocaj, absenteism, amânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii Puterii au majoritate doar pe hârtie
Senatorii Puterii au majoritate doar pe hârtie

În lipsa câtorva miniştri prinşi cu treburi la ministere şi cu o majoritate fragilă, Opoziţia a reuşit să blocheze săptămâni în şir dezbaterile din Senat.

Parlamentarii Puterii nu-şi pot trece prin Senat priorităţile legislative deşi au majoritate. PDL, UDMR şi UNPR au, împreună, 71 de senatori, cu 5 mai mulţi decât PSD şi PNL. În ciuda acestui fapt, Legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ÎCCJ sunt blocate în Senat de mai multe săptămâni. Senatorii opoziţiei au reuşit, timp de mai multe săptămâni, blocarea votării, după pauze de consultări şi dezbateri procedurale în contradictoriu care s-au prelungit până la terminarea programului de lucru.

Cea mai recentă dezbatere s-a soldat cu un şantaj politic în Senat. "Vreţi cvorum? Atunci aduceţi-vă senatorii cu salvările, cu elicopterul", le-au spus senatorii din opoziţie colegilor aflaţi la guvernare.

"Când noi, majoritatea parlamentară, nu eram suficienţi în sală, cei de la opoziţie părăseau sala pentru a nu avea cvorum. Când eram prezenţi toţi în sală, ceea ce este foarte dificil, pentru că avem miniştri care trebuie să lucreze, există misiuni oficiale în străinătate, cei de la opoziţie apelau la procedură ore în şir, cu pauze de consultări şi se făcea ţăndări ziua", a povestit, vineri, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat dur, spunând joi, la TVR, că "Senatul în ansamblul lui, cu tot cu preşedinte, s-a compromis. Să refuzi să adopţi legea cu privire la crearea mecanismului de promovare şi selectare a judecătorilor pentru Înalta Curte este descalificant pentru Senat. Nu se punea deât problema găsirii unui sistem care să scoată cumetriile din procesul de promovare la Înalta Curte", a spus el.

Preşedintele Senatului: Regret acest lucru

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a recunoscut, vineri, la RRA, că Senatul a intrat într-o fază de blocaj.

"În acest moment, Senatul a intrat într-o fază de blocaj. Regret acest lucru. În cele din urmă, este şi obligaţia domnului Boc, ca preşedinte al partidului şi a domnului Băsescu, ca şi garant al actualei coaliţii, să asigure majoritate în Parlament. Ceea ce spune domnul preşedinte e că nu au majoritate în Parlament. (...) Este un sprijin foarte slab pe care actuala guvernare îl are (...) Nu poţi să ceri Opoziţiei să asigure adoptarea legilor puterii", a spus  preşedintele Senatului.

CE AU DECLARAT POLITICIENII PDL

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu: "Nu cunosc foarte bine situaţia din Senat, dar din perspectiva interesului naţional e greu explicabil de ce Senatul nu poate să dezbată o lege. Atitudinea opoziţiei e total absurdă, pentru că opoziţia nu are alt proiect de lege, ci opoziţia pur şi simplu vrea să oprească dezbaterea unei legi despre care ştie că într-o zi se adoptă tacit, conform Constituţiei". El a spus că nu crede că Guvernul are altă opţiune decât aceea a asumării răspunderii în situaţia în care Parlamentul "refuză pur şi simplu să vorbească despre ele".

image

Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL: Atâta timp cât este un blocaj voit la Senat, iar ieşirea din acest blocaj este practic imposibilă, cu toate că majoritatea şi-a dovedit consistenţa, dar preşedintele Senatului nu a pus în aplicare procedurile, în aceste condiţii, soluţia nu poate fi decât asumarea răspunderii Guvernului.

Radu F. Alexandru, senator PDL: "Asumarea răspunderii Guvernului este, în mod firesc, o soluţie care se ia în situaţii excepţionale. Dat fiind faptul că în Senat se practică un blocaj care se derulează de aproape două luni prin lipsa elementară de dialog şi responsabilitate a opoziţiei, asumarea răspunderii este o măsură pe care trebuie să o luăm în calcul, altfel intrăm în vacanţa parlamentară şi se amână până la calende, la infinit, proiectele pe care România este obligată să le adopte". El a adăugat că este o opoziţie practicată din raţiuni electorale, nu cu discernământ şi că acest lucru nu s-a mai întâmplat de 20 de ani, ca de opt săptămâni Senatul să nu poată funcţiona.

 Radu F. Alexandru

Radu Berceanu, chestorul Senatului: "Mai contează şi preşedintele Senatului, care, în momentul în care se ridică un lider al PSD şi cere pauză de consultări, se dă această pauză, după care ei (cei de la PSD - n.r.) pleacă.", a spus Berceanu. Întrebat care ar fi soluţia în acest caz, Berceanu a menţionat că nu ar putea să spună că există o soluţie. "Prima chestiune pe care ar trebui s-o aibă în vedere majoritatea ar fi ca în momentul de vot final să fie absolut toată lumea prezentă de la majoritate", a spus el.

CE AU DECLARAT POLITICIENII DIN OPOZIŢIE

Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD: "Este inadmisibilă jignirea adusă de şeful statului Parlamentului şi în mod special Senatului. Prin declaraţiile din 27 octombrie, la TVR, preşedintele Traian Băsescu demonstrează indubitabil că este un pericol pentru democraţie. Preşedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate şi imagine, prin declaraţiile denigratoare şi presiunile asupra activităţii instituţiei. (...) Atitudinea dictatorială, prin ignorarea totală a opoziţiei şi, mai mult, insultele şi jignirea adusă Senatului României contribuie la acutizarea tensiunilor dintre stat şi o societate din ce în ce mai supusă necazurilor".

image

Puiu Haşotti, liderul senatorilor PNL: "Dacă domnul Băsescu are chef să acuze Parlamentul, ar fi îndreptăţit să o facă doar la adresa parlamentarilor puterii, care timp de două luni nici nu au vrut, nici nu au putut să se exprime ca atare. Legea care reglementa numirea judecătorilor la ÎCCJ a fost respinsă de Senat inclusiv cu voturile senatorilor puterii. Concluzia este una singură: în Senat, Guvernul şi preşedintele Băsescu nu au susţinere. Opoziţia nu are obiectivul şi nici obligaţia de a sprijini Guvernul. Din punctul nostru de vedere, interesul naţional este căderea Guvernului Boc".

Victor Ponta, liderul PSD: "Legea privind procedura de numire a magistraţilor ÎCCJ reflectă doar dorinţa de control politic a lui Băsescu asupra numirilor judecătorilor. Nu este cerinţa Uniunii Europene, Băsescu minte şi de data asta. Este doar dorinţa lui de a promova la ÎCCJ procurori de la DNA, pentru a continua şi în 2012 povestea cu dosarele împotriva opozanţilor politici". "Din punct de vedere constituţional, eu cred că solicitarea adresată de Băsescu Guvernului este o cerere de legiferare fără Parlament, ceea ce constituie o încălcare gravă a Constituţiei".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite