CNCD: Băsescu i-a discriminat pe "ţiganii care cerşesc agresiv"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a participat în septembrie 2009 la o petrecere a romilor, la Costeşti
Preşedintele Traian Băsescu a participat în septembrie 2009 la o petrecere a romilor, la Costeşti

Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat luni pe preşedintele Traian Băsescu pentru remarcele acestuia vizavi de romii din România care cerşesc la Helsinki şi persoanele cu dizabilităţi.

Invitat într-o emisiune televizată, preşedintele Traian Băsescu a comentat opoziţia Finlandei la aderarea României la Schengen făcând referire la romii din România care cerşesc la Helsinki.

"Nu poţi să îi spui finlandezului, ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit. Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomaţia, pentru că acolo e reacţia opiniei publice? Finlanda este deranjată de ţigani, Olanda de justiţie", a spus şeful statului.

În aceeaşi emisiune, Băsescu a afirmat, referindu-se la monarhie, că e convins de faptul că 80% din români vor să îşi aleagă şeful de stat. "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", a spus Băsescu.

Colegiul director al CNCD a decis, cu 5 voturi pentru si 2 impotriva, că afirmaţia lui Băsescu referitoare la monarhie "Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?" şi afirmatia "Ce poate sa faca diplomatia cand Guvernul constata ca tiganii cersesc agresiv, au inceput sa fure din autobuze...?" reprezintă "fapte de discriminare".

"Pentru fapta contraventionala constatata s-a aplicat partii reclamate sanctiunea avertismentului", a decis CNCD.

Episodul "Ţigancă împuţită"

Şeful statului a mai fost vizat de o investigaţie a CNCD, în mai 2007, după episodul în care a insultat o tânără, reporter la postul de televiziune Antena (care îl filma pe preşedinte în timp ce îşi făcea cumpărăturile la un hypermarket), la care s-a referit, într-o convorbire privată devenită publică, folosind cuvintele "păsărică" şi "ţigancă împuţită".

Băsescu şi-a cerut public scuze pentru incident, însă a fost sancţionat cu avertisment de CNCD. Şeful statului a contestat în instanţă sancţiunea şi a avut câştig de cauză.

"Mergeţi la Paris, romii sunt în orice colţ, în faţa oricărui muzeu"

"Hai să fim cinstiţi, avem o mare problemă de imagine. Mergeţi la Paris, la Oslo, la Londra, la Milano, minoritatea rromă este prezentă în orice colţ, în faţa oricărui muzeu, şi nu ca să intre la muzeu. Deci o recunoaştem, o dublă responsabilitate a statului şi a minorităţii, dacă nu suntem dispuşi să o recunoaştem vă asigur că toate programele guvernamentale şi europene sunt sortite eşecului", spunea Băsescu în februarie 2010, referindu-se la numeroasele plângeri primite de la cancelariile străine care semnalau extinderea acestei probleme.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Românii nu resping ce provine de la rromi. La 99% dintre ei le plac manelele

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite