VIDEO Traian Băsescu: Românii nu resping ce provine de la rromi. La 99% dintre ei le plac manelele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a participat în septembrie 2009 la o petrecere a romilor, la Costeşti
Preşedintele Traian Băsescu a participat în septembrie 2009 la o petrecere a romilor, la Costeşti

Şeful statului a declarat că românii sunt mari amatori de manele, semn că nu resping ceea ce provinde de la rromi. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe legate de îmbunătăţirea situaţiei ţiganilor din Parlament.

Citiţi şi:

adevarul.es - Cerşetoria aduce daune de imagine nu numai romilor, ci şi României

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, Traian Băsescu a precizat că la 99% dintre români le plac manelele. Şeful statului a revenit ulterior asupra acestui procentaj.

De asemenea, preşedintele a pledat pentru renunţarea la obiceiurile ţiganilor care sunt dincolo de legalitate, referindu-se la obiceiul ca fetele să se mărite de la vârste fragede, chiar la zece ani.

"Nu pledez pentru asimilare, pledez pentru păstrarea obiceiurilor şi cred că la 99% dintre românii care nu sunt etnici rromi le plac cântecele rromilor, nunţile făcute de rromi, le place să audă.. poate nu 99%, dar sunt atâţia solişti, cântăreţi, dacă o luăm de la Adi Minune până la oricine.. le plac manelele şi nu este o respingere în societate pentru ceea ce provine de la rromi", a spus Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, marea problemă a comunităţii rrome este lipsa posibilităţilor de angajare cauzată şi de respingerea ideii de şcolarizare. Problemele acestei comunităţi sunt legate, în opinia şefului statului, de veniturile pe care le are şi de poziţionarea în societate, subliniind că niciodată veniturile ţiganilor nu vor putea creşte până când nu vor fi angajaţi în câmpul muncii, iar acest lucru nu se poate întâmpla fără o educaţie corespunzătoare.

"Îmi permit să vă spun că până când comunitatea rromă nu va fi conştientă de propria ei responsabilitate pentru a ieşi din situaţia dificilă în care se află putem să scriem încă zeci de rapoarte guvernamentale, putem mări bugetele, putem mări alocaţiile sociale oricât, până când minoritatea rromă nu va fi conştientă că are responsabilităţi faţă de ea însăşi, bani se vor cheltui cu eficienţă minimă, iar progresele înregistrare vor fi de asemenea mici", a spus şeful statului.

Băsescu condamnă obiceiul de trăi din alocaţiile copiilor

Şeful statului a condamnat obiceiul multor familii de ţigani de a trăi exclusiv din ajutoarele sociale.

"Tot mai multe familii de rromi locuiesc la marginea oraşelor în adăposturi improvizate şi ilegale pe deasupra. Nu se poate merge pe ideea că la nesfârşit statul va putea până la urmă să construiască la nesfârşit locuinţe pentru această categorie. Va trebui să ne dăm copii la şcoală ca să aibă bani să-şi construiască locuinţe", a subliniat Traian Băsescu.

Ţiganii, o mare problemă de imagine pentru România

"Hai să fim cinstiţi, avem o mare problemă de imagine. Mergeţi la Paris, la Oslo, la Londra, la Milano, minoritatea rromă este prezentă în orice colţ, în faţa oricărui muzeu, şi nu ca să intre la muzeu. Deci o recunoaştem, o dublă responsabilitate a statului şi a minorităţii, dacă nu suntem dispuşi să o recunoaştem vă asigur că toate programele guvernamentale şi europene sunt sortite eşecului", a mai subliniat Băsescu, luni, la Parlament referindu-se la numeroasele plângeri primite de la cancelariile străine care semnalau extinderea acestei probleme.

La dezbaterea din Parlament şeful statului a pledat pentru parteneriate între ONG-urile şi comunitatea rromă pe de o parte, şi Guvernul de cealaltă parte, pentru ameliorarea situaţiei ţiganilor.

"Să găsim soluţii ca în familiile de rromi să se renunţe în perspectivă la traiul din ajutorul social destinat copiilor şi copii să meargă la şcoală. Cred că nu există altă soluţie şi mai spun un lucru, nu putem ascunde la nesfârşit imaginea minorităţii în străinătate spunând "Da, sunt români". Da, sunt români, dar ce fac aceşti români la toate colţurile de stradă în marile capitale europene? Dacă nu vom discuta cinstit aceste probleme şi de vom ascunde de teama acuzaţiilor de discriminare, nu cred că vom găsi instrumentele să rezolvăm problema", a subliniat şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite