Băsescu, în 1998: Ciorbea este un "biet profitor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Victor Ciorbea şi Traian Băsescu îi leagă o veche rivalitate politică. Ciorbea i-a fost şef lui Băsescu, pe vremea când Ciorbea era premier CDR, iar Băsescu, ministru al Transporturilor.

Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, cu 5 lideri PNŢCD la Cotroceni: "A fost o vizită de toamnă"

La sfîrşitul lunii decembrie 1997, Traian Băsescu, la acea vreme ministru al Transporturilor, îi acordă lui Claudiu Săftoiu, viitorul său consilier prezidenţial, un interviu care va pune bazele unui scandal a durat cîteva luni şi care s-a soldat cu demisia prim-ministrului de atunci, Victor Ciorbea.

"Cabinetul Ciorbea nu are cale de mijloc: ori va ramine in cartea de istorie, ori va fi aruncat la cosul de gunoi al istoriei. (...) Asta e soarta guvernului actual. Pina acum, nu am certitudinea ca va ramine in cartea de istorie", spunea Băsescu.

Băsescu mai spunea că Ciorbea este mai stangist si mai predispus la concesii sociale chiar decat social-democratii din PD şi că este preşedintele unui partid desuet, care priveste spre trecut.

În 10 ianuarie 1998, Radu Berceanu, vicepreşedinte al PD, îl atacă pe Victor Ciorbea, declarînd că acesta "ar trebui sa se duca la Primărie si sa se ocupe de străzi si de gunoaie". Berceanu acuză PNŢCD că vrea să guverneze singur, şi ameninţă cu retragerea de la guvernare.

În 14 ianuarie 1998 Partidului Democrat dă un comunicat în care anunţă că preţul rămînerii sale la guvernare este demisia imediată a prim ministrului Victor Ciorbea. Încercînd să dezamorseze criza în care se afla Coaliţia de guvernare, PNTCD a oferit PD postul de prim-vice prim ministru, care ar urma sa se ocupe de ministerele economice si de monitorizarea reformei. PD a respins oferta.

În 22 ianuarie 1998, Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat anunţă că a hotărît retragerea miniştrilor democraţi din Guvern. În 4 februarie 1998, grupurile parlamentare ale PD au decis să-şi retragă si secretarii de stat din Cabinetul Ciorbea.

La începutul lunii februarie 1998 miniştrii PD Victor Babiuc, Bogdan Niculescu-Duvăz, Sorin Frunzăverde şi Bogdan Bujor Teodoriu, demisionează din guvernul Ciorbea trimiţîndu-i acestuia o scrisoare compusă exclusiv din acuze.

Scrisoare acidă

Victor Ciorbea este învinovăţit de „nerealizările numeroase şi grave în drumul reformei in anul 1997", de „acţiuni ineficiente si ezitante in raport cu propriul nostru program de guvernare si cu propriile noastre angajamente interne şi internaţionale", de „funcţionarea defectuoasă a Guvernului înainte şi după remaniere", de dezinformarea populaţiei „cu privire la mersul reformei", de „amagirea populatiei cu argumentul macrostabilizarii" şi de faptul că se cramponează de funcţia pe care o deţine.

Guvernul este acuzat de abuz „de ordonante de urgenta, abuz care pune in pericol functionarea democratiei", de „ratarea reformei administratiei centrale şi locale".

Scrisoarea se încheie retoric: „chiar credeti ca un om - fie el si Victor Ciorbea - este mai pretios pentru tara decit o coalitie democratica?"

Referitor la demisiile din guvern ale ministrilor democrati, Băsescu a declarat că ministrii demisioneaza pentru a-i face "placere lui Victor Ciorbea".

Răspunsul lui Ciorbea

În scrisoarea de răspuns pe care Victor Ciorbea o adresează Partidului Democrat, acesta spune referitor la Băsescu că "după ce in Guvern a lansat sloganul «nici un ban in plus pentru personalul medical, ca se descurcă» s-a "descoperit" apoi mai mult decit solidar cu greva de la "Sanitas".

Manevre pentru Rege

În 13 februarie 1998, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu acuza PNŢCD si Alianţa Civică ca destabilizează ţara pentru a-l aduce la Cotroceni pe Regele Mihai. Băsescu susţine că acţiunile PNTCD sunt dirijate de aripa monarhista care doreşte abolirea Republicii si readucerea Regelui Mihai la tron.

Băsescu susţine că Alianţa Civică "deşi aparent nu este un factor de decizie politică, este băgata in toate mai ceva decît securitatea in partide, in cele ce sunt".

Biet profitor

Într-un interviu din 21 martie 1998 Băsescu îl acuză pe Victor Ciorbea că „departe de a fi un om cinstit, premierul Ciorbea e un biet profitor in realitate".

În 27 martie 1998, Petre Roman declară că din punctul de vedere al Partidului Democrat protocolul de functionare al Coalitiei nu mai exista. Drept urmare, spune Roman, democratii nu se vor mai aseza la masa discutiilor cu actualii parteneri de coalitie decat daca se va negocia formarea unui alte formule guvernamentale, cu un alt prim-ministru.

În 30 martie 1998 Victor Ciorbea demisionează din funcţia de prim ministru. Gavril Dejeu devine prim ministru interimar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite