Vosganian îi arată lui Băsescu ce articole din Constituţie i-au adus suspendarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian
Varujan Vosganian

Încă din ziua suspendării sale, 6 iulie, Traian Băsescu a cerut public, în mod repetat, să i se indice măcar un articol din Constituţie pe care l-ar fi încălcat şi în baza căruia a fost demis. Pe site-ul său, vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, îi răspunde lui Băsescu, făcând o trecere în revistă a articolelor de lege pe care acesta le-a încălcat.

1.art. 8o.2 care spune că preşedintele trebuie să îndeplinească funcţia de mediator.
„Cred că înjuriile adresate de Traian Băsescu liderilor opoziţiei, din 2005 şi până în 2012, ar putea să alcătuiască un volum de sute de pagini, iar dacă adăugăm jignirile celelalte, la adresa guvernului liberal şi, apoi, uselist, la adresa Consiliului Superior al Magistraturii, la adresa Parlamentului, la adresa unor persoane (Raed Arafat), sau etnii (armenii, romii) am alcătui chiar un roman foileton. (...) Poate oare cineva să afirme că, păstrând rigoarea termenilor, TB a fost mediator a ceva în România? “, explică Vosganian.

2. art. 82.2 în care se evocă jurământul preşedintelui.
„În acest jurământ se spune că preşedintele trebuie să respecte drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Cum respecţi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, când Consiliul pentru Discriminare te condamnă de două ori, odată pentru că ai jignit o femeie şi a doua oară pentru că ai jignit o persoană cu handicap?“, explică Vosganian.

3.art. 84.1, care spune că preşedintele nu poate face parte din vreun partid politic.
„In ce calitate a participat preşedintele României, în martie 2011, la reuniunea Partidului Popular European? A mai fost vreun conducător “apolitic” de stat la această reuniune?“, se întreabă vicepreşedintele PNL.

4.art. 94.b care dă preşedintelui dreptul de a numi generali şi amirali.
„Traian Băsescu a utilizat până la exces această prerogativă, ceea ce înseamnă o încălcare a astribuţiilor sale. Numărul amiralilor cu patru stele şi al generalilor de aviaţie cu patru stele în comparaţie cu dimensiunea flotei noastre maritime şi aeriene nu lasă niciun dubiu asupra modului ”exemplar” în care preşedintele şi-a îndeplinit obligaţiile. Nu mai vorbim de faptul că serviciile speciale s-au populat cu peste zece generali de armată şi cu numeroşi alţi generali, ignoându-se complet relaţia ce trebuie să existe între grade pe de o parte, şi actele de bravură pe teatrele de război şi numărul trupelor subordonate, pe de alta“, subliniază Vosganian.

De asemenea, referitor la declaraţia lui Băsescu potrivit căreia „nu suspenzi un preşedinte numai pentru că nu mai dispune de o susţinere majoritară“, vicepreşedintele PNL îi răspunde: „Fireşte că nu. Nici Emil Constantinescu nu s-a mai bucurat de o susţinere majoritară începând cu anul 1999. Şi totuşi nimeni nu s-a gândit să-l suspende. Suspendarea lui Traian Băsescu nu e motivată de impopularitatea sa, ci de faptele sale, care au dus la această impopularitate“.

Citeşte şi: Miniştrii Victor Paul Dobre şi Ioan Rus şi-au dat demisia. Rus: Nu pot accepta ca MAI să fie părtaș la nerespectare legilor în România

Sever Voinescu: Dacă nu demisionează şi Victor Ponta, avem de-a face cu găsirea unui ţap ispăşitor

Lăzăroiu: Rus a luat României şansa de a intra în Schengen

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite