USL declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Liderii USL au anunţat, luni, că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

"Încercăm să evităm încă un an de gravă dizolvare a statului de drept. Discuţiile despre câte şanse sunt au rolul şi rostul lor, numai că în politică, din punctul nostru de vedere, nu poţi să acţionezi, să spui, să faci doar ce e garantat imediat într-o anumită conjunctură de un număr de voturi. Convingerea e că, făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor români", a declarat liderul PNL, Crin Antonescu.

Citeşte şi:

EDITORIAL Suspendarea lui Băsescu, un gest ridicol, de Ovidiu Nahoi

Suspendarea lui Băsescu, în laboratoarele USL: Ponta şi Crin aşteaptă raportul juriştilor

Antonescu a adăugat că acest demers al USL "nu e un moft, nu e o invenţie de agendă".

"Convingerea noastră foarte fermă e că în România s-a petrecut în afara Constituţiei un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om", a atras atenţia Crin Antonescu, potrivit Mediafax.

Conducerile centrale ale PSD şi PNL vor desemna membrii unei comisii comune a USL care va redacta cererea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. După ce va fi redactată, cererea va fi depusă la grupurile parlamentare, iar apoi se intră în procedurile prevăzute de Constituţie.

"Probabil într-o săptămână vom avea acest document finalizat", a menţionat Antonescu.

Preşedinţii PSD, PNL şi PC au anunţat încă de săptămâna trecută, într-o declaraţie de presă, că, în urma declaraţiilor şefului statului referitoare la îngheţarea pensiilor, au solicitat juriştilor din partidele lor să pregătească pentru luni un raport în care să fie evaluată posibilitatea declanşării procedurilor de suspendare.

„Preşedintele Traian Băsescu a anunţat explicit refuzul său de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari (decizii date în aplicarea legii promulgate chiar de către domnia sa!). Acest refuz va persista chiar şi după o eventuală pronunţare a Curţii Constituţionale a României (CCR) în sensul obligativităţii aplicării respectivelor legi.

Aceste poziţii sunt extrem de iresponsabile şi periculoase deoarece întăresc mesajul preşedintelui despre abolirea statului de drept în România", au criticat la unison Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

Băsescu despre pensii şi salarii în 2012: Nu sunt bani

Reacţia Opoziţiei a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat la postul public de radio că, indiferent care va fi rezultatul sesizării la CCR a îngheţării pensiilor şi salariilor în anul 2012, „bani nu există", subliniind că, „dacă ar exista, s-ar plăti".

Băsescu s-a referit la legea care prevede îngheţarea pensiilor şi salariilor în anul 2012, contestată de Opoziţie la CCR. „Toţi trebuie să înţelegem că nu mai putem trăi împrumutând bani pentru consum. Politic, şi pentru mine, şi pentru Guvern ar fi foarte uşor să o facem pe generoşii, condamnând ţara în anii următori", a mai spus Băsescu.

Spune şi tu: Crezi că Traian Băsescu ar trebui suspendat?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite