PSD-ul discută depunerea moţiunilor de cenzură şi anunţă crearea unui "liste a ruşinii" cu parlamentarii care au votat tăierile de pensii şi salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, unul dintre liderii marcanţi ai PSD-ului
Adrian Năstase, unul dintre liderii marcanţi ai PSD-ului

"Opriţi genocidul social", acesta este, cel mai probabil, titlul moţiunii de cenzură referitoare la reducerile de salarii şi pensii  pe care o vor depune social-democraţii. În Biroul Politic Naţional se discută dacă este cazul depunerii şi unei alte moţiuni, aşa cum a fost iniţial anunţat.

"Sigur una dintre moţiuni va avea ca titlu, sau aproape sigur, pentru că decizia va fi luată aici (la şedinţa Biroului Permanent Naţional - n.r.), <<Opriţi genocidul social>>", a spus Adrian Năstase. El a precizat că aceasta este moţiunea de cenzură care va cuprinde şi măsurile alternative ale PSD.

Primul proiect de lege pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea vizează unele măsuri de restabilire a echilibrului bugetar prin reducerea pensiilor, salariilor bugetarilor şi diminuarea altor prestaţii sociale. Potrivit declaraţiilor primului ministru, Emil Boc, tăierile vor fi aplicate, nu de la 1 iunie, ci de la intrarea în vigoare a legii, deoarece un act normativ nu poate fi aplicat retroactiv.

Cel de-al doilea proiect se referă la stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi vizează recalcularea pensiilor speciale şi reverificarea pensiilor de invaliditate.

PSD face "o listă a ruşinii" dacă moţiunea nu va trece

Social-democraţii au anunţat că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, şi anumiţi parlamentari social-democraţi vor vota altfel decât s-a decis la nivelul partidului, vor întocmi o "listă a ruşinii" care va fi prezentată în colegii, anunţă sretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

"Liderii din PD-L sunt foarte supăraţi şi nervoşi pe Boc, pe conducerea PDL şi, mai nou, şi pe Băsescu. Probabil că au fost ameninţaţi şi şantajaţi. Aseară (duminică - n.r.) fiecare s-a gândit numai la soarta proprie, dacă nu cumva cariera politică a fiecăruia este pusă în pericol. O să facem o listă a ruşinii după votul moţiunii, să arătăm populaţiei pe fiecare care a votat pentru tăierea pensiilor şi pentru acest genocid social", a spus Dragnea.

Secretarul general al PSD s-a arătat încrezător că una dintre moţiuni va trece, bazându-se "pe starea de spirit din PDL".

"E un Guvern harnic. Vine cu două pachete de legi, una după alta. Vom depune moţiune de cenzură pentru fiecare. Sper să nu mai depunem o a treia moţiune pentru că am convingerea că una dintre cele două moţiuni va trece", a spus Dragnea.

Geoană e sigur că Băsescu are o "variantă de rezervă" dacă Executivul condus de Emil Boc va pica


Pentru ca actualul Cabinet să cadă, opoziţia are nevoie de câteva zeci de voturi din partea puterii.

Adrian Năstase, unul dintre liderii marcanţi ai PSD-ului, a precizat înaintea şedinţei BPN a partidului, că formaţiunea politică din care face parte este interesată să recupereze foştii parlamentarii,nu să-i atragă pe cei ai puterii

"Pe termen scurt, ne interesează să corectăm ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp, faptul că au fost destul de mulţi parlamentari de la noi ademeniţi în zona Puterii. (...) Sigur însă, nu cred că se pune problema ca anumiţi parlamentari din zona Puterii să treacă la noi pentru a vota moţiunea. Ei pot să voteze moţiunea fără să treacă la noi. Este vorba până la urmă nu de relaţia lor cu noi, cu PSD, ci este vorba de relaţia lor cu cetăţenii care i-au ales",  a declarat preşedintele CN al PSD, întrebat fiind dacă este de părere că vor trece mai mulţi parlamentari la PSD.

Fostul lider al PSD-ului, Mircea Geoană, se arată convins că şeful statului  are o "formulă de rezervă" dacă Guvernul Boc va fi demis prin moţiune.

Întrebat care este alternativa în cazul în care Guvernul va fi demis, Geoană a spus că Traian Băsescu este recunoscut ca "un om de mare flexibilitate şi creativitate" în a oferi formule politice, arătându-se sigur că are deja o "formulă de rezervă".

"Aici domnul preşedinte Băsescu este recunoscut ca fiind un om de mare flexibilitate şi creativitate în oferirea de formule politice. Sunt convins că are o formulă de rezervă la îndemână, am observat şi accentele pe care PNL le-a adus în conversaţia asta. Întâi să scăpăm de acest Guvern şi după aceea este timp", a spus preşedintele Senatului.

Liberalii au anunţat că vor susţine orice moţiune îndreptată împotriva actualului cabinet. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a arătat chiar gata să preia funcţia de premier, dacă preşedintele Băsescu ar accepta programul de guvernare al liberalilor.


Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite