Scrisoarea lui Chiliman către preşedintele interimar al PNL, Daniel Chiţoiu: Ne datorați explicații despre documentul prin care se susţine desfiinţarea CC, ANI şi DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman
Andrei Chiliman

Primarul Sectorului 1, Andrei Chliman, i-a trimis o scrisoare preşedintelui interimar al PNL, Daniel Chiţoiu, prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la documentul prin care 53 de asociaţii susţin desfiinţarea CC, ANI şi DNA.

Documentul era însoţit de un acord semnat de liderii USL: Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin.În acord, se menţionează că liderii USL sunt de acord, „în principiu“, cu lista obiectivelor propuse de entităţile componente ale CNSC, prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Dovada că USL vrea să desfiinţeze DNA, CNSAS, ANI şi Curtea Constituţională

Premierul despre desfiinţarea celor mai importante instituţii de luptă împotriva corupţiei: Eu am semnat un acord de o pagină

Redăm scrisoarea integral:

Am luat act cu stupoare de informațiile publicate în mass-media de astăzi, 26 iulie 2012, conform cărora dumneavoastră, în calitate de co-președinte al Uniunii Social-Liberale (USL), ați fi semnat un protocol prin care angajați Partidul Național Liberal în susținerea unui „punct programatic de guvernare” ce prevede desființarea unor instituții democratice fundamentale ale statului român, ori a unor instituții indispensabile sănătății morale a societății românești, precum Curtea Constituțională, CNSAS, DNA sau ANI.

Ca simplu membru al partidului pe care îl conduceți cu titlu interimar, consider că ne datorați explicații mie și sutelor de mii de liberali din România cu privire la autenticitatea acestui protocol și, mai ales, cu privire la eventuala angajare a Partidului Național Liberal în susținerea unor măsuri care sunt în contradicție flagrantă cu principiile, valorile și programele politice asumate de noi încă de la reînființare, din decembrie 1989. Aceste măsuri sunt, mai grav, în contradicție flagrantă cu valorile și principiile pe care România și le-a asumat atunci când a ales drumul european al libertății și al democrației.

Pe acest temei, vă cer să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

1. V-ați pus semnătura pe acest document care prevede desființarea unor instituții esențiale pentru democrația din România și pentru sănătatea morală a societății românești, instituții de a căror existență a depins însăși integrare țării noastre în Uniunea Europeană

2. În cazul în care răspunsul la întrebarea de mai sus este afirmativ, înainte de a semna

 acel document, ați consultat documentele noastre programatice sau măcar statutul Partidului Național Liberal?

3. În aceeași ipoteză, înainte de a vă pune semnătura pe un asemenea document, v-ați gândit măcar un moment la implicațiile asumării unui asemenea obiectiv de către un partid aflat la guvernare într-o țară membră a Uniunii Europene, mai ales de către partidul cu cea mai bogată tradiție de afirmare și aplicare a valorilor libertății și democrației, a valorilor europene, din România?

Domnule Președinte interimar,

Indiferent de răspunsurile pe care le voi primi de la dumneavoastră, în virtutea calității mele de membru al Partidului Național Liberal din 28 decembrie 1989 și de om cu experiență de viață și politică ceva mai bogată decât a dumneavoastră, îmi permit să vă atrag atenția asupra unor realități pe care nimeni nu își poate permite să le ignore:

 •Principiile și valorile libertății și ale democrației, asumate și promovate de Partidul Național Liberal, pentru care atât de mulți români și-au sacrificat viețile, nu se negociază. Se afirmă și se respectă! În orice situație, fie ea și de război politic! Și, mai ales, indiferent de interesele politicianiste ale unora sau altora dintre noi!

 •Oricât ne-am fi obișnuit, în ultimii doi ani, să fie încălcat Statutul Partidului Național Liberal în răfuielile polticianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis să facem acest lucru când este în discuție responsabilitatea noastră față de români și față de România! Vă amintesc faptul că, potrivit statutului nostru, toate deciziile care vizează politicile publice promovate de PNL, trebuie dezbătute și votate în Delegația Permanentă a partidului.

Cu convingerea că sunt în asentimentul sutelor de mii de liberali din România, care cred în valorile libertății și ale democrației, îmi exprim speranța că nici dumneavoastră, și nici vreun alt lider al partidului al cărui membru simplu sunt, nu veți întreprinde nicio acțiune de natură să percliteze destinul european al României și nu veți pune interesul politicianist mai presus de interesele românilor .

Cu profundă îngrijorare,

ANDREI CHILIMAN

Membru al PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite