Ipocrizie în limbaj: Cum au boicotat acum cinci ani PSD şi PNL referendumul. Acum acuză boicotul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă, în prezent, USL condamnă decizia PDL de a boicota referendumul, în urmă cu cinci ani milita pentru neprezentarea românilor la referendumul pentru introducerea votului uninominal.

În anul 2007, preşedintele Traian Băsescu anunţa organizarea unui referendum care se suprapunea cu alegerile pentru Parlamentul European. O astfel de decizie era luată întrucât Parlamentul tărăgăna adoptarea legii de introducere a votului uninominal. Traian Băsescu le dădea termen parlamentarilor ca până la finalul sesiunii parlamentare legea electorală privind votul uninominal să fie adoptată.

„Ce ştiu cu certitudine este că, în lipsa unei legi electorale care să introducă votul uninominal, până cu 30 de zile înainte de alegerile europarlamentare (pe 25 octombrie – n.red.), voi emite decretul de organizare a unui referendum în aceeaşi zi cu europarlamentarele, prin care să se introducă votul uninominal”, declara Traian Băsescu la acea vreme.

Decizia lui Băsescu de a organiza un referendum prin care să consulte populaţia în legătură cu introducerea votului uninominal a agitat spiritele în rândul PSD şi PNL. Aceştia îl acuzau pe preşedinte că, prin luarea unei astfel de decizii, caută pretexte pentru a face campanie electorală în favoarea PD, pentru Parlamentul European. Nemulţumirea social-democraţilor şi liberalilor a luat forma deciziei de a boicota referendumul.

Ion Iliescu: Aş recomanda boicotarea referendumului

“Eu aş recomanda să nu se facă referendum împreună cu alegerile şi chiar aş recomanda boicotarea referendumului, dacă domnul Basescu ţine cu tot dinadinsul. Eu personal nu voi vota la referendum”, declara Ion Iliescu.

Adrian Năstase: Cred că miza e alta

„La referendumul lui Băsescu nu mă duc. Dezbaterile trebuiau să se facă altfel, cred că miza este alta, dar nu vreau să fac politică aici“, afirma Adrian Năstase. Iar pe blogul personal Năstase sublinia: „ Nu vreau să credeţi că sunt pentru păstrarea actualului sistem electoral.(...). Problema este însă că nu putem, doar pentru că lui Băsescu i s-a trezit intereseul de a PD-ul la europarlamentare, să decidem, fără o dezbatere serioasă în parlament şi afectând viaţa politicţ românească pentru câteva cicluri electorale, să acceptăm ultimatumul/şantajul lui Băsescu. Aşa am înteles eu şi propunerea lui Ion Iliescu de boicotare a referendumului“.

Călin Popescu Tăriceanu: A dat comandă pentru un referendum şi crede că procedura a fost îndeplinită

 „Mi s-a părut că Traian Băsescu s-a comportat, încă o dată, ca într-un restaurant. A dat comandă pentru un referendum şi crede că procedura a fost îndeplinită.''

Cristian David (Ministrul Internelor şi Reformei Administrative în 2007): Se deturnează atenţia românilor

„Am o mare dezamăgire în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Băsescu şi anume că tema alegerilor europene nu va fi suficient dezbătută şi va fi pusă în umbră de tema referendumului organizat din dorinţa preşedintelui. Cred că prin această suprapunere se deturnează atenţia şi interesul românilor“.

Citeşte şi: Boicotarea referendumului în declaraţii

Băsescu spune că îndemnul său către alegători este să nu se prezinte la vot la referendum

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite