Zidul dintre Ponta şi fugarii din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea (stânga) recuperează de la Victor Ponta (dreapta) o parte dintre foştii colegi
Gabriel Oprea (stânga) recuperează de la Victor Ponta (dreapta) o parte dintre foştii colegi

Social-democraţii care au părăsit partidul nu iau în calcul varianta întoarcerii. Unii n-au încredere în Ponta, alţii vor musai în partidul lui Gabriel Oprea. Un număr de 16 parlamentari, dintre care cinci senatori şi 11 deputaţi, au plecat din PSD în timpul şefiei lui Mircea Geoană. Toţi au trecut la grupul independenţilor.

Incapacitatea lui Victor Ponta de a reforma PSD este invocată de mulţi dintre independenţii care exclud revenirea în rândurile social-democraţilor. Alţi „fugari" sunt tentaţi de partidul pe care îl pregăteşte Gabriel Oprea. Şirul plecărilor răsunătoare din PSD a fost deschis chiar de Oprea, care a fost exclus din partid după ce a numit în conducerea Ministerului de Interne oameni care n-au avut girul liderilor social-democraţi.

Val de demisii după victoria lui Ponta

O nouă demisie: Deputatul Cătălin Cherecheş părăseşte PSD

Cristian Diaconescu demisionează din PSD şi trece la independenţi

Certuri, trădări şi răzbunări în interiorul PSD de-a lungul istoriei

Au urmat parlamentari cu greutate în partid, precum Eugen Nicolicea, Vasile Soporan, Valeriu Steriu, Anghel Iordănescu. În tabăra independenţilor au trecut alţi trei parlamentari cu vechime în PSD: Ioan Munteanu, Culiţă Tărâţă şi Şerban Mihăilescu. Decizia lor a fost luată înainte de alegerea noului preşedinte al PSD, dar anunţul a fost făcut la o zi după. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a propus ca Statutul partidului să prevadă că aceia care vor reveni în partid nu vor fi sprijiniţi, timp de un an, pentru nicio funcţie politică sau administrativă.

Revenirea în PSD, exclusă

„M-am jurat că nu mă mai întorc în PSD", a spus, categoric, independentul Gabriel Tiţa-Nicolescu, care a ţinut să precizeze că nu a plecat de bunăvoie din PSD, ci a fost exclus. El s-a plâns că, în urma excluderii, a fost înlocuit la Comisia juridică cu Victor Ponta „Nu sunt adeptul lui «du-te şi apoi întoarce-te» şi, în plus, schimbarea unui lider nu înseamnă neapărat că partidul este şi reformat", a explicat şi Vasile Soporan.

„Nu mă mai regăsesc în PSD, cu sau fără Ponta! Nu m-aş mai întoarce!", a spus un alt independent, senatorul Laurenţiu Chirvăsuţă. Deşi crede că „pasiunile se vor decanta" în tabăra social-democraţilor, nici senatorul Corneliu Grosu nu s-ar mai întoarce în partid. „În niciun caz nu aş reveni în PSD. Cred foarte mult în noua construcţie politică, ale cărei baze le punem împreună cu Gabriel Oprea", arată şi senatorul Sorin Chivu.

Deputatul Ioan Munteanu s-a gândit după alegerea lui Ponta să se întoarcă în PSD, dar s-a răzgândit când a văzut lista vicepreşedinţilor. „Nu cred în reforma pe care o va face Ponta şi nici în schimbarea oamenilor din teritoriu", spune Gheorghe Zoicaş, care a precizat că nu va reveni în PSD. Un alt fugar, Eugen Nicolicea, a declarat că se va implica în proiectul politic al lui Gabriel Oprea. Singurul care nu a exclus reîntoarcerea în partid este deputatul Ioan Damian, care consideră că alegerea lui Ponta „înseamnă altceva".

Un nou partid

Parlamentarii care vor deveni membri în partidul lui Oprea îşi vor păstra mandatul. Ei vor rămâne independenţi, chiar dacă vor încerca să creeze un grup parlamentar al noii formaţiuni. Din partidul lui Oprea, preconizat a se înfiinţa în aprilie, ar putea face parte şi Cristian Diaconescu. Analiştii susţin că naşterea noului partid ar putea fi plănuită de preşedintele Traian Băsescu pentru a putea duce războiul politic pe doi versanţi - unul puternic, PDL, şi unul mai puţin puternic, partidul lui Oprea. „Formaţiunea lui Oprea este soluţia pentru a scăpa PDL de izolare parlamentară", a spus analistul Cristian Pârvulescu. Noul partid ar deveni instrumentul prin care şeful statului ar câştiga şi electorat de stânga.

Cozmâncă respinge colaborarea cu Oprea

Fostul lider PSD Octav Cozmâncă (foto) respinge deocamdată colaborarea cu partidul pe care independentul Gabriel Oprea intenţionează să-l lanseze, deşi ambele formaţiuni se adresează stângii politice. „Viitorul meu partid -Alianţa Naţională a Stângii Democrate (ANSD) are un statut, un program. Este susţinut de oameni ca Alin Teodorescu, academicianul Răzvan Theodorescu sau Ion Solcanu. Este un proiect bine închegat. Independenţii încă nu au nimic concret. Sunt la început de drum, nu se compară cu noi!", susţine Cozmâncă.

Octav Cozmâncă

Potrivit acestuia, luni va anunţa oficial data la care îşi va înscrie la Tribunal partidul. „Deocamdată, mai avem nevoie de logistică. Eu nu vreau să merg la Tribunal cu un partid făcut la o ţuică, de care să se aleagă praful apoi. Trebuie să avem toate aspectele bine puse la punct pentru a ne impune!", a mai comentat fostul lider social-democrat. V. Deleanu

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite