PSD-iştii îşi vând sediile între ei ca să scape de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să scape de o parte din datorii, partidul a vândut sediul filialei Ilfov, situat în centrul Bucureştiului, către Institutul „Ovidiu Şincai“. Cele două sute de mii de euro primite pe clădire au acoperit o mică parte din datoriile partidului.

Ca să facă rost de bani pentru a achita măcar datoriile curente ale partidului, liderii social-democraţi au decis să scoată la vânzare sediile unor filiale. Organizaţia „văduvită" a fost cea din Ilfov, care s-a trezit că va rămâne fără clădirea din strada Negustori nr. 3, unde îşi desfăşura activitatea.

Mai citeşte şi:

Culisele unei toamne politice agitată

„După ce conducerea a stabilit să se vândă această clădire, domnul Adrian Năstase a sugerat că ar fi bine să nu fie dată la străini, ci să fie cumpărată de Institutul «Ovidiu Şincai»", au declarat pentru „Adevărul" surse din PSD.

Fundaţia „Ovidiu Sincai" este organizaţie nonprofit ce publică periodic rapoarte din sfera politică. Conducerea este asigurată de Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Director, de Adrian Severin, în calitate de director, şi de Anne Jugănaru, directorul executiv. Institutul „Ovidiu Şincai" a fost evacuat recent din imobilul situat în strada Atena nr. 11, după ce clădirea a fost revendicată şi câştigată în instanţă.

30 de donatori generoşi

Preţul de cumpărare al sediului PSD Ilfov a fost stabilit la circa două sute de mii de euro, bani pentru strângerea cărora a fost constituit, la nivelul institutului, un comitet de susţinere. „Au dat bani oameni şi din partid, şi din afara partidului. În total, cam 30 de persoane, printre care Adrian Năstase, Adrian Severin şi doamna Anne Jugănaru", au mai spus sursele citate.

„Ieri am mers împreună cu Anne Juganaru să vizităm noul sediu al Institutului Social-Democrat „Ovidiu Şincai". Este vorba de o clădire de aproximativ 800 de metri pătraţi,  aflată pe strada Negustori nr. 3, lângă Piaţa Rosetti şi Piaţa Universităţii. Acolo a fost sediul organizaţiei de partid Ilfov. A fost nevoie de un efort financiar considerabil", scria Năstase pe blogul său la 27 iulie.

Datori încă 8 milioane de euro

Potrivit aceloraşi surse, cele două sute de mii de euro aduse la bugetul partidului de clădirea din strada Negustori au fost folosite pentru achitarea unor datorii. În jur de 165.000 de euro ar fi acoperit chiria neplătită în ultimii patru ani pentru sediul central al partidului din Şoseaua Kiseleff.

Cu alte câteva zeci de mii de euro s-au achitat cotizaţiile cu care PSD era restanţier la Internaţionala Socialistă şi la Partidul Socialiştilor Europeni. Liderul PSD Victor Ponta a anunţat, în urmă cu o lună, în cadrul Comitetului Executiv desfăşurat la Piteşti, că partidul a reuşit să scape de aceste poveri financiare. Datoria cea mare a PSD, de 8 milioane de euro, rămâne însă neplătită.

„Datoriile făcute în campania din 2009 pentru un anumit candidat nu o să le plătesc pentru că n-am niciun fel de garanţie că s-au făcut acele datorii sau acele servicii şi pentru ce s-au făcut. Nu o să le plătim. Să le plătescă cine le-a făcut", declara, recent, Victor Ponta, cu trimitere la fostul lider al partidului, Mircea Geoană.

Liderii PSD au încercat să mai umple puşculiţa partidului cerând liderilor din teritoriu să trimită la centru cotizaţiile neplătite de ceva vreme. Circulara venită din Kisellef a sunat clar: fiecare organizaţie va trebui să trimită lunar la Bucureşti 3.000 de lei, dar multe din filiale nu au găsit suficiente fonduri pentru a se achita de obligaţie.

Secretarul general Liviu Dragnea vorbea la un moment dat despre elaborarea unui Regulament care să îmbunătăţească disciplina financiară în partid, dar şi despre eventualitatea ca membrii cu stare ai PSD să contribuie mai mult la bunăstarea formaţiunii.

PSD Ilfov, la Popeşti-Leordeni

Vânzarea sediului PSD Ilfov ar fi stârnit nemulţumiri în interiorul filialei, care a funcţionat mai mulţi ani în clădirea din centrul Bucureştiului.

„În calitate de lider al PSD Ilfov, sigur că am fost afectat că s-a decis vânzarea sediului. Dar am găsit o soluţie pentru membrii noştri", a declarat vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă (foto).

Organizaţia va avea de-acum înainte un nou sediu situat în Popeşti-Leordeni, pentru care va fi scutită de chirie, deoarece proprietarul este chiar vicele Negoiţă.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite