Vizita la Muzeul Holocaustului i-a prins bine: Şova va iniţia un curs de studiere a istoriei Holocaustului şi se va implica în înăsprirea legislaţiei împotriva antisemitismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova
Dan Şova

Proaspătul ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a declarat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, că va iniţia două acţiuni care să întărească faptul că regretă afirmaţia din martie prin care a negat Holocaustul.

„Am considerat că pentru a îndrepta greşeala făcută, regretul şi scuzele publice trebuie dublate de acţiuni care să exprime compasiunea faţă de victimele şi familiile victimelor Holocaustului. Astfel, la iniţiativa mea, Institutul Social Democrat va introduce, începând de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului în România, curs care se va bucura de sprijinul Institutului Ellie Wiesel din Bucureşti. De asemenea, am decis să mă implic ferm în procesul legislativ de înăsprire a legislaţiei împotriva rasismului şi antisemitismului“, mai precizează Şova.

Prin intermediul aceluiaşi comunicat, Dan Şova a reinterat că afirmaţiile pe care le-a făcut, în cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din România sunt absolut greşite: „Am înţeles imediat acest lucru, mi-am asumat public greşeala şi am retractat, fără rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte şi un politician responsabil şi doresc să subliniez, încă o dată, că a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabilă cauzată de necunoaşterea temeinică a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu în timpul celui de al doilea război mondial“.

Dan Şova a dat de înţeles că viziata la Muzeul Holocaustului din Washington i-a prins bine, deoarece a a vut acces  la foarte multe documente care probează şi atestă Holocaustul din România. Mai exact, acum are certitudinea informaţiei istorice care arată, neîndoielnic, faptul că în România, în timpul regimului mareşalului Antonescu (1940 - 1944) au fost peste 250.000 de victime din rândul comunităţii evreieşti din România şi că, în acelaşi timp, membri ai aceleiaşi comunităţi au fost deportaţi în lagăre de concentrare şi expropiaţi de averi.

În plus, a citit şi a văzut mărturiile cutremurătoare despre trenurile morţii Iaşi-Călăraşi sau Iaşi-Podul Iloaiei şi a aflat informaţii suplimentare despre pogromul de la Iaşi unde au fost asasinaţi peste 15.000 de evrei şi despre lagărul de concentrare cu evrei de la Călăraşi. „Toate acestea sunt realităţi pe care nimeni nu le poate nega şi care m-au făcut să conştientizez încă o dată grava eroare în care m-am plasat. Trebuie să cunoaştem aceste lucruri, să ni le asumăm, să avem grijă ca aşa ceva să nu se mai întâmple şi să dăm comunităţii evreieşti din România toată recunoaşterea pentru suferinţele prin care au trecut“, conchis Dan Şova.

Numirea lui Dan Şova în fruntea ministerului Relaţiei cu Parlamentul a readus în prim-plan remarca pe care acesta a făcut-o în cadrul unei emisiuni TV în care a negat Holocaustul. Mai exact, Şova a spus că în cadrul pogromului de la Iaşi au murit 24 de evrei, deşi documentele atestă că au fost ucişi peste 10.000 de oameni.

Citeşte şi:
Numirea în funcţia de ministru a lui Dan Şova nemulţumeşte comunitatea evreiască

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite