Videanu: TVA-ul şi inundaţiile întârzie revenirea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Cabinetului Boc, în frunte cu premierul, încep să recunoască din ce în ce mai vocal că majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) a fost o eroare. Ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că România ar fi putut înregistra creştere economică zero în trimestrul al treilea al acestui an dacă nu era majorarea TVA la 24% şi inundaţiile.

„Dacă nu erau nefericitele evenimente cu inundaţiile şi majorarea TVA la 24%, care nu a depins numai de Guvern, eu cred că în acest trimestru ajungeam la acel zero pe baza căruia, cu optimism, să regândim relansarea economică", a spus Videanu, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.

La rândul său, premierul Emil Boc a dat, din nou, asigurări că se va menţine cota unică de 16%, motivând decizia majorării TVA cu hotărârea Curţii Constituţionale. Premierul a explicat, încă o dată, că anularea reducerii pensiilor cu 15% a obligat Cabinetul să ia o măsură „de urgenţă".

Mai citiţi şi:

Videanu: Am fi putut avea în acest trimestru creştere economică zero, fără inundaţii şi TVA majorat

Videanu: Am o relaţie "colegială" cu Băsescu, "de prietenie" cu Blaga şi una "foarte bună" cu Udrea

Boc promite iar eliminarea impozitului minim

Aşteptările privind revenirea economiei pe plus au fost anulate încă de la încheierea primei vizite a FMI din acest an. Apoi, la sfârşitul lunii iunie, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţa că 2010 va aduce o contracţie economică de cel puţin 0,5%, din cauza majorării TVA.

Observatorul preţurilor

Ministerul Economiei vrea să monitorizeze evoluţia preţurilor pe piaţă, prin peste 1.400 de puncte de monitorizare, după un model implementat deja în Grecia şi care la trei luni după aplicare a dus la reducerea preţurilor cu 7%. „Avem în evaluare la Ministerul Economiei un proiect «Observatorul preţurilor». Vom monitoriza în peste 1.400 de puncte preţurile, iar acolo unde vor fi derapaje va interveni Agenţia pentru Protecţia Consumatorului", a declarat Videanu.

Până la 20.000 de euro pentru tineri

Ministrul Economiei a amintit, ca măsură de stimulare a mediului de afaceri, decizia sprijinirii afacerilor noi (start-up), prin care statul sprijină cu 20% din valoarea unei investiţii - dar nu mai mult de 20.000 de euro - şi cu garanţii prin înfiinţarea de companii noi de către tinerii de până-n 35 de ani.

„Avem în lucru un act normative extrem de important, pentru a sprijini tinerii absolvenţi. Am ajuns la concluzia că zona care alimentează cel mai mult şomajul în România este cea a tinerilor absolvenţi", a remarcat Videanu.

Finanţarea start-up-urilor este o măsură mai veche, iar banii provin din fonduri europene. Cât priveşte sprijinirea tinerilor absolvenţi cu maximum 20.000 de euro la înfiinţarea unei companii noi, această măsură se adresează celor care dispun deja de cea mai mare parte a fondurilor şi nu rezolvă problema şomajului în rândul acestei categorii de vârstă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite