Boc promite iar eliminarea impozitului minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Executivului a anunţat, ieri, că din toamnă va uşura firmele de birul pe venituri, introdus în mai 2009, şi că va menţine cota unică de 16%. Premierul Emil Boc nu a precizat o dată sigură pentru anularea impozitului minim. Ministrul Adrian Videanu a spus că ar fi vorba despre „1 octombrie sau 1 noiembrie”.

Presaţi de mediul de afaceri, guvernanţii au promis din nou, ieri, că vor corecta cea mai mare eroare fiscală a anului trecut, aşa cum a fost catalogată de antreprenori, dar şi de experţii financiari.

Mai citiţi şi:

Emil Boc: Pagubele produse de inundaţii ajung la sute de milioane de euro

Boc: Nu discutăm acum despre un nou împrumut extern

Chiar premierul Emil Boc a recunoscut, indirect, că angajamentul a fost anunţat în urmă cu mai multă vreme. „Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a anunţat şeful Executivului la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din România.

Dar de ce nu a fost eliminat până acum dacă acesta şi-a produs efectul? Răspunsul - neasumat oficial de autorităţi - este că foamea de bani la buget a dus la păstrarea acestei „anomalii" fiscale. Până acum, impozitul minim a adus 1,1 miliarde de lei în vistieria statului (aproximativ 262 de milioane de euro). În plus, statul mai are de recuperat şi diferenţa până la suma totală declarată de firmele româneşti, de 1,48 miliarde de lei (354 milioane de euro), potrivit datelor ANAF.

Cu ce va fi înlocuit

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, declara la sfârşitul lunii iunie că toată lumea, inclusiv Guvernul, îşi doreşte eliminarea impozitului minim, dar deocamdată nu există o soluţie pentru înlocuirea lui. Vlădescu a precizat că veniturile din acest impozit sunt deja incluse în calculul deficitului bugetar de 6,8% din PIB. O variantă de lucru a experţilor din Finanţe este introducerea impozitului forfetar, pe domeniile de activitate cu evaziune ridicată.

Aceasta era, de fapt, intenţia Guvernului şi în 2009, dar ea s-a dovedit mult mai greu de implementat, fiindcă presupunea, printre altele, definirea noţiunii de vad comercial. Prin urmare, soluţia impozitării „la grămadă", indiferent de domeniu şi în funcţie de cifra de afaceri, a fost aleasă prin aplicarea impozitului minim. Dincolo de virtuţile amintite de autorităţi, cum ar fi „curăţarea" mediului de afaceri de firmele inactive şi totuşi consumatoare de resurse, birul a dus la închiderea a 200.000 de IMM-uri în 2009, potrivit patronatelor.

Dată incertă

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a încercat să fie mai exact în privinţa datei de eliminare a impozitului minim, spunând că „din toamnă" ar însemna 1 octombrie sau 1 noiembrie. Reprezentanţii Finanţelor au transmis, la rândul lor, că momentul exact al aplicării deciziei nu a fost fixat încă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite