Victor Ponta cere suspendarea aplicării tratatului internaţional ACTA şi pornirea unei dezbateri publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a cerut Guvernului să explice de ce a semnat ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agremeent), tratatul internaţional care ar putea reduce din libertăţile internauţilor, fără o dezbatere publică.

Ponta a scris pe profilul său de Facebook că în momentul când partidul său va ajunge la guvernare, „mă oblig să suspend aplicarea ACTA, până ce nu va avea loc o dezbatere publică. Socialiştii şi liberalii, în Parlamentul European, au cerut mai multă transparenţă. Singurii care s-au opus acestei rezoluţii au fost eurodeputaţii PDL".

Într-un al doilea post pe reţeaua de socializare, Ponta a dat mai multe detalii prietenilor săi virtuali despre tratatul ACTA şi implicaţiile acestuia.

„- ACTA îi forţează pe furnizorii de internet să desfăşoare activităţi de supraveghere la nivelul reţelelor proprii şi să pună la dispoziţia deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupuşilor făptuitori.

- ACTA riscă să aibă implicaţii grave generate de faptul că nu reuşeşte să stabilească un echilibru între protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi apărarea drepturilor fundamentale ale societăţii, ca întreg, cum ar fi libertatea de exprimare, liberul acces la informaţie şi cultură şi viaţă privată.

- Parlamentul European a subliniat deja, în cadrul unui studiu asupra Acordului, aspectele problematice ale acestuia, inclusiv cele de natură juridicăm, menţionând că este dificil de stabilit care sunt avantajele semnificative pe care ACTA le oferă cetăţenilor UE în plus faţă de cadrul internaţional existent.

- ACTA îţi propune să creeze o nouă instituţie, „Comisia ACTA", fără să definească însă obligaţiile sau garanţiile necesare pentru ca acest organism să funcţioneze într-o manieră deschisă, transprentă şi inclusivă, care să permită exercitarea unui control public asupra acţiunilor sale"

Mai multe despre ACTA

Tratatul comercial internaţional ACTA a pornit ca un document care dorea să reglementeze contrafacerile, dar s-a extins şi în domeniul drepturilor de autor şi al internetului. În viitor, dacă tratatul va fi aprobat şi pus în practică în Parlamentul European, în urma votului care va avea loc în iunie, se vor putea face controale la aeroporturi pentru a se verifica licenţele softurilor, furnizorii de internet vor avea obligaţia de a urmări traficul clienţilor şi anumite descărcări dubioase, putând aplica sancţiuni.

România, împreună cu alte 21 de ţări din Uniunea Europeană, a semnat joi, la Tokio (Japonia), tratatul ACTA.

Citeşte şi

Cum au votat reprezentanţii României în Parlamentul European în privinţa "tratatului-problemă" ACTA

Unde se poate semna petiţia online pentru oprirea implementării legii "care ucide internetul", ACTA

Grupul Anonymous a spart site-ul Parlamentului European

Viitorul lumii virtuale europene se decide în iunie în Parlamentul European

Ce cred internauţii români despre tratatul care "sugrumă" libertatea virtuală

Proteste în Europa în urma ratificării tratatului care ar cenzura internetului, ACTA

Finalul unei ere virtuale: România a semnat tratatul care limitează libertăţile internetului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite