Ce cred internauţii români despre tratatul care "sugrumă“ libertatea virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea de astăzi de la Tokyo în care s-a ratificat tratatul ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) a provocat reacţiile bloggerilor români încă de ieri. Unii au avertizat că se pregăteşte o limitare dură a drepturilor cetăţenilor virtuali şi au cerut oamenilor să trimită scrisori la europarlamentarii români pentru a-i convinge să nu se asocieze cu aceste reglementări.

Site-ul obisnuit.eu a avertizat asupra faptului că, spre deosebire de legile americane SOPA şi PIPA, ACTA ar putea acţiona mai pervers. „Dacă SOPA dădea voie guvernelor şi companiilor să ceară blocarea site-urilor pentru încălcarea drepturilor de autor, ACTA va merge mai departe şi va obliga ISP-urile (furnizorii de servicii de internet - n.r.) să verifice ORICE informaţie care trece prin serverele lor ca să se asigure că nu sunt transmise date cu drepturi de autor. Dacă li se pare că ceva nu e în regulă, îţi vor bloca accesul la internet", scrie Manuel Cheta pe obisnuit.eu.

Citeşte şi:

Proteste în Europa în urma ratificării tratatului care ar cenzura internetului, ACTA

Finalul unei ere virtuale: România a semnat tratatul care limitează libertăţile internetului

Viitorul lumii virtuale europene se decide în iunie în Parlamentul European

Inclusiv unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri români, Zoso, a oferit pe blogul său lista adreselor de mail a reprezentanţilor României din Parlamentul European, îndemnând vizitatorii platformei sale să trimită mesaje în care să-i convingă să nu accepte semnarea unui asemenea tratat.

Mai jos este exemplul de scrisoare către europarlamentarii români oferit de site-ul obisnuit.eu.


„Stimate euro-parlamentar,

Prin prezenta vă informez, ca cetățean al României și ca cetățean al Uniunii Europene, de opțiunea mea în legătură cu Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Prezentarea acestui Tratat este făcută în cele două filme de mai jos:

Acest tratat, va avea ca efect distrugerea drepturilor mele și a concetățenilor mei români și europeni de a accesa Internetul și de a schimba liber informații și opinii.

Menționez că sunt de asemenea împotriva deciziei Consiliului Uniunii Europene din 28 septembrie 2008 care susține acest proiect.

Drepturile mele la libera exprimare precum și drepturile mele fundamentale vor fi puternic restrânse și, dacă ACTA va fi adoptată de Parlamentul European, chiar și drepturile dumneavoastră din punct de vedere politic și social vor putea fi încălcate din cauza acestui Tratat.

- ISP-urile (furnizorii de servicii internet) vor fi responsabili din punct de vedere legal pentru ceea ce fac utilizatorii lor pe Internet, obligați să acționeze ca o veritabilă Securitate Comunistă (după modelul sistemului de cenzură comunist din China)

- Medicamente generice care ar putea salva vieți ar putea fi interzise.

- Interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viaţa privată şi alte drepturi fundamentale.

- Prevederile din versiunea finală a Acordului, al căror înţeles nu va fi clarificat înainte de ratificarea ACTA, sunt vagi şi riscă să fie interpretate în moduri care ar putea permite incriminarea unui număr mare de cetăţeni, pentru delicte triviale.

Modalitatea în care s-a realizat negocierea Acordului îl privează de credibilitate democratică şi de claritate juridică.

Dacă va fi ratificat, Acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării.

Deși văd necesară apărarea drepturilor de autor, nu pot fi de acord cu posibilitatea încălcării drepturilor fundamentale și libertatile cetățenești ale cetățenilor români și europeni, așa cum sunt ele stabilite de Tratatul de la Lisabona, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Tratatele Uniunii Europene și Constituția României.

Având în vedere asta și faptul că probabil doriți să participați și la următoarele alegeri pentru Parlamentul European vă solicit expres să nu susțineti acest proiect de Tratat.

Cu considerație,"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite