Victor Ponta: "Când pleci din opoziţie la putere, ştampila şi eticheta sunt foarte clare!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, preşedinte PSD
Victor Ponta, preşedinte PSD

Liderul Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a acordat un interviu pentru ediţia online a Deutsche Welle, în care a spus că "PSD a avut ca principală caracteristică oportunismul politic".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru Deutsche Welle că formaţiunea politică pe care o conduce ar putea evolua în viitor. "Pentru mine Tony Blair şi Jose Luis Zapatero sunt modele politice şi modele de partide. Dacă PSD va face lucrurile bune pe care le-au făcut Partidul Laburist în Marea Britanie sau Partidul Socialist în Spania şi va evita greşelile făcute de colegii noştri de acolo, vom avea o social-democraţie modernă în următorii ani în România", a precizat Ponta.

ACULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL

Victor Ponta a mai spus că linia unor valori social-democrate moderne este esenţială. "Eu cred foarte mult în ideologie şi în valori pentru că, în ultimii ani, chiar şi partidul nostru mergând oarecum pe linia partidelor populare din Europa a avut poate ca principală caracteristică oportunismul politic. România se confruntă cu o uriaşă criză economică şi socială pentru că vine dintr-o criză a valorilor", a completat liderul PSD.

Mai citiţi şi:

AUDIO Victor Ponta: „Sunt tânăr, nu mă obsedează Băsescu“

Ponta: "Ce face domnul Boc cu locurile de muncă este o crimă"

Întrebat dacă manelizarea societăţii poate fi stopată, Ponta aspus că acest lucru se poate face dacă ne vom respecta valorile, lucru care acum nu se întâmplă în România. "Dacă oferi respect pentru alte valori, da. Dacă nu respecţi aceste valori atunci este normal să se impună cele comerciale, pentru că termenul de manelizare eu l-aş folosi, mai degrabă, în sensul în care tot ceea ce se vinde mai uşor şi mai ieftin este normal să fie accesat cât timp nu oferi repere foarte clare. Suntem o societate şi o ţară care şi-a pierdut scara valorilor. Ţine de generaţia mea, de reprezentanţii politici sau culturali să recreem această scară a valorilor în România", a punctat Ponta.

Referitor la corupţia din PSD, Victor Ponta a ţinut să sublinieze că aceasta este prost înţeleasă de o anumită parte a media şi că partidul pe care-l conduce va schimba această imagine. "Dacă mă iau după votul obţinut de Partidul Social Democrat la alegeri atunci nu avem cum să spunem că în acest partid există cele mai multe persoane corupte. În mod sigur poate că într-o anumită parte a media şi poate chiar în Germania avem acest tip de apropiere, însă îl putem schimba într-un mod foarte clar. Putem arăta, dacă mai este nevoie, că actul de corupţie se leagă întodeauna de putere. Noi în ultimii şase ani, din 2004, nu am mai fost la putere decât câteva luni în care primul-ministru era tot de dreapta. Personal, niciodată nu am fost implicat în aşa ceva şi sper să nu fiu nici de acum încolo".

Întrebat ce părere are despre plecările din PSD, Ponta a spus că astfel de politicieni nu au morală şi vor, cu orice preţ, să se agaţe de putere. "Cei mai mulţi oameni din partid au migrat după 6 decembrie, când am pierdut puterea. Este portretul celui care nu vrea să stea în opoziţie, al celui care nu are nicio valoare şi care nu are respect faţă de cei care l-au votat ca social-democrat şi care-şi doreşte să fie la putere indiferent de costurile de imagine sau cele de respect în societate. E încă un semn că nu avem încă o scară a valorilor. Astfel de oameni, în mod normal, în orice altă ţară, ar trebui să fie puşi la un colţ al lipsei de morală", a precizat preşedintele PSD.

Victor Ponta a mai spus că cei care au plecat din partid "au făcut multe lucruri şi pentru ei, nu numai pentru PSD". "Nu pleci dintr-un partid atunci când acea formaţiune politică nu poate să-ţi ofere o funcţie. Trebuie să te baţi pentru ideile tale. În momentul în care pleci din opoziţie la putere, ştampila şi eticheta sunt foarte clare", a replicat preşedintele PSD.

Ponta a încheiat: "Punctul slab pe care-l lasă Mircea Geaonă în PSD şi pe care eu vreau să-l îndrept este lipsa de consecvenţă şi de tărie pentru a te bate pentru ideile tale, chiar cu riscul că nu accezi la putere în acel moment".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite