Prima zi de lucru a lui Victor Ponta, din postura de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta va conduce marţi, la ora 15.30, prima şedinţă a Cabinetului său, după ce în cursul dimineţii miniştrii îşi vor prelua mandatele.

UPDATE 17.28 Guvernul Ponta a anulat Hotărârea de Guvern privind înființarea unei linii de predare în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureș. Această Hotărâre a fost și unul dintre obiectele moțunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Ungureanu.

UPDATE 17.19  Premierul Victor Ponta a demis toți prefecții. Demiterea prefecților și subprefecților din PDL și din UDMR se afla pe ordinea zi a întâlnirii noului Guvern, conform surselor citate de Mediafax.Pe ordinea de zi au mai fost incluse proiecte de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice, precum şi pentru aplicarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale.

Tot pe agendă a fost inclusă şi o notă privind hotărârea de guvern privind înfiinţarea unei linii de predare în limbă maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

UPDATE 16.05 Prima ședință a noului Guvern al României a început. Premierul Ponta i-a avertizat pe membrii cabinetului că va lua măsuri „neplăcute sau dureroase“ în cazul celor care au probleme de integritate. CITEȘTE: Victor Ponta, cu biciul pe miniștri: Voi lua măsuri dureroase dacă nu sunteți integri

UPDATE 15.10 Scrisoarea de intenţie convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost introdusă ca prim punct de discuţie al şedinţei de marţi a Guvernului, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, la finalul unei discuţii pe această temă cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„Am avut o discuţie finală privind scrisoarea de intenţie şi mergem şa şedinţa de guvern, iar prim punct pe ordinea de zi este confirmarea scrisorii cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială", a spus Ponta.

UPDATE 15.06 Premierul Victor Pontas-a întâlnit, marți, cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre scrisoarea de intenţie care trebuie trimisă Fondului Monetar Internaţional (FMI), înainte ca documentul să fie aprobat de Guvern. CITEȘTE AICI MAI MULT

UPDATE 11.30 Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, îşi preia mandatul în prezenţa premierului Victor Ponta.

Premierul i-a îndemnat pe militari "Uitaţi de politică!". El a spus că este prezent la Minister pentru a-şi arăta respectul faţă de o instituţie fundamentală a statului şi a spus că cele şase luni de serviciu militar obligatoriu la infanterişti nu l-au ajutat să ştie prea multe despre acest domeniu. El a spus că speră să se ridice la nivelul celor care "ne-au dat numele" şi că bunicul său, colonelul Gheorghe Ponta, a dezertat în 1917 din armata austro-ungară pentru a se alătura celei române.

UPDATE 11.15 Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul delegat pentru dialog social au preluat mandatele de la Claudia Boghicevici.

UPDATE 10.45 Premierul Victor Ponta îşi susţine, la Senat, proiectul cu privire la modificarea Legii electorale.  Este vorba despre vot uninominal cu un singur tur de scrutin. Ponta le-a cerut senatorilor să adopte iniţiativa USL prin care se propune modificarea legii electorale astfel încât, la parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează.

Potrivit afirmaţiilor sale, această propunere legislativă va presupune o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe dintre cel care câştigă colegiul şi cei care l-au votat.

"În această perioadă, în România, ca şi în întreaga Europă, mişcări politice populiste, mişcări politice cu foarte puţină responsabilitate faţă de ceea ce înseamnă treburile şi viitorul ţării, pot câştiga printr-un vot proporţional o reprezentare parlamentară care, indiferent de momentul actual şi mai ales de momentul de după alegeri, va influenţa în sens negativ continuarea democratică şi, până la urmă, deciziile politice pe care România le va adopta", a spus acesta. El a apreciat că dacă acest proiect va fi adoptat în Parlament vor intra forţe politice responsabile. La sfârşitul intervenţiei sale, premierul a precizat că Guvernul susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

UPDATE 10.00 Premierul Victor Ponta a trasat trei obiective pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor va trebui să le îndeplinească, cu ocazia preluării mandatelor de către Ioan Rus şi Victor Paul Dobre. El a ţinut să spună că cei doi au fost mai mult preferinţele sale decât ale partidelor din care provin, PSD şi PNL, pentru că şi-a dorit doi oameni cu experienţă.

Primul obiectiv menţionat de Ponta a fost depolitizarea Ministerului. Ponta a spus că MAI nu este un minister de partid. "Îmi doresc un minister mai puţin politizat decât a fost până acum", a spus el. El a dat asigurări că personalul nu se va schimba pe criterii politice.

Pe de altă, parte, Ponta a menţionat ca obiectiv organizarea "celor mai corecte alegeri din ultima perioadă" şi a spus că nu mai vrea să vadă poliţişti care păzesc autocare de partid.

Cel de-al treilea obiectiv a lui Ponta este destructurarea reţelelor de crimă organizată. El a spus că cea mai importantă pentru cetăţeni este siguranţa publică şi mai puţin corupţia, chiar dacă aceste cazuri sunt preferate de televiziuni. El a afirmat că structuri de crimă organizată au ajuns să stăpânească zone din oraşe sau judeţe. "Vreau să trăiesc într-o ţară în care copiii mei sunt în siguranţă", a menţionat premierul, care a spus că poliţiştii prea apropiaţi de structuri mafiote trebuie îndepărtaţi.

La rândul său, ministrul pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a mulţumit pentru încrederea acordată şi a spus că priorităţile Administraţiei şi, în primul rând, organizarea alegerilor vor fi asigurate.

În cuvântul său, ministrul de Interne, Ioan Rus, a dat şi el asigurări că nu se vor face schimbări pe criterii politice şi că pleacă de la premisă că angajaţii MAI sunt competenţi. El a spus că este un mandat special pentru că va trebui să lucreze pe un buget deja întocmit şi pentru că este un mandat scurt.

UPDATE 09.35 Fostul ministru, Gabriel Berca, a mulţumit colaboratorilor săi şi le-a urat succes celor doi noi miniştri.

UPDATE 09.15 Ceremonia de preluare a mandatului de către ministrul de Interne, Ioan Rus, a început, cu câteva minute mai devreme decât fusese programată. La festivitate participă şi preşedintele Traian Băsescu. 

Practic de Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost împărţi în două portofolii - Ioan Rus devenind ministru de Interne, iar Victor Paul Dobre - ministru pentru Administraţie.

Primul-ministru a anunţat că va merge la ceremoniile de preluare de mandate doar la Ministerul Apărării Naţionale (Corneliu Dobriţoiu) şi la cel al Internelor şi Administraţiei (Ioan Rus).

Întrebat dacă va merge la preluarea mandatului de către miniştri, Ponta a precizat că nu va ajunge la toate ministerele, ci doar la două, la Apărare şi la Interne, "pentru că sunt totuşi ministere mai militarizate".

Victor Ponta are un program încărcat pentru prima zi de lucru, cum a şi spus chiar el, că "trece de limita de 24 de ore". Întrebat când sărbătoreşte, Victor Ponta a spus: "În noiembrie, după alegeri".

Astfel, social-democratul merge, la 9.30, la preluarea mandatului de către noul ministru de Interne. La ceremonie va participa şi preşedintele Traian Băsescu.

La ora 10.15, Ponta merge în Senat pentru susţinerea legii electorale.

La ora 11.15, premierul este prezent la preluarea mandatului de către noul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, iar după aproape două ore, la 13.00 se întâlneşte cu guvernatorul BNR, Mugur Ispărescu.

În sfârşit, la ora 15.30 debutează prima şedinţă de Guvern condusă de Ponta.

Rămâi pe adevărul.ro pentru a afla cum decurge prima zi a noului şef de Guvern şi preluarea mandatelor de către noii miniştri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite