VIDEO Manipularea televiziunilor şi ale sondajelor de opinie au minţit electoratul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură Youtube
Captură Youtube

Turul doi al alegerilor pentru preşedenţia României a scos în evidenţă manipularea mediatică a mai multor instituţii media şi sondaje de opinie. CNA a atenţionat mai multe televiziuni că nu respectă echilibtru, iar OSCE, în raportul de după alegeri, a atras atenţia că unele televiziuni au dat dovadă chiar de agresivitate în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu.

Mai citeşte şi:

OSCE: Unele posturi private au adoptat o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu


Ieri, CNA a atenţionat posturile Antena 3 şi Realitatea pentru lipsa de echilibru atunci când i-au prezentat pe cei doi candidaţi. Tot ieri, la ora 21:00, exit poll-urile îl dădeau câştigător pe Mircea Geoană deşi în această dimineaţă, la numărarea a 95,4% din vo0turi, BEC l-a desemnat ca şi câştigător pe Traian Băsescu.

În dupa-amiaza zilei de duminică, Antena 3 a difuzat în timpul unui News Alert, în colţul din dreapta al ecranului, nişte rezultatele parţiale. Mircea Geoană avea 53%, iar Traian Băsescu avea 47%. Conform HotNews.ro, oficialii postului Antena 3 ar fi declarat că ceea ce s-a întâmplat a fost o eroare. Postul Radio România Actualităţi a demarat o anchetă internă după ce postul a difuzat ieri un clip audio cu un conţinut denigrator la adresa lui Traian Băsescu. CNA a amendat postul public de radio. 

Antena 3 şi Realitatea au difuzat rezultatele exit poll-urilor înaintea orei 21:00. La fel au procedat şi mai multe site-uri româneşti, printre care realitatea.net şi evz.ro. Pe evz.ro, sub forma "pepenii de Dăbuleni, mai scumpi decât vinul de Murfatlar", se prezentau ieri rezultatele parţiale. Realitatea.net şi Antena 3.ro au publicat ieri, pe parcursul întregii zile, rezultatele sondajelor la ieşirea de la urne.

Legea audiovizualului nu permite staţiilor TV să difuzeze exit-poll-uri, decât după ora 21.00 a zilei în care au loc alegeri.

Totuşi, Realitatea TV şi Antena 3 au profitat de lipsa unei legi care să reglementeze internetul şi au difuzat pe site-urile lor rezultatele parţiale ale sondajelor, sfidând etica jurnalistică.

Realitatea.net a „mascat" rezultatele şi a postat  ştiri despre maşini, flori, decoraţiuni pentru Crăciun, peşti de acvariu şi păpuşi-şosetă sau Muppets, precizând că cele de culoare roşie sunt mai scumpe decât cele portocalii. Site-ul a publicat astfel „preţurile" oferite de patru institute de cercetare. Antena3.ro nu s-a mai complicat cu „vicleşuguri" şi a oferit „la vedere" datele parţiale.

No title

Exit poll-urile au fost eronate! INSOMAR (Geoană 51,2% - Băsescu 48,8%), CCSB (Geoană 51,2%  - Băsescu 48,8%) şi CURS (50,8% - Băsescu 49,2%) l-au declarat câştigător pe Mircea Geoană. Singurul sondaj care era în favoarea lui Traian Băsescu a fost cel oferit de CSOP (Geoană 49,6% - Băsescu 50,4%) şi este cel care s-a apropiat cel mai mult de adevăr. Manipularea televiziunilor a ţinut toată noaptea, atât TVR, dar mai ales Realitatea şi Antena 3 distorsionând adevărul pe parcursul ediţiilor speciale avute de-a lungul serii de duminică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite