Ungaria cere UDMR să nu iasă din Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul Ungariei este să menţină relaţiile româno-ungare şi să se asigure că acordarea cetăţeniei ungare se desfăşoară în bune condiţii, iar una dintre garanţii este existenţa unui guvern de centru-dreapta în România, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjén (foto), la postul de televiziune „Duna“.

Potrivit demnitarului ungar, datorită „bunului-simţ" al Guvernului român şi al lui Traian Băsescu s-au născut o serie de măsuri favorabile maghiarilor, în consecinţă, nimeni nu are dreptul moral să-i îndemne să părăsească guvernul de coaliţie. Semjén a reacţionat la ştirile potrivit cărora unele cercuri ale UDMR ar fi sugerat ieşirea formaţiunii din Guvern. El a apreciat că această ipoteză este de o gravitate deosebită.

Citiţi şi:

Bugetul, altă bombă sub Coaliţie

„Recomand tuturor maghiarilor din România să se gândească în modul cel mai serios la starea actuală de fapt, bunele relaţii româno-maghiare şi cele dintre Viktor Orban şi Traian Băsescu. S-a demonstrat că vom obţine mult mai mult dacă vom colabora cu România decât dacă ne-am irita reciproc. Preşedintele României a semnat Legea educaţiei şi, potrivit promisiunilor lui, a fost votată în Parlament, ceea ce e foarte important", a declarat vicepremierul ungar.

Maghiarii din România vor avea drept de vot

Nu este deloc sigur că în cazul unui guvern de alt tip, acordarea cetăţeniei maghiare s-ar desfăşura atât de bine, a apreciat Semjén care a reamintit că Ungaria a urmat exemplul României în acordarea dublei cetăţenii.

Vicepremierul ungar a dat din nou asigurări că se va acorda dreptul de vot pentru deţinătorii de dublă cetăţenie, aceasta după ce, în toamnă, Parlamentul va modifica legea electorală. Dreptul la vot este şi o garanţie pentru maghiarii de dincolo de graniţe că guvernul nu îi va da uitării, deoarece, pentru a le obţine voturile, acesta trebuie să facă gesturi în favoarea lor. Pe de altă parte, Semjén a subliniat că cei cu dublă cetăţenie nu vor beneficia de drepturi cu caracter social din partea Ungariei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite