Unde au plecat toţi oamenii preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la al doilea mandat prezidenţial, Traian Băsescu s-a despărţit de toţi consilierii cu „greutate“, unii dintre aceştia îngroşând în prezent rândurile Opoziţiei. Vasile Blaga, primul plecat de la Cotroceni, reprezintă şi el Opoziţia din PDL, după pierderea cursei pentru preşedinţia partidului.

Seria plecării consilierilor prezidenţiali numiţi în funcţie de Băsescu în 2004, la începutul primului său mandat de şef al statului, a fost deschisă chiar de Blaga. El a părăsit funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională pentru a ocupa postul de ministru al Administraţiei şi Internelor. Prezenţă constantă în campaniile electorale ale lui Traian Băsescu încă din 2000, Vasile Blaga şi şeful statului s-au „despărţit" însă recent, în contextul confruntării de la Congresul PDL. În mai 2005, dus de la Cotroceni a fost şi Andrei Pleşu, care se ocupa de probleme de politică externă. „Ştiţi cum e, ca atunci când între cei doi nu mai există comunicare şi dau divorţ pe motiv de nepotrivire de caracter. Asta a fost şi între mine şi domnul Băsescu", şi-a justificat Pleşu gestul ulterior.

Citiţi şi:

Fostul şef SIE Claudiu Săftoiu s-a înscris în PNL şi nu exclude o candidatură pentru Parlament

Sebastian Lăzăroiu, pus pe liber de Cotroceni

Renate Weber a invocat „probleme de sănătate", însă drumul pe care l-a urmat arată eşecul colaborării cu şeful statului, ea trecând în tabăra principalului adversar al acestuia, premierul Tăriceanu, pe care l-a reprezentat ca avocat în conflictul de la Curtea Constituţională pe tema numirii ministrului de Externe. În prezent, Renate Weber este eurodeputat PNL. În rândurile Opoziţiei a ajuns şi Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt al Preşedinţiei până în 2007. Demisia sa a făcut cea mai mare vâlvă, cu atât mai mult cu cât gestul său a venit la scurt timp după ce soţul ei de atunci, Claudiu Săftoiu, la rândul său fost consilier prezidenţial, a părăsit postul de şef al SIE. Adriana Săftoiu a devenit deputat PNL. În PNL s-a înscris recent şi Claudiu Săftoiu.

Alţii au parcurs drumul invers: de la PNL în tabăra preşedintelui. Este cazul Elenei Udrea, cea care a ajuns şefă a Cancelariei prezidenţiale în 2004, după ce fusese aleasă consilier la Capitală pe listele PNL. Ea l-a abandonat pe preşedinte nu în urma unui conflict, ci pentru a „proteja" imaginea Palatului Cotroceni, ca urmare a unor acuzaţii de presă referitoare la afacerile soţului ei, Dorin Cocoş. De trafic de influenţă în favoarea soţului său, cercetat pentru fraude, a fost acuzată de presă şi Stana Anghelescu, care a demisionat în 2005.

Dacă unii au ajuns în tabăra opozanţilor, fidelitatea altor consilieri a fost "răsplătită" printr-o funcţie. Consilierul de stat pe probleme economice, Bogdan Chiriţoiu, a plecat de la Cotroceni pe postul de şef al Consiliului Concurenţei. La rândul său, Teodor Baconschi a fost numit ambasador al României la Paris, şi apoi a ajuns ministru al Afacerilor Externe.

Consilierul de stat pentru sport, Octavian Bellu, a dobândit tot o funcţie importantă: cea de secretar de stat pentru sport. Actualul senator şi vicepreşedinte PDL, Mihai Stănişoară, a devenit după plecarea de la Cotroceni, ministru al Apărării. Şi consilierul de stat pentru probleme sociale Daniela Andreescu a ajuns să coordoneze Secretariatul General al Guvernului. Alţi doi foşti consilieri, Theodor Stolojan şi Cristian Preda, au ajuns europarlamentari. 

Lăzăroiu, ultimul plecat

Ultimul plecat din echipa de la Cotroceni a fost Sebastian Lăzăroiu, care a îndeplinit din 2007 funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de analiză politică. După o serie de comentarii controversate, care au "ofensat" UDMR, numită de Lăzăroiu "o formaţiune tolerată" şi care "va dispărea",  sociologul s-a despărţit de Cotroceni de la 1 mai. 

Pe punctul de a se alătura plutonului de consilieri care l-au părăsit pe Băsescu se află şi şeful Cancelariei prezidenţiale, Cătălin Avramescu. El a fost propus de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ca ambasador în Finlanda şi Estonia. Nominalizarea sa este însă contestată de Opoziţie. 

Ce-au fost şi ce-au ajuns

- Vasile Blaga: consilier pe probleme de securitate - senator PDL.
- Elena Udrea: şefă a Cancelariei prezidenţiale - ministru al Turismului.
- Adriana Săftoiu: fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei - deputat PNL.
- Claudiu Săftoiu: consilier politic - membru PNL.
- Theodor Stolojan: consilier pe probleme economice - europarlamentar PDL.
- Renate Weber: consilier pe probleme juridice - europarlamentar PNL.
- Cristian Preda: consilier pe probleme de francofonie - europarlamentar PDL.
- Teodor Baconschi: consilier politic - ministru de Externe.
- Sebastian Lăzăroiu: consilier politic - sociolog.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite