USL Bucureşti, născută cu forcepsul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Vanghelie (PSD) şi Andrei Chiliman (PNL) au semnat protocolul pe Capitală. Bucureştiul încheie seria înţelegerilor perfectate între PSD şi PNL la nivel local. O parte dintre aceste acorduri au fost „stimulate” de la centru.

Protocolul USL pe Bucureşti a fost semnat, sâmbătă, de Marian Vanghelie, de Andrei Chiliman şi de Cristian Popescu-Piedone, la un hotel din Capitală. Evenimentul s-a desfăşurat departe de ochii presei, Vanghelie şi Chiliman preferând discreţia. Cei doi n-au avut de această dată interesul să fie mediatizaţi pentru că semnarea documentului echivalează pentru fiecare cu un pas înapoi.

Citiţi şi:

Vanghelie şi Chiliman au semnat, în secret, protocolul USL Bucureşti
Cum a rezolvat PNL conflictul de la Bacău: Protocolul USL, semnat de adjuncţii lui Stavarache şi Hrebenciuc


Deşi termenul până la care trebuia încheiat protocolul era 5 martie, atât Vanghelie, cât şi Chiliman au tergiversat până acum parafarea. Motivul: documentul îi obligă să colaboreze şi să  susţină candidatul comun al USL la Primăria Generală, care va fi desemnat de Crin Antonescu şi de Victor Ponta. Protocolul pare însă că strică planurile pe care le au ambii şefi de organizaţii: Vanghelie vrea să candideze la Primăria Generală, în timp ce Chiliman dorea să aibă ultimul cuvânt în stabilirea candidatului PNL pentru Bucureşti.

Neînţelegerile dintre cei doi au fost vizibile chiar şi în public. În urmă cu câteva zile, Chiliman condiţiona semnarea documentului de votul pe care consilierii PSD urmau să-l dea la stabilirea bugetului Capitalei. El l-a acuzat pe Vanghelie de „trocuri" în favoarea Elenei Udrea, spunând că trei consilieri social-democraţi au votat anterior „bugetul dorit de PDL". Marian Vanghelie nu a răspuns acuzaţiilor şi s-a eschivat permanent să precizeze data la care protocolul urma să fie semnat. Odată tranşată situaţia de la Bucureşti, USL scapă de problema de imagine creată de neîncheierea protocolului chiar în Capitală.

Imbold de la centru

Şi în alte filiale, cum ar fi Bacău şi Buzău, opoziţia liderilor locali a făcut dificilă consfinţirea USL. La Bacău, de exemplu, divergenţele dintre liderul PSD pe plan local, Viorel Hrebenciuc şi cel liberal, Romeo Stavarache, au ajuns până la urechile lui Antonescu şi Ponta. În cele din urmă, protocolul a fost semnat de vicepreşedinţii filialei chiar în Bucureşti, unde au fost chemaţi de conducerile centrale. La Buzău, protocolul a fost întârziat de Ion Vasile, fost social-democrat actualmente conservator, care s-a opus vehement, dar a renunţat la rezistenţă doar după ce a fost chemat la Bucureşti de liderii PC. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite