UDMR nu vrea oficializarea relaţiei cu PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii UDMR spun „pas“ propunerii de semnare a unui pact cu PDL, avansată de europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. Acesta a lansat ipoteza că PDL şi UDMR, care fac parte din aceeaşi familie europeană a popularilor, să-şi oficializeze relaţia printr-o înţelegere politică, ce ar urma să fie valabilă şi în cazul trecerii în Opoziţie a celor două formaţiuni.

 „Oferta" lui Cristian Preda, văzută ca o soluţie în contrapondere la alianţa Opoziţiei, este respinsă la unison de toţi cei trei aspiranţi la şefia UDMR, care doresc să îşi păstreze libertatea de a negocia cu toţi actorii politici, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor. Consilierul prezidenţial Peter Eckstein, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, ultimul intrat în cursa pentru locul lui Marko Bela, susţin doar ideea continuării parteneriatului pentru asigurarea guvernării.

Citiţi şi:

Moştenirea lui Markó Béla

Dubla cetăţenie, motiv de dispută între UDMR şi Tökes

„Este o idee care ne creează un sentiment de mândrie, dar pe care, cu mulţumirile de rigoare, o refuzăm. Suntem acum într-o coaliţie de guvernare, dar nu ne ancorăm lângă o ideologie sau lângă un partid", a declarat pentru „Adevărul" Peter Eckstein.

Fără „jurăminte de credinţă până la moarte"

Contracandidatul său la preşedinţia formaţiunii, ministrul Kelemen Hunor a comparat chiar propunerea lui Preda cu „o căsătorie, cu jurământ de credinţă până la moarte". „În politică nu se face un astfel de pact, nici nu ne gândim, nu putem jura acum credinţă până la sfârşitul zilelor", a spus ministrul Culturii. Mai rezervat a fost însă şeful deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, care ieri şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţia UDMR.

„Trebuie să continuăm colaborarea pentru guvernare. Dar eu nici nu mă gândesc la trecerea în Opoziţie, nu ştiu de unde a venit ideea acestui pact, valabil şi în situaţia trecerii în Opoziţie", a arătat deputatul. Categoric împotriva acestei iniţiative a fost însă colegul său Peter Lakatos, în opinia căruia prioritar este „examenul care urmează - ieşirea din criză, nu lucrarea de diplomă de la final".

PDL aşteaptă la cotitură

Vehemenţa cu care liderii UDMR tratează în prezent ideea alăturării oficiale faţă de PDL s-ar putea transforma în deschidere după alegeri, crede Cristian Preda.

"Nu este nicio urgenţă cu acest proiect politic propus de mine. Sunt cifre oficiale care arată că electoratul maghiar s-a înjumătăţit în ultimii ani, şansele UDMR de a trece pragul electoral fiind în aceste condiţii mult diminuate. Uniunea ar putea căuta sprijinul PDL, cu atât mai mult cu cât noi nu vrem să topim partide, ci doar să semnăm un pact de colaborare", a mai arătat europarlamentarul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite