Dubla cetăţenie, motiv de dispută între UDMR şi Tökes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tokes Laszlo
Tokes Laszlo

Viaţa politică maghiară din Transilvania este cuprinsă de efervescenţă, în parte datorită intenţiei lui Marko Bela de a se retrage de la conducerea UDMR, în parte datorită apariţiei Partidului Popular Ardelean, noua formaţiune politică, înfiinţată de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), condus de episcopul Laszlo Tökes (foto). În ambele demersuri este implicat şi guvernul Orban.

Alături de cei doi candidaţi pentru conducerea ­UDMR, Kelemen Hunor şi Eckstein Kovacs Peter, ar putea să apară un al treilea candidat, în persoana deputatului din Covasna, György Olosz, comentează cotidianul „Nepszabadsag" care precizează că acesta este sprijinit de Fidesz, partidul lui Viktor Orban.

Contactat de „Adevărul", Olosz nu a exclus posibilitatea de a se înscrie în cursa pentru şefia Uniunii şi a admis că are o colaborare constantă cu partidul lui Orban, ceea ce este normal întrucât „Fidesz şi UDMR aparţin aceleiaşi familii europene a popularilor". El critică echidistanţa UDMR faţă de partidele din Ungaria. „Nu pot şi nici maghiarimea din Ardeal nu poate fi echidistantă în aceeaşi măsură faţă de Ferenc Gyurcsany, trădătorul naţiunii, şi de Viktor Orban, unificatorul naţiunii", a declarat deputatul maghiar. El a mai spus că, atât timp cât Partidul Popular Ardelean nu este înregistrat la tribunal, va pleda în interiorul Uniunii pentru un dialog cu Tokes. Viitorul partid al lui ­Laszlo Tökes se bucură şi el de sprijin din partea Ungariei.

În câştigarea popularităţii, un rol important revine procesului de dobândire a dublei cetăţenii, aceasta deoarece birourile care vor funcţiona pe teritoriul României au ajuns în responsabilitatea CNMT care acţionează în colaborare cu guvernul ungar, scrie site-ul „Origo". În crearea şi funcţionarea acestor centre, guvernul ungar a ales CNMT, în defavoarea UDMR, deoarece susţin factori oficiali, singura formaţiune care s-a arătat interesată de a se ocupa de această acţiune ar fi fost CNMT. UDMR neagă şi va organiza, la rândul său, o campanie de informare. Liderii Uniunii se tem că această reţea de centre va servi şi pentru popularizarea formaţiunii politice rivale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite