UDMR lasă Opoziţia cu ochii în soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea lui Kelemen Hunor în fruntea UDMR încurcă pe moment planurile PSD şi PNL de a despărţi Uniunea de PDL şi de a o atrage în tabăra lor. Noul lider al Uniunii vrea rămânerea la guvernare, iar Opoziţiei nu-i rămâne decât să spere că UDMR va redeschide la un moment dat uşa negocierilor.  

Victoria previzibilă a lui Kelemen Hunor va fi urmată de strângerea raporturilor cu PDL pe termen imediat. Pe de o parte, protocolul cu democrat-liberalii, care le va consfinţi îndeplinirea solicitărilor, va fi semnat, cel mai probabil, săptămâna aceasta. 

„Chiar pregătim un protocol, o agendă cu acţiunile guvernamentale şi parlamentare în această coaliţie, vor fi termene precise. Când nu se respectă ceva, avem o problemă", a declarat Kelemen Hunor.

Citeşte şi:

Cine este Kelemen Hunor

Află aici ce s-a întâmplat minut cu minut la congresul UDMR

UDMR a pus drept condiţii  partenerilor de coaliţie reducerea pragului electoral de la 5 la 3%, modificarea legii electorale în sensul alegerii primarilor dintr-un singur tur şi adoptarea Statutului minorităţilor, aflat în Parlament de mai bine de cinci ani.

„Dacă a stat Legea minorităţilor cinci ani, hai să dovedim că până la sfârşitul sesiunii parlamentare putem să o adoptăm (...) Legea privind reorganizarea Regiunilor de dezvoltare, cred că până la sfârşitul anului", a stabilit vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, priorităţile legislative la Oradea, în prezenţa premierului Emil Boc.

În schimb, seria protocoalelor locale între UDMR şi USL pare să se oprească doar la Bihor, după ce proaspătul preşedinte al Uniunii a anunţat că va interzice încheierea unor înţelegeri similare în alte judeţe. 

Opoziţia, învinsă de oferta PDL

Pe de altă parte, rămânerea UDMR la guvernare înseamnă, implicit, că Opoziţia nu se va putea baza pe voturile parlamentarilor Uniunii la moţiunea de cenzură pe care PSD şi PNL o vor depune după angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Promisiunile făcute UDMR de democrat-liberali lasă, practic, Opoziţia, fără marjă de manevră.

„La fiecare discuţie, răspunsul UDMR era că a obţinut deja de la PDL maximum posibil şi ca număr de locuri în Guvern, şi la modificarea legilor electorale, şi în privinţa Statutului minorităţilor", spuneau surse liberale. „Nu am avut aşteptări mari de la acest Congres. Dacă ei consideră că este în interesul minorităţii maghiare să rămână cu PDL, atunci asta e: e decizia lor.

Nu cred că au existat discuţii înainte de Congres care să creeze aşteptări de natură să conchidem acum că uşa negocierilor e închisă", a declarat pentru „Adevărul" purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Surse politice susţin însă că relaţia dintre UDMR şi USL nu este total „îngheţată" având în vedere că Laszlo Borbely, considerat deschis începerii cât mai curând a negocierilor cu Opoziţia, ar putea ocupa postul de vicepreşedinte politic al Uniunii. Nominalizarea pentru această funcţie îi aparţine preşedintelui UDMR, care trebuie să avanseze propunerea până pe 2 aprilie. Decizia va fi luată prin votul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).

"Pregătim un protocol cu acţiunile guvernamentale şi parlamentare în această coaliţie, vor fi termene precise."
Kelemen Hunor
preşedintele UDMR

"Până la sfârşitul sesiunii parlamentare putem să adoptăm Legea minorităţiilor."
Laszlo Borbely
vicepreşedinte UDMR

„UDMR se va adapta contextului"

Cristian Pârvulescu
analist politic

„UDMR va rămâne un partid dispus să se adapteze contextului politic dat. Ca şi până acum, UDMR va încerca să nu fie responsabilă de căderea Guvernului. Mesajul pe care Uniunea îl transmite USL este că prăbuşirea Guvernului trebuie realizată de Opoziţie, iar UDMR se va alătura după un eventual succes, şi nu înainte.

Este o poziţie tradiţională a UDMR, iar alegerea unui alt lider, de exemplu, a lui Peter Eckstein-Kovacs, ar fi creat mai  multă agitaţie în ceea ce priveşte funcţiile din Uniune, dar nu ar fi schimbat relaţia cu celelalte partide. UDMR a obţinut de la PDL micşorarea pragului electoral de la 5 la 3%, alegeri primarilor într-un singur tur şi cred că acest protocol ar fi fost semnat indiferent cine era preşedintele UDMR".

„UDMR va ajunge la negocieri cu Opoziţia"

Bogdan Teodorescu
analist politic

„Liderii PSD şi PNL se bazează pe ideea că noul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, ar putea determina trecerea Uniunii în tabăra Opoziţiei, pentru că formaţiunea va negocia atât cu Puterea, cât şi cu Opoziţia. Cred că UDMR va ajunge la un moment dat să poarte negocieri cu Opoziţia sub presiunea electoratului maghiar, nemulţumit de Guvernarea Boc.

UDMR va trebui să explice de ce a rămas la guvernare şi un răspuns ar putea fi: Am fost la guvernare, dar am plecat!". Problema UDMR cred că se referă la viitor pentru că sunt părtaşi la ce se întâmplă acum. Pe de altă parte, dacă este să ne uităm la sondajele de opinie, procentele indică faptul că Opoziţia va câştiga următoarele alegeri, situaţie de care UDMR va trebui să ţină seama".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite