Finaliştii la şefia TVR: Cristoiu, Culcer şi Turcescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Sassu, resemnat la gândul că va fi concediat de Parlament
Alexandru Sassu, resemnat la gândul că va fi concediat de Parlament

Ieri, Alexandru Sassu a fost demis de Parlament. Postul rămas vacant e disputat de  Cristoiu, Culcer şi Turcescu. Înlăturarea lui Sassu încinge jocurile pentru şefia TVR. El va pleca în 15 zile, timp în care partidele vor negocia membrii viitorului Consiliu de Administraţie.

După demiterea de ieri, Sassu va rămâne să conducă, interimar, TVR, încă 15 zile. Timp în care Puterea ar urma să caute omul cel mai potrivit pentru a deveni succesorul lui Sassu. Rodica Culcer, Robert Turcescu şi Ion Cristoiu sunt cotaţi de unele surse ca având cele mai mari şanse să se instaleze în fotoliul de director al TVR. Florin Călinescu, care ar fi fost şi el vizat pentru acest post, "a ieşit din cărţi".

Băsescu: Voi iubi TVR când Alexandru Sassu va fi schimbat din funcţie

UPDATE Sassu, dat afară de la TVR

Ponta: TVR şi SRR vor avea conducere strict politică

Alexandru Sassu şi întreg Consiliul de Administraţie al TVR se văd obligaţi să renunţe la funcţii după ce raportul de activitate al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRTv) a fost respins de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. Pentru respingerea raportului, ceea ce înseamnă, practic, demiterea lui Sassu, au votat 195 de parlamentari ai coaliţiei guvernamentale, printre care şi nouă independeţi.

În sprijinul actualului preşedinte-director general al TVR au sărit social-democraţii şi liberalii, dar şi vreo 12 independenţi. Cele 78 de voturi ale lor au fost însă insuficiente pentru menţinerea lui Sassu în funcţie.

Odată înregistrat eşecul, Opoziţia a mai încercat un artificiu, în speranţa că va reuşi să-l păstreze pe Sassu în fruntea postului public o perioadă de timp, care s-ar putea lungi. Social-democraţii au propus ca fostul lor coleg de partid să rămână, interimar, la conducerea TVR până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie.

Numire care depinde de votul plenului reunit al Parlamentului şi care, prin boicotul Opiziţiei, ar fi putut fi întârziată. Propunerea a fost însă respinsă, astfel că Sassu va mai rămâne în TVR doar două săptămâni, timp în care se fac demersuri pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie.

Scorul din plen a stârnit protestele aleşilor PSD care au susţinut că, potrivit Regulamentului, ar fi fost nevoie de mai multe voturi pentru ca raportul să fie respins. Astfel, social-democraţii au anunţat că vor contesta votul la Curtea Constituţională.

„Bucuria nebunilor"

Meciul pentru şefia TVR nu s-a dovedit la fel de încins ca în trecut. Ieri social-democraţii au venit oarecum resemnaţi, dar şi-au făcut „datoria" de a-l apăra pe Sassu de la tribună. Deputatul Bogdan Niculescu-Duvăz (fost coleg cu Sassu în PD), a pledat, răspicat, în favoarea acestuia. Primul argument: în Anglia postul public de radio este condus de un reprezentant al Opoziţiei. Un alt argument: intenţia de îndepărtare a lui Sasu, manifestată prin respingerea raportului de activitate a SRTv de către Comisiile parlamentare de cultură, are un substrat „pur politic".

Şi Cristian Ţopescu (PNL) care a lucrat în TVR „decenii întregi", după cum a mărturisit, a fost tot de partea lui Sassu. „Schimbarea şefilor, bucuria nebunilor", a citat Ţopescu din înţelepciunea populară.

Sassu a fost, în schimb, criticat de reprezentanţii Puterii atât pentru absenţa de la Comisiile de Cultură la şedinţele de dezbarete a raportului de activitate al TVR, dar şi pentru „lipsa de obiectivitate şi echidistanţă" a instituţiei.

Alexandru Sassu şi-a susţinut cauza în faţa Parlamentului, insistând asupra deficitului financiar al TVR, dar şi asupra politizării. El l-a acuzat pe premierul Emil Boc că cerea, săptămânal, o emisiune la TVR. Guvernul a ripostat printr-un comunicat de presă în care se preciza că Boc a solicitat spaţiu în baza legii de funcţionare a TVR, care prevede transmiterea cu prioritate a mesajelor Palatului Victoria.

Sassu a dat asigurări că „nu există o problemă legată de dispariţia unor bani" şi a susţinut că a preluat conducerea cu "o perspectivă de 18 milioane de euro deficit. El a pus actuala situaţie financiară şi pe seama reducerii surselor de finanţare ale TVR.

Acuzaţii

Prim-ministrul Emil Boc ar fi cerut ca, o dată pe săptămână, să apară la TVR, la o oră de maximă audienţă, a susţinut Sassu. Guvernul spune că a cerut spaţiu de emisie în baza legii.

Raportul TVR pentru anul 2008

- Veniturile totale ale postului public în 2008 au fost de 154,2 milioane de euro. Din această sumă, cea mai importantă pondere (54%) o reprezintă taxa pentru serviciul public de televiziune şi se ridică la peste 83 de milioane de euro.
- Venituri din publicitate: 18,8 milioane de euro.
- Venituri din subvenţii: 45,1 milioane de euro.
- Alte venituri: 6,7 milioane de euro.
- Cheltuielile avute de Societatea Română de Televiziune au fost de 166,9 milioane de euro, din care cheltuieli cu personalul s-au ridicat la 52 de milioane de euro
- Pierderile raportate de postul public în 2008 s-au ridicat la 13 milioane de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite