Taxe pentru preoţi şi drepturi de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a pus la cale o nouă modificare a Codului Fiscal, care ar uma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Proiectul, aflat în dezbatere publică, este lăsat moştenire de foştii miniştri ai Finanţelor şi ai Muncii, Sebastian Vlădescu, respectiv Mihai Şeitan. Pe lista obligaţiilor de plată a contribuţiilor de asigurări sociale se află şi „utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţa dus-întors de la domiciliu la locul de muncă". Sunt incluse şi convorbirile telefonice, în scop personal, dar şi „cazarea sau îmbrăcămintea oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât cel al pieţei".

Botiş: "Am avut o discuţie informală pe această ordonanţă. Decizia finală o luăm în Guvern"

Potrivit proiectului, persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri.Nici călugării nu sunt exceptaţi de la plata asigurărilor sociale. Achitarea contribuţiilor revine Ministerului Culturii „pentru personalul monahal al cultelor recunoscute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse".

Proiectul mai introduce o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale cuprinsă între 0,15%-0,85%. Persoanele cu încasări din activităţi agricole supuse impozitului pe venit vor putea decide voluntar dacă achită contribuţii pentru pensii. Cadourile primite de 8 martie sau de Paşte nu intră în cuantumul de impozitare, dacă valoarea acestora nu depăşeşte 150 de lei.

Plata online mai aşteaptă

Premierul Emil Boc a avut ieri o întâlnire cu noul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, pentru a-i cere să pună la punct sistemul de plată online a contribuţiilor pentru veniturile din drepturi de autor. Vreme a afirmat că acest sistem va fi 100% funcţional la 25 septembrie. Contribuabilii vor beneficia de această modalitate de plată pentru declaraţiile aferente lunii septembrie, depuse în octombrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite