Botiş: "Am avut o discuţie informală pe această ordonanţă. Decizia finală o luăm în Guvern"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Muncii, Ioan Botiş, a declarat că proiectul de Ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea contribuţiei pentru venituri de natură profesională până la 35,5% a fost discutat informal, nefiind luată o decizie. El a comentat că varianta preferată, din poziţia de ministru al Muncii, ar fi cea de 35,5%. 

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat la Realitatea TV că s-a discutat informal legat de postarea pe site a proiectului de ordonanţă: "Am avut o discuţie informală şi nu am discutat despre creşterea acestor taxe. "

"Faptul că pe drepturi de autor plăteşti contribuţii mai mici, duce în final, la un punctaj mult mai mic la pensii", a spus Botiş, adăugând că "la contul de şomaj se plăteşte o contribuţie de 0.5%".

VEZI AICI ORDONANŢA DE URGENŢĂ

"Până la urmă trebuie făcută o dezbatere foarte clară în guvern. O variantă ar fi acea în care cotizaţia este de 35,5%, dar putem discuta pe tema aceasta dacă cei care sunt în situaţia de a plăti merg şi pe variantele de 16,5%",  a adăugat el.

"Decizia finală o luăm în Guvern, până la urmă trebuie să dicutăm şi cu Ministerul de Finanţe. Există o variantă în care nu se îndeplinesc punctajele pentru pensie şi pentru şomaj. "

Ministrul Botiş a insistat că abia după discuţia cu Ministerul de Finanţe va putea vorbi despre noua ordonanţă dată:

"Am avut o discuţie informală pe această ordonanţă şi luni vom avea o poziţie oficială după discuţia cu Ministrul de Finanţe, în şedinţa de Guvern. Aş dori să discutăm când, împreună cu Ministerul de Finanţe, am finalizat."

În final, ministrul Muncii a adăugat că obiectivele sale pentru mandatul preluat de la ministrul remaniat, Mihai Şeitan, sunt Legea pensiilor, Legea salarizării unice şi Codul Muncii.  De asemenea, Botiş a declarat că "doresc să susţin un grad de absorbţie mai mare a fondurilor europene ".

Persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor plăti, începând cu 2011, contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, ceea ce înseamnă dublu faţă de nivelul actual de 16,5%, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului.

Astfel, schimbările aduse de noua ordonanţă înseamnă: contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) va creşte de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite