Persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de la 16,5% la peste 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor plăti, începând cu 2011, contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, ceea ce înseamnă dublu faţă de nivelul actual de 16,5%, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului.

Astfel, schimbările aduse de noua ordonanţă înseamnă: contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) va creşte de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.

VEZI AICI ORDONANŢA DE URGENŢĂ

Proiectul aduce o nouă contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate de 0,85% şi o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferenţiată în funcţie de clasa de risc.

Asigurarea în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate va fi voluntară pentru persoanele care:

- realizează venituri comerciale,

- realizează venituri din profesii libere,

- încasează venituri din drepturi de proprietate intelectuală în mod individual sau într-o formă de asociere, incusiv din activităţi adiacente,

- au calitatea de asociaţi, comandari sau acţionari, membri ai asociaţiei familiale care realizează venituri.

Astfel, persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor plăti cel puţin 25,36% din venituri, restul contribuţiilor fiind voluntare.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5%, scrie Mediafax.

De asemenea, asigurarea în sistemul publice de pensii va fi voluntară pentru persoanele care realizează venituri impozabile din cedarea folosinţei bunurilor, persoanele cu încasări din activităţi agricole supuse impozitului pe venit, celor cu remuneraţii din transferul proprietăţilor imobiliare, altele cele decât patrimoniul personal, dar şi pentru cele cu venituri din alte surse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite