Soluţia pentru mame: concediu de un an din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a hotarât aseara sa reduca durata concediului maternal de la 24 de luni la 12 luni, începând cu 1 ianuarie 2011. Masura nu se aplica mamelor care sunt deja în concediu. Decizia a venit dupa ce, ieri-dimineata, presedintele Traian Basescu a participat la sedinta Coalitiei si a cerut micsorarea perioadei de concediu maternal.

Premierul Emil Boc a anuntat aseara ca indemnizatia va avea aceeasi valoare ca în prezent si va fi cuprinsa între 600 si 3.400 de lei. „Mamele care se vor întoarce mai repede la serviciu vor primi o prima de 500 de lei", a declarat Boc. Mamele care vor dori sa stea doi ani acasa vor avea concediu fara plata în al doilea an. Totusi, acestea vor primi cei 500 de lei lunar în cazul în care se vor întoarce mai devreme de 24 de luni la serviciu.

Drepturi ale românilor încălcate în regimul Băsescu

image

Mai citeşte şi:

Udrea: Nu aş putea să stau departe de muncă mai mult de câteva luni dacă aş fi mamă

UDMR si UNPR, în opozitie cu Boc

Decizia Guvernului nu le va afecta pe cele care se afla în prezent în concediu maternal. „Pentru mamele care se afla în prezent în concediu se aplica doua reguli: durata concediului este de doi ani, iar indemnizatia va ramâne la aceeasi valoare. Niciun beneficiar actual nu va fi afectat", a mai spus premierul. În prezent, Guvernul are în plata aproximativ 198.000 de indemnizatii pentru mame.

Masurile anuntate de Emil Boc vor fi incluse într-o ordonanta de urgenta. Varianta aprobata de Guvern este cea propusa de ministrul Muncii, Ioan Botis, în urma cu o saptamâna. Propunerea a iscat critici si din partea formatiunilor Puterii.

Reprezentantii UDMR nu sustin reducerea concediului, aceeasi pozitie având si UNPR si minoritatile. Deputatul UDMR Petru Lakatos a declarat ieri-seara, pentru „Adevarul", ca nu va vota în Parlament o ordonanta de urgenta care va promova aceste masuri. „Nu stiu cine va vota aceste masuri în conditiile în care pozitia noastra a fost clara", a spus Lakatos.

„Daca reducerea concediului nu va fi însotita de un program coerent de constructie de crese, atunci este o decizie care nu rezolva problema mamelor", a declarat pentru „Adevarul" si deputatul PDL Raluca Turcan. Pensionarii cu venituri de peste 740 de lei ar putea plati contributie la Sanatate începând de la 1 ianuarie. „Exista deja un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Plata contributiei va fi obligatorie si pentru actualele categorii exceptate prin lege", a declarat pentru „Adevarul" deputatul UDMR Petru Lakatos, dupa o întâlnire a parlamentarilor cu ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis.

Pensiile mai mari de 740 de lei, impozitate

Potrivit unor surse participante la sedinta Coalitiei de ieri, la care a fost prezent si seful statului, Traian Basescu a cerut impozitarea tuturor pensiilor. „A fost readusa în discutie problema impozitarii cu 16% a tuturor pensiilor, însa pentru moment s-a stabilit sa se aplice doar contributiile pentru asigurari sociale de sanatate (CASS) de 5,5%. Basescu a cerut ca CASS sa plateasca toti pensionarii, dar partidele din Coalitie au negociat ca cei care au pensii mai mici de 740 de lei sa nu fie afectati", au spus sursele citate.

„Daca aceasta masura se va aplica, din deficitul de peste 2 miliarde de euro la bugetul de asigurari de sanatate va ramâne doar o gaura de 1,4 miliarde de euro", a mai explicat Petru Lakatos. În prezent, vârstnicii cu pensii de peste 1.000 de lei platesc contributii la Sanatate.

Femeile, pensionate la 63 de ani

Femeile vor iesi la pensie la vârsta de 63 de ani, iar barbatii la 65, deputatii acceptând astfel obiectiile presedintelui Traian Basescu la Legea pensiilor. Plenul Camerei Deputatilor a aprobat ieri-seara, pe articole, cererea de reexaminare a actului normativ, în varianta dorita de seful statului, iar votul final va fi dat azi. Propunerea PSD ca femeile sa se pensioneze la 60 de ani, iar barbatii la 64 a picat la vot. Opozitia nu a reusit sa îsi impuna nici punctul de vedere legat de majorarea punctului de pensie.

Guvernul a aprobat bugetul de stat

Guvernul a adoptat aseara bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2011.  Potrivit proiectului propus de Ministerul Finantelor, veniturile totale la buget în 2011 sunt estimate la 80,2 miliarde de lei, mai mari cu 15,1% fata de cele din 2010, iar cheltuielile la circa 108,5 miliarde de lei, în crestere cu 15,1%. În topul ministerelor care vor primi fonduri mai mari fata de anul precedent se afla cel al Mediului, al Agriculturii si al Finantelor. Sanatatea, Apararea si Comunicatiile vor primi bugete mai mici. Cele doua proiecte vor fi trimise azi Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite