Schröder: creaţi un sistem fiscal just

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerhard Schröder Foto: Marian Iliescu
Gerhard Schröder Foto: Marian Iliescu

Fostul cancelar al Germaniei din 1998-2005, Gerhard Schröder (foto), venit la Bucureşti pentru conferinţa “Europa încotro?”, a avut câteva sfaturi economice pentru România.

"Cancelarii trec, problemele rămân"

El a sugerat României să se alăture proiectului rusesc South Stream, dar să nu renunţe nici la Nabucco (proiectul european), de vreme ce Europa va avea nevoie de o cantitate tot mai mare de gaze naturale în viitor, iar politica energetică a UE nu se poate dezvolta fără resursele ruseşti. "Sigur, există o diferenţă între South Stream şi Nabucco. Pentru South Stream, avem destul gaz şi anume în Rusia. În ceea ce priveşte Nabucco, lucrurile nu stau aşa. Nu avem resurse pentru că până la ora actuală nu avem contracte care să asigure livrarea de gaz. Nu văd cum ar fi posibil fără implicarea Iranului". Gerhard Schröder este preşedintele comitetului de acţionari al Nord Stream, companie deţinută în proporţie de 51% de Gazprom.

Social-democratul a explicat că este puţin probabil ca Germania să facă o investiţie masivă în infrastructura auto a României (în ultimele zile s-a vorbit insistent despre deschiderea unei fabrici BMW în România). „Există o supracapacitate în industria de automobile. Nu cred că în următoarea perioadă, nici în Germania, nici în străinătate nu vor exista investiţii masive".

„Cel mai important este să creaţi cât mai multe locuri de muncă. Social-democraţia pune preţ şi pe contactele bilaterale şi pe promovarea IMM-urilor, de pildă în domeniul auto".Schröder a sugerat României şi să îşi creeze un sistem fiscal „just". „În Germania, am constatat că nu aveam spaţiu de manevră pentru a reduce impozitele, însă nici nu le-am crescut. Sigur că nu pot da eu sfaturi României, însă trebuie să vă gândiţi că sistemul fiscal trebuie să fie unul just. Cei care au capacitate economică mai mare să plătească impozite mai mari decât oamenii săraci. O cotă unică de impozitare mi se pare neadecvată".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite