Victor Ponta este noul preşedinte PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană şi Victor Ponta
Mircea Geoană şi Victor Ponta

Alegerea noului lider PSD a fost un meci pe viaţă şi pe moarte între taberele lui Geoană şi Ponta. Congresul de ieri a adus surprize şi regrupări de echipe. Deşi pe parcursul numărării voturilor Mircea Geoană a condus marea majoritate a timpului, Victor Ponta a câştigat alegerile finale pentru conducerea Partidului Social Democrat cu 856 de voturi, faţă de 781 înregistrate de Mircea Geoană. Numărătoarea voturilor s-a încheia

Citeşte şi:

Cei 15 vicepreşedinţi ai PSD au fost aleşi / Ecaterina Andronescu, în fruntea listei

Braşovul are doi vicepreşedinţi la nivel naţional în PSD

UPDATE 04:23: În urma numărării voturilor pentru postul de secretar general, Liviu Dragnea a obţinut un nou mandat la PSD. Mai multe informaţii, aici.

UPDATE 03:41: Adrian Năstase: "Dimineaţa asta este mai bună decât dimineaţa de ieri. Cred că finalul acesta ne dă o mare speranţă. Chiar dacă au fost ceva tensiuni, reuşim să facem un transfer de responsabilităţi la o generaţie mai tânără. Nu este simplu pentru că trebuie să oferim speranţă şi optimism.

UPDATE 03:35: Declaraţie Victor Ponta în calitate de preşedinte al PSD

UPDATE 03:28 Declaraţie Mircea Geoană

UPDATE 03:20  Este oficial: din 1641 de voturi exprimate valabile, 781 de voturi a primit Geoană, iar Victor Ponta a câştigat cu 856 de voturi.

UPDATE 03.00 Ponta a precizat că nu face nicio declaraţie până nu vede procesul verbal care îl desemnează oficial preşedintele PSD.

UPDATE 02.55 Deşi pe parcursul numărării voturilor, Mircea Geoană a condus marea majoritate a timpului, Victor Ponta a câştigat alegerile finale pentru conducerea Partidului Social Democrat. Numărătoarea voturilor s-a încheiat la aproape 14 ore de la începerea congresului.

Mai citeşte şi:

Victor Ponta este noul preşedinte al PSD

Ion Iliescu, de la "măi, animalule!", la "meandrele concretului"

Cu numai o oră înainte de vot, Mircea Geoană a primit un sprijin nesperat: Cristian Diaconescu a anunţat că se retrage şi îl votează. Un sprijin pe ultima suta de metri ar fi venit şi pentru Ponta, vineri seara, într-un separeu de la restaurantul La Blanca.

Surse din partid susţin că la întâlnire, Radu Mazăre, şi el candidat la şefia PSD, ar fi fost convins să se retragă şi să-şi îndemne susţinătorii să-l voteze pe Ponta. La negocieri ar fi participat - pe lângă Ponta - Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Nicuşor Constantinescu şi Nicu Bănicioiu.

La ieşirea din restaurant, Mazăre a refuzat să spună dacă îl sprijină pe Ponta.  La Congres însă, primarul din Constanţa, îmbrăcat din cap până în picioare într-o ţinută kaki, a anunţat că îi lasă culoar liber lui Ponta pentru că „are sânge în el".

Retragerile-surpriză, despre care Dragnea vorbea dinainte de începerea Congresului, au continuat cu Miron Mitrea. Surse social-democrate afirmă că decizia lui Mitrea de a-l sprijini pe Ponta ar fi fost influenţată de Ion Iliescu şi de Adrian Năstase. Mitrea a recunoscut ieri că, în privinţa alegerilor din partid, s-a consultat cu Ion Iliescu, despre care a spus că „este un reper moral în PSD".

Victor Ponta a reuşit să-şi câştige susţinători influenţi în partid chiar în ultimele zile înaintea Congresului. Răsturnarea de situaţie în favoarea sa pare să fi fost o consecinţă a anunţului de retragere făcut de Ion Iliescu.

Sensibilizaţi, liderii partidului au renunţat la ceea ce conveniseră cu Geoană: votul pe liste şi înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte. Acesta a rămas astfel în doar două zile fără avantajul obţinut în urmă cu două săptămâni.

Câştigători colaterali

Victoria lui Ponta s-ar răsfrânge şi asupra lui Năstase, care a declarat deschis că îl susţine. Ponta a mărturisit recent că îi este recunoscător lui Năstase, care l-a adus în politică şi în PSD.

Ion Iliescu ar putea avea şi el motive de satisfacţie în urma Congresului. Reuniunea s-a desfăşurat conform procedurii pe care şi-a dorit-o, iar Victor Ponta pare să fie o soluţie pe placul său.

Ion Iliescu şi-a văzut reconfirmată influenţa în partid: anunţul său de retragere i-a pus pe jar pe social-democraţi şi a dus la schimbarea raportului de forţe între Ponta şi Geoană. La Congres, asistenţa s-a ridicat şi a aplaudat minute în şir după ce Iliescu a dat asigurări că rămâne în partid.

Geoană, doar şeful Senatului

Pierderea şefiei PSD ar însemna pentru Geoană scăderea influenţei în partid, şi aşa diminuată după eşecul de la prezidenţiale, consideră mulţi social-democraţi.

Din preşedinte, Geoană ar putea ajunge simplu membru, dar are mari şanse să-şi păstreze funcţia de preşedinte al Senatului, după cum a primit asigurări în partid.

Marele perdant al Congresului ar putea fi însă Marian Vanghelie, care a fost huiduit cu furie, la Congres, când a vrut să ia cuvântul. Vanghelie pare să fi căzut şi în dizgraţia lui Geoană după ce presa a scos la iveală o înregistrare în care liderul PSD Bucureşti poate fi auzit cum îşi înjură şeful. Geoană nu i-a permis ieri lui Vanghelie să dea o replică de la microfon. Vanghelie a candidat pentru o funcţie de vicepreşedinte. 

Cuvântări pe muzică

Ieri, toată sala, cu excepţia rândurilor ocupate de PSD Bucureşti, părea de partea lui Victor Ponta. Discursul său a înflăcărat asistenţa: el a promis, şi-a luat angajamente, a lansat îndemnuri, a glumit, a fost ironic. La final, mulţimea a izbucnit în aplauze şi urale: „Pon-ta! Pon-ta!". Ca atmosfera să fie apoteotică, regia a difuzat în boxe Simfonia a 9-a a lui Beethoven.

Geoană n-a reuşit să încălzească asistenţa cu discursul său, care a fost boicotat de susţinătorii lui Ponta. „Aţi dormit? Unde vă e carisma?", i-au strigat cei din sală în timp ce vorbea, agitând pancarte pe care scria „Ponta preşedinte".

Geoană le-a atras atenţia delegaţilor că un lider care să câştige cinci milioane de voturi se formează în timp şi a îndemnat la unitatea partidului. „Democraţia în partid va continua. Mergeţi şi votaţi pe cine credeţi", a încheiat el , stârnind aplauzele organizaţiei PSD Bucureşti, comasată chiar în faţa prezidiului. 

"Suntem azi într-un moment complicat. Tensiunea şi vorbele de fracţionare a PSD sunt la ordinea zilei."
Mircea Geoană
candidat la şefia PSD

"Nu voi confunda PSD cu o bursă unde totul se tranzacţionează."
Victor Ponta
candidat la şefia PSD

Reconfigurarea taberelor

Cinci candidaţi dintre cei nouă intraţi în cursa pentru şefia PSD şi-au anunţat în timpul Congresului ieşirea din competiţie. Primii s-au retras Mazăre şi Mitrea, care s-au redirecţionat către Ponta.

În favoarea acestuia a renunţat şi Victor Moraru, primarul din Amara. Ioan Domonco (candidatul din Dorohoi) i-a cedat voturile sale lui Cristian Diaconescu, care s-a retras şi el, acordându-i sprijinul lui Mircea Geoană.

Scandaluri şi vrăjitorie

Pandele i-a atacat pe liderii PSD cu statutul partidului 

Pandele i-a atacat pe liderii PSD cu statutul partidului

Scandalul iscat la Congres între Florin Pandele, primarul din Voluntari, şi Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, a fost la numai un pas să degenereze într-o încăierare. Motivul disputei: Pandele l-a acuzat pe Vanghelie că l-a suspendat nestatutar din PSD.

Susţinătorii celor doi s-au huiduit şi s-au fluierat reciproc. Pandele era cât pe ce să-l lovească pe Geoană în ochi cu statutul partidului, din care voia neapărat să-i citească un articol. Geoană a încercat din răsputeri să controleze situaţia, dar spiritele s-au calmat doar la apariţia oamenilor de ordine.

La Congres au venit ieri şi trei vrăjitoare, hotărâte să-i scape pe social-democraţi de blestemul flăcării violete. Ritualul n-a putut avea loc pentru că reprezentanţii firmei de pază le-au interzis accesul în incintă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite