Scandalurile de la Bucureşti, exportate la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Opoziţiei nu au participat la discursul lui Traian Băsescu din plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Liderii PSD au protestat faţă de „lipsa de democraţie“ a regimului Băsescu. Preşedintele i-a acuzat că „externalizează“ conflictele politice interne.

„Parlamentarii socialişti, partidele din Opoziţie nu răspund invitaţiilor la dialog, iar astăzi aveţi o probă. Partidele de Opoziţie din România nu se află în sală", a afirmat Traian Băsescu în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), unde a fost invitat să susţină un discurs.

Mai citeşte şi:

Europarlamentarii citesc pe bucăţi, în secret, rapoartele Schengen

Băsescu se plânge de Opoziţie la politicienii europeni: Partidele din opoziţie nu răspund invitaţiilor la dialog

PSD anunţase că nu va participa la şedinţă în semn de protest faţă de reţinerea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu.

Şeful statului a fost întrebat de un parlamentar socialist cum răspunde acuzaţiilor conform cărora a minimalizat rolul Parlamentului, al Justiţiei şi al partidelor de Opoziţie. „Cred că colegii dumneavoastră de familie politică v-au dezinformat şi v-au pus într-o situaţie delicată", a replicat, prompt, Băsescu.

Gest fără precedent

Afirmaţiile preşedintelui au venit după ce reprezentanţii PSD au recurs la un gest fără precedent în forul european: boicotarea discursului preşedintelui propriei ţări. Social-democraţii susţin că reţinerea lui Nicolescu, membru PSD, ar reprezenta „încă o dovadă" că  în România ar fi „un stat poliţienesc".

„Nu e vorba de nicio problemă a PSD, e vorba de o problemă a României. Şi alţi români au fost arestaţi pentru o noapte sau pentru mai multe şi ţinuţi prin puşcării ca să se «frăgezească» şi să spună ce trebuie", a declarat Adrian Năstase, membru al delegaţiei României la APCE. El a adăugat că  Traian Băsescu nu poate vorbi ca apărător al drepturilor omului pentru că „involuţiile democratice de la noi sunt evidente".

„El este un alter ego pentru modelul Lukaşenko şi încearcă instituirea unui sistem autoritar de tip Belarus. În curând va trebui să discutăm în Consiliul Europei despre democraţia din România", a conchis Năstase. „Nu este vorba de «exportarea» în plenul APCE a unei bătălii interne, ci de faptul că sunt călcate în picioare standarde democratice", a spus şi senatorul Titus Corlăţean.

Nici parlamentarii liberali nu au fost prezenţi la şedinţă, dar ei susţin că partidul nu a luat nicio decizie în acest sens. Vicepreşedintele PNL  Relu Fenechiu a explicat că a luat de mai multă vreme decizia de a nu participa la discursurile lui Traian Băsescu din acest for. „Am fost la Comisia economică a APCE săptămâna trecută şi acolo există opinia că România este condusă execrabil. Nu văd cu ce poate schimba această percepţie un discurs al preşedintelui", şi-a motivat Fenechiu atitudinea.

„A fost un gest fără temei, cu un pretext absolut neinspirat", a comentat deputatul PDL Maria Stavrositu. „PSD a fost consecvent. Aşa cum nici la consultările de la Cotroceni nu participă, n-au venit nici la Strasbourg", a spus senatorul UDMR Gyorgy Frunda. „Nici preşedintele nu a mai avut discuţii cu delegaţia română înainte de discurs, aşa cum mi se pare normal", a mai comentat senatorul UDMR.  ; A contribuit Valentina Deleanu

"Nu vor dialog cu preşedintele. Dacă în ţară poate fi accepată poziţia ca fiind un joc al Opoziţiei, externalizarea problemei nu cred că le face cinste."
Traian Băsescu
preşedintele României

"În curând va trebui să discutăm în Consiliul Europei despre democraţia din România."
Adrian Năstase
membru al delegaţiei APCE

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite