Scandalul pe legea Educaţiei intră în prelungiri în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul UDMR, Marko Bela, îi cere lui Mircea Geoană să plece de la conducerea Senatului
Liderul UDMR, Marko Bela, îi cere lui Mircea Geoană să plece de la conducerea Senatului

Conducerea Senatului a retrimis la comisie raportul la legea Educaţiei, urmând ca articolele adoptate de Opoziţie să fie reanalizate. Senatorii PSD şi PNL din Comisia de învăţământ eliminaseră prevederile referitoare la predarea Istoriei şi Geografiei în limba maternă, una dintre principalele revendicări ale UDMR.

Citeşte şi:
Război procedural pe Legea educaţiei

Două dintre aberaţiile noii legi: şcoli conduse politic şi 14 ani de şcoală până la facultate

Textul a fost retrimis la Comisia de învăţământ, care are termen până astăzi la prânz să rediscute articolele adoptate în weekend, în lipsa reprezentanţilor Puterii, care au ales să nu răspundă convocării. Tot astăzi, conducerea Senatului va stabili când va intra în plen controversatul proiect. „Nu a fost o înfrângere a Opoziţiei în Biroul Permanent al Senatului, ci am ajuns la un compromis. Cei de la Putere ne acuză că tergiversăm de luni bune legea, să ştie acum toată lumea că, de fapt, ei vor s-o amâne, având certitudinea că vor obţine o infirmare a deciziei Curţii Constituţionale de oprire a asumării răspunderii", a arătat chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD).

Amânarea a venit după ce şase senatori PSD şi PNL din Comisia pentru Învăţământ au dezbătut legea Educaţiei, sâmbătă şi duminică, în absenţa reprezentanţilor PDL şi UDMR, trimiţând ieri raportul conducerii Senatului. Ecaterina Andronescu, vicepreşedintele comisiei, a susţinut însă că dezbaterea Legii Educaţiei doar în prezenţa Opoziţiei a fost regulamentară, s-a desfăşurat în cvorum. Preşedintele comisiei, democrat-liberalul Mihail Hărdău, a precizat că nu va convoca acest for în pofida deciziei Biroului Permanent. El a mai spus că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale. „Nu mă duc la Comisie. Nu convoc Comisia pentru că nu vreau să omologhez o chestiune care din punctul meu de vedere este fraudarea legii", a declarat Hărdău, citat de Mediafax.

Motivul furiei UDMR

Comisia pentru învăţământ stabilise ca, în învăţământul gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, Istoria şi Geografia României să se predea în limba română. Prevederea a stârnit nemulţumirea UDMR, care insistă pentru predarea acestor discipline în limba minorităţilor. „Comisia de învăţământ, majoritatea membrilor Opoziţiei de fapt, s-a autoconvocat împotriva dispoziţiilor regulamentare. Mircea Geoană trebuie să plece de la preşedinţia Senatului", a arătat preşedintele UDMR, Marko Bela. Potrivit acestuia, membrii Comisiei pentru învăţământ din Senat au comis un abuz grav, în condiţiile în care nici măcar preşedintele acestui for, Mihail Hărdău (PDL), nu a ştiut de convocarea întrunirii membrilor acesteia.

„Important este că domnul Geoană a făcut o ilegalitate şi ar trebui să-şi dea demisia", a declarat şi ministru Culturii, Kelemen Hunor. Acesta a afirmat că nu vrea să se gândească la „varianta pesimistă" în care comisia va decide din nou ca prevederile privind predarea Istoriei şi Geografiei în limba minorităţilor să fie eliminate. „Aşteptăm dezbaterea din comisie şi decizia Curţii Constituţionale de mâine", a mai spus Hunor Kelemen.

Şi liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, consideră incorect raportul Comisiei. „Din punctul nostru de vedere, nu este corect deloc. Nu ştiu de ce, după 20 de ani de la Revoluţie, avem asemenea probleme, care copil în ce limbă învaţă Geografia, Istoria, Matematica sau orice altă materie", a spus senatorul UDMR.

"Mircea Geoană a reuşit să mă convingă şi pe mine că ar trebui să-l schimbăm din fruntea Senatului, deşi aveam dubii."
Marko Bela preşedinte UDMR

"Puterea ne acuză că tergiversăm legea. Să ştie toată lumea că ei vor s-o amâne, având certitudinea că vor câştiga la Curtea Constituţională."
Ioan Chelaru chestor al Senatului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite