Război procedural pe Legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii din comisia pentru Învăţământ continuă cursa contracronometru pentru a reuşi să adopte săptămâna viitoare Legea educaţiei. Chiar dacă Legea va trece de Senat, s-ar putea ca Opoziţia să nu aibă câştig de cauză  deoarece preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o dată promulgarea actului normativ.

Dezbaterile pe Legea educaţiei au continuat şi ieri, când şedinţa comisiei a fost prelungită până până spre seară. Discuţiile s-au centrat pe articolele fără încărcătură politică, textele „sensibile" fiind lăsate pentru final. De exemplu, articolul referitor la predarea istoriei şi geografiei în limba maternă ar urma să fie luat în discuţie duminică. Tot duminică este preconizată finalizarea raportului asupra legii, pe care comisia trebuie să-l întocmească.

Citiţi şi:

Boc susţine la CC argumentele în cazul conflictului dintre Guvern şi Parlament

Dacă acest termen va fi respectat, pasul următor ar fi ca Biroul Permanent al Senatului să trimită, luni, raportul către plen, pe a cărui ordine de zi ar putea ajunge chiar în aceeaşi zi. Opoziţia speră să folosească diferenţa de doar un vot în favoarea Puterii pentru a adopta legea, cel mai târziu miercuri. Social-democraţii şi liberalii vor ca actul normativ să treacă de Senat în varianta proprie, din care lipseşte, printre altele, învăţământul extins în limba maternă.

Graba Opoziţiei este legată de decizia pe care Curtea Constituţională ar urma să o ia, miercuri, cu privire la continuarea procedurii de angajare a răspunderii pe Legea educaţiei.

O bătălie, dar nu şi războiul

În situaţia în care va reuşi să impună adoptarea legii în Senat până miercuri, Opoziţia va înregistra însă doar o victorie de etapă. „La mutare" va fi apoi preşedintele Traian Băsescu,  care are la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi pune semnătura pe lege.

În intervalul acestor 20 de zile, CCR ar putea decide că procedura angajării răspunderii poate continua, caz în care legea poate fi considerată ca şi adoptată pentru că moţiunea de cenzură pe care Opoziţia a  depus-o are şanse minime de reuşită. Chiar dacă judecătorii constituţionalişti vor hotărî că procedura trebuie stopată, PSD şi PNL nu pot sta liniştiţi. Şeful statului poate întoarce legea în Parlament, refuzând promulgarea.

Hibele Legii educaţiei, după Geoană

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că principalele neajunsuri ale proiectului sunt: „problema titularizării", „politizarea învăţământului" şi „atentatul la autonomia universitară". Geoană susţine că prevederea impusă de UDMR (privind dreptul minorităţilor de a învăţa în limba maternă) este cea mai periculoasă, întrucât încurajează segregarea, nu europenizarea, şi riscă să spargă în două Universitatea „Babeş-Bolyai".

Viitoarea Lege a educaţiei va fi cea votată în Parlament, nu varianta pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, a mai declarat Mircea Geoană.

Sabin Orcan

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite