Ritli Ladislau, noul ministru al Sănătăţii, demis în 2002 după moartea a 20 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a acceptat miercuri propunerea UDMR de numire a medicului  Ritli Ladislau în funcţia de ministru al Sănătăţii.

UPDATE 21.45 Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, miercuri, noului ministru al Sănătăţii, Ridli Ladislau, că speră să înţeleagă ceea ce predecesorul nu a înţeles, că nu se pot da alţi bani la sănătate până nu se închid robinetele prin care se scurg bani spre ale direcţii, nu spre bolnavi. CITEŞTE MAI MULTE.

UPDATE 21.40 Ritli Ladislau a depus, miercuri seară, la Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Sănătăţii, rostind la sfârşit şi câteva cuvinte în limba maghiară, după care a dat mâna cu preşedintele Traian Băsescu. La eveniment au fost prezenţi premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, miniştri, consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dar şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

UPDATE Traian Băsescu a semnat decretul de numire al lui Ritli Ladislau în funcţie.

Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea.  Totodată, el deţine funcţia de director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. Vezi aici detalii!.

De numele lui se leagă însă un scandal. În 2002, într-un timp relativ scurt, 20 de copii au murit la Maternitatea din Oradea, pe care el o avea în subordine.

Aici vezi ce avere are Ritli Ladislau!

După mai multe verificări, poliţia a afirmat că medicii se făceau vinovaţi de decesul nou-născuţilor.

Ca urmare a scandalului, în data de 13 aprilie 2002, Ministrul Sănătăţii de atunci, Daniela Bartoş, a anunţat demiterea din funcţie a şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Ladislau Ritli, precum şi a directorului adjunct responsabil cu medicina preventivă, medicul Zoia Bitea.

Ministerul anunţa atunci că cel puţin cinci dintre cei douăzeci de bebeluşi au murit din cauza infectării cu un microb (klebsiella pneumoniae), iar îmbolnăvirile au fost cauzate de nerespectarea normelor de igienă obligatorie în orice unitate sanitară.

Colegiul  Medicilor a efectuat atunci o anchetă însă nu a găsit pe nimeni vinovat.

După un an, Ritli Ladislau a revenit în funcţia de director al DSP Bihor.

Boc: "El nu a avut o responsabilitate concretă"

Premierul Emil Boc a fost întrebat miercuri, după numirea lui Ritli Ladislau în funcţie, despre situaţia din 2002. Emil Boc a afirmat că "partenerii de la UDMR" i-au spus că el şi-a dat demisia atunci.

"Am întrebat partenerii de la UDMR şi am verificat acest aspect. Am aflat că în urma unor accidente nefericite domnul Ritli şi-a dat demisia atunci... El nu a avut o responsabilitate concretă, ci doar prin faptul că deţine funcţia", a declarat premierul Boc. Vezi aici detalii!

Ritli Ladislau  s-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie.

A fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Citeşte aici despre averea lui Ritli Ladislau

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite