Renate Weber: Dacă merge şi Ponta, şi Băsescu, preşedintele va fi aşezat la masa discuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul liberal, Renate Weber
Europarlamentarul liberal, Renate Weber

Europarlamentarul liberal Renate Weber consideră că, dacă la reuniunea de la Bruxelles vor participa şi Traian Băsescu, şi Victor Ponta, organizatorii îl vor aşeza la masa discuţiilor pe preşedinte.

"Eu, personal, care am susţinut cu tărie că preşedintele României, indiferent de nume, are un set limitat de atribuţii, am fost de părere că de fapt întotdeauna România ar fi trebuit să fie reprezentată de primul-ministru. Dar suntem în zona unor dezbateri teoretice", a declarat eurodeputatul la Radio France International.

Weber s-a arătat sceptică în privinţa unei decizii finale în cadrul reuniunii CSAT de ieri seară. "Azi (luni, 25 iunie) o fi o zi decisivă, dar eu cred că până pe 28 (iunie) nu vom afla exact cine se va duce acolo, care dintre cei doi va ceda în cele din urmă", a afirmat parlamentarul european.

Deşi i se pare corect ca Ponta să reprezinte statul român la reuniunea de pe 28-29 iunie, Weber este sigură că Băsescu va fi aşezat la masa discuţiilor dacă îşi va face apariţia, datorită unei ordini de precădere stabilită de dreptul internaţional. "Cred că, dacă preşedintele va merge, preşedintele Van Rompuy va fi obligat să-l aşeze pe preşedintele României la masă, pentru că în dreptul internaţional există o ordine de precădere a celor care reprezintă un stat: preşedintele, primul-ministru, ministrul de Externe", şi-a argumentat poziţia parlamentarul european.

"Să nu uităm că cei de la Uniunea Europeană, de la Consiliul European, că despre el vorbim, s-au mai confruntat cu asemenea situaţii, nu este chiar România unicat în Uniune şi în lume!", a atras atenţia Weber.

Europarlamentarul face referire la un incident din 2009, când atât preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, cât şi premierul Donald Tusk s-au prezentat la summit-ul de la Bruxelles. Situaţia a fost rezolvată de ministrul de finanţe, care avea un al doilea loc alocat Poloniei la summit şi care s-a retras din sala de şedinţe pentru a-i face loc preşedintelui Poloniei.

Totodată, în urmă cu câţiva ani, o dispută similară a avut loc între Jacques Chirac şi premierul francez Lionel Jospin.

La 12 iunie, Parlamentul România a adoptat o declaraţie potrivit căreia premierul ar trebui să reprezinte România la reuniunea de la Bruxelles.

Decizia finală în acest caz îi revine Curţii Constituţionale, care va hotărî miercuri cine va merge la Consiliul European.

Citeşte şi:

Băsescu, către Ponta: Dacă mergi la Bruxelles fără aprobarea mea expresă, vei răspunde în fața legii

Băsescu îşi cere la Curte locul de la Bruxelles

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite