Băsescu îşi cere la Curte locul de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu i-a decorat, recent, pe judecătorii Curţii Constituţionale
Traian Băsescu i-a decorat, recent, pe judecătorii Curţii Constituţionale

Judecătorii CCR vor decide, mâine, dacă România va fi reprezentată la  Consiliul European de preşedinte sau de prim-ministru.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.

Sesizarea preşedintelui va fi discutată mâine, cu o zi înainte de reuniunea Consiliului European, care va avea loc pe 28-29 iunie la Bruxelles. După depunerea contestaţiei, premierul Victor Ponta a declarat că diferendul reclamat de preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este între Preşedinţie şi Parlament, iar judecătorii ­Curţii pot doar constata existenţa unui conflict care nu poate fi însă soluţionat decât prin modificarea Constituţiei. „Sunt surprins pentru că Administraţia Prezidenţială tocmai declarase că nu are niciun conflict cu Guvernul şi acum aflu că a cerut constatarea unui conflict între preşedinte şi Guvern.

În al doilea rând, preşedintele nu cu Guvernul trebuia să ceară constatarea conflictului, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaraţie politică referitoare la reprezentarea la Consiliul European", a spus Ponta. Solicitarea arbitrajului magistraţilor Curţii vine după ce conflictul dintre preşedinte şi premier pe tema reprezentării la Consiliul European s-a acutizat în ultima perioadă.

Avertismentul lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, săptămâna trecută, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului „echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui".

Avertismentul lui Băsescu a venit după ce Ministerul de Externe a transmis, miercurea trecută, la Bruxelles componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie. Lista îl includea pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei, pe ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Documentul întocmit de MAE se baza pe lista primită de la Guvern. Administraţia Prezidenţială a anunţat că a transmis la MAE propria listă, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu. Victor Ponta nu se afla pe lista întocmită de Palatul Cotroceni.  Ministrul de Externe, Andrei Marga, a susţinut însă că nu a primit niciun document de la Cotroceni despre participarea la Consiliul European.

În 17 mai, imediat după izbucnirea conflictului,  preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean s-a antepronunţat. El  declara că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie.

Decizia, mutată în Legislativ

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat ieri legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilului European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord. Legea a fost adoptată cu 72 de voturi „pentru", 17 voturi „împotrivă" şi trei abţineri.

Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul. Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

Proiectul prevede că, în situaţia în care acordul privind participarea la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la reuniunea Consiliului European.  (Sebastian Zachmann)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite