Război deschis pentru şefia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase crede că retragerea lui Mircea Geoană din cursa pentru şefia partidului ar fi benefică
Adrian Năstase crede că retragerea lui Mircea Geoană din cursa pentru şefia partidului ar fi benefică

Cei patru candidaţi – Mircea Geoană, Adrian Năstase, Cristian Diaconescu şi Miron Mitrea – s-au duelat în discursuri pline de reproşuri. Mircea Geoană le-a cerut social-democraţilor să-l voteze din nou lider al PSD, în timp ce Adrian Năstase le-a declarat că îi iubeşte, indiferent dacă îl vor vota pe el sau nu.

„Da, candidez la preşedinţia PSD!", a anunţat, răspicat, Adrian Năstase, de la tribuna Consiliului Naţional al PSD. Efectul nu s-a lăsat aşteptat: asistenţa a izbucnit în aplauze. Ion Iliescu s-a întrerupt din citit şi a început să asculte atent ce are de spus Năstase. Care a vorbit peste 20 de minute, a făcut reproşuri contracandidaţilor, a subliniat greşeli, a explicat situaţia, a oferit soluţii, a dat sfaturi şi a sintetizat ce trebuie să devină PSD: cel mai puternic partid din România.

Mai citeşte şi:

Geoană: Mitrea are şanse minuscule, ca să nu zic deloc, la şefia PSD

Schimbarea legii electorale: primul ia tot

Năstase: Sunt foarte hotărât să candidez

Întreg discursul fostului lider al PSD a părut construit astfel încât să demonteze toată cuvântarea lui Geoană. De exemplu, Năstase n-a lăsat fără replică aluzia lui Geoană cu privire la pericolul unei „conduceri autoritare a PSD". „Aceste legende care sunt vehiculate în partid mă deranjează cel mai tare", s-a confesat el, în contextul în care în partid există temerea că revenirea lui Năstase în funcţia de preşedinte ar însemna reinstaurarea unui stil de conducere cu „mână de fier".

Geoană : „Am dus un război pe multe fronturi"

Năstase a ales şi pentru finalul discursului o altă strategie decât Geoană. „Vă iubesc indiferent că veţi vota cu mine sau nu", le-a declarat el social-democraţilor din sală, în timp ce Geoană a preferat să le ceară votul pentru „a merge mai departe". Liderul PSD a optat pentru o cuvântare care să înflăcăreze asistenţa. El a mărturisit că a fost, la un moment dat, pe punctul de a-şi da demisia, dar a renunţat din dorinţa de asigura un echilibru la conducerea partidului până la următoarele alegeri la vârf.

Geoană s-a plâns că a fost nevoit să susţină „un război pe mai multe fronturi" în partid şi a acuzat lipsa de colegialitate. „ E păcat să dăm cu piciorul la cinci milioane de voturi", a fost îndemnul final al lui Geoană către social-democraţi.

Liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, i-a eclipsat pe candidaţii la şefia partidului. Întreaga sală l-a aplaudat în picioare după discursul în care acesta a cerut social-democraţilor să renunţe la „practica întâlnirilor la restaurante şi a înţelegerilor de culise". Iliescu a mai înfierat şi manifestările festiviste ale PSD şi promovările pe bază de nepotism.

Modificări la statut

Două dintre principalele propuneri de modificare a statutului PSD se referă la reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv sau a înfiinţării funcţiei de prim-vicepreşedinte. Se mai vorbeşte şi despre introducerea votului în bloc la alegerea preşedintelui partidului (candidatul la prima funcţie este votat împreună cu echipa sa).

O altă propunere se referă la reducerea numărului de vicepreşedinţi. Posibilatea ca la Congresul Extraordinar să fie completate locurile vacante din structura conducerii centrale este o altă idee aflată în dezbatere.

În privinţa revizuirii Constitutuţiei, una din propunerile social-democraţilor este ca aleşii care părăsesc partidul ce i-a susţinut să-şi piardă automat mandatul.

Reprezentanţii PSD mai vor ca legea fundamentală revizuită să cuprindă reglementări mult mai clare cu privire la organizarea referendumului şi să prevadă că adoptarea unei moţiuni simple este urmată automat de demisia ministrului.

Cine se luptă la Congres

Mircea Geoană

Funcţie: preşedintele PSD
Şanse: Este văzut în partid ca având şanse considerabile de a obţine un nou mandat. Mulţi social-democraţi îl consideră însă responsabil de pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Adrian Năstase

Funcţie: preşedintele Consiliului Naţional al PSD
Şanse: Este cel mai vechi în partid dintre toţi cei patru candidaţi. Pare a fi creditat cu prima şansă de a ajunge lider. Există însă membri care se tem de reîntoarcerea lui, considerându-l un lider autoritar.

Cristian Diaconescu

Funcţie: vicepreşedinte PSD
Şanse: Are puţine şanse de a câştiga şefia partidului în faţa lui Geoană şi a lui Năstase, potrivit unor mem­bri ai PSD. În partid, Dia­co­nescu a fost etichetat într-o vreme drept unul dintre oamenii lui Băsescu, chiar dacă a negat vehement.

Miron Mitrea

Funcţie: senator PSD
Şanse: Opinia majoritară printre social-democraţi este că şansele fostului lider sindical sunt minime. Gurile rele din partid susţin că Mitrea este omul lui Traian Băsescu. Mitrea a respins asocierea, declarând „nu sunt omul nimănui".

Conflict între primari

Consiliul Naţional de ieri a provocat şi un schimb de replici nu tocmai prietenos între doi primari PSD - Florentin Pandele, edilul de la Voluntari, şi Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5 al Capitalei. Florentin Pandele a luat cuvântul şi a declarat că s-a hotărât să candideze acolo unde va candida „prietenul" său Marian Vanghelie, arătând că, dacă acesta „va candida pentru un WC public, vine şi Pandele".

Declaraţiile primarului din Voluntari au stârnit reacţii vehemente din partea unor participanţi la Consiliu, unii dintre aceştia strigând: „Nenorocit, trădător! Ai vândut organizaţia de Ilfov PDL-ului!".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite