RA-APPS s-a răzgândit! Vila Dante: ieri de protocol, azi reşedinţa unui fost şef de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila Dante văzută de sus
Vila Dante văzută de sus

Scandalul iscat în jurul casei în care ar urma, susţine premierul Victor Ponta, să se mute preşedintele suspendat după terminarea mandatului naşte controverse. Dacă ieri, conducerea RA-APPS afirma că Vila Dante este una de protocol, astăzi s-a răzgândit: în 2014, casa ar urma să devină reşedinţa unui fost şef de stat.

Victor Ponta le-a prezentat, ieri, jurnaliştilor Vila Dante, în care - a susţinut premierul - ar urma să se mute Traian Băsescu după terminarea mandatului. Tot ieri, conducerea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a emis un comunicat în care a susţinut că „până în prezent, nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul să aibă destinaţia prevăzută de Legea privind acordarea unor drepturi foştilor şefi de stat".

În acelaşi document, emis miercuri, semnat de conducerea RA-APPS, se arată că la Vila Dante s-au cheltuit 353.235 de lei pentru reparaţii - hidroizolaţie în anul 2008, 2,43 milioane de lei pentru reparaţii capitale, consolidare şi modernizare în 2011 şi 555.930 de lei pentru achiziţia mobilierului în acest an. „În perioada mai 2011-aprilie 2012, Casa Dante a fost supusă unor reparaţii capitale (consolidare, modernizare, achiziţii mobilier). Începând cu aprilie 2012, folosinţa Casei Dante a fost coordonată de către SPP. În perioada mai 2011 şi până în prezent, în Casa Dante nu au mai avut loc activităţi de reprezentare şi protocol", se mai arată în document.

RA-APPS s-a răzgândit în mai puţin de 24 de ore

Conducerea RA-APPS a transmis joi Guvernului o adresă în care susţine că mobilierul de la Vila Dante a fost achiziţionat special pentru o reşedinţă de locuit şi nu pentru o vilă de protocol şi că urma ca, în 2014, să fie adoptată o hotărâre prin care imobilul să fie atribuit unui fost şef de stat.

De altfel, documentul a fost prezentat, astăzi, la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta: „Am auzit că Băsescu vrea să depună o plângere penală împotriva mea pentru că am dezvăluit publicului larg faptul că, din bani publici, şi-a pregătit o vilă de protocol pentru perioada de încheiere a mandatului. Mi-e teamă că nu va face nicio plângere penală, mi-aş dori să facă, pentru că în faţa procurorilor zecile de angajaţi ai RA-APPS, membri ai SPP, cei care au lucrat acolo, vor veni şi vor depune mărturie pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu este cel care în mod direct a cerut, a inspectat, a văzut toate lucrările făcute acolo", a spus Victor Ponta.

Document RA-APPS, datat 26 iulie 2012

Cu toate că documentul RA-APPS în care se susţine că Vila Dante era pregătită pentru Traian Băsescu - publicat şi pe pagina de Facebook a premierului poartă data de astăzi, 26 iulie 2012, Victor Ponta a făcut aceste afirmaţii cu o zi înainte, când conducerea RA-APPS susţinea că Vila Dante este o vilă de protocol şi că nu s-a făcut nicio solicitare pentru ca aceasta să îşi schimbe destinaţia în vilă de reşedinţă.

Băsescu face plângere penală

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că va face o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, considerând că acesta trebuie să răspundă în faţa legii pentru afirmaţiile că ar fi cerut să fie renovată Vila Dante pentru a o folosi după încetarea mandatului.

Ponta nu a putut dovedi că vila a fost pregătită pentru preşedintele suspendat

FOTOGALERIE Premierul Ponta a prezentat o vilă de protocol ca fiind „vila lui Băsescu". Prima reacţie a preşedintelui: Nu am solicitat nicio vilă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite