Ponta nu a putut dovedi că vila a fost pregătită pentru preşedintele suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila Dante, imagine din 2011
Vila Dante, imagine din 2011

Prim ministrul Victor Ponta a spus că el nu va fi de acord ca Vila Dante să fie locuită de Traian Băsescu, dar nu a putut prezenta vreo dovadă că preşedintele suspendatar fi dorit să se mute în aveastă locuinţă la finalul mandatului. Zvonul cum că Băsescu şi-ar pregăti această vilă de protocol a mai circulat şi în 2011.

Şeful Guvernului a afirmat că, deşi Vila Dante aparţinea Guvernului, a fost informat la preluarea mandatului de prim-ministru că acest imobil are un regim închis şi nici el nu a avut acces până când Crin Antonescu, din postul de preşedinte interimar, nu a vorbit cu Serviciul de Protecţie şi Pază.
"Eu, ca prim-ministru, nu voi semna ca această casă să treacă la Băsescu. Voi solicita un control şi, dacă se dovedeşte faptul, atunci Băsescu să dea banii înapoi. Sper ca Băsescu să îşi ceară scuze public celor care în 2010-2011 au suferit", a spus Ponta presei care l-a urmat la vila Dante. Victor Ponta nu a prezentat însă niciun document prin care să demonstreze că vila ar fi urmat să fie locuită de Traian Băsescu la finalul mandatului de preşedinte al României.

Nu există nicio solicitare pentru ca vila să fie acordată lui Băsescu

Într-un document distribuit jurnaliştilor şi semnat de conducerea RA-APPS se arată că la Vila Dante s-a cheltuit 353.235 lei pentru reparaţii hidroizolaţie în 2008, 2,43 milioane lei pentru reparaţii capitale, consolidare şi modernizare în 2011 şi 555.930 lei pentru achiziţie mobilier în acest an. "În perioada mai 2011-aprilie 2012, Casa Dante a fost supusă unor reparaţii capitale (consolidare, modernizare, achiziţii mobilier). Începând cu aprilie 2012, folosinţa Casei Dante a fost coordonată de către SPP. În perioada mai 2011 şi până în prezent, în Casa Dante nu au mai avut loc activităţi de reprezentare şi protocol", se arată în document.
În acelaşi document se mai spune însă că "până în prezent, nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul să aibă destinaţia prevăzută de Legea privind acordarea unor drepturi foştilor şefi de stat". Traian Băsescu a refuzat să comenteze spusele lui Ponta.

Vila Dante are o suprafaţă construită de 1.387 metri pătraţi şi un teren aferent de 5.128 metri pătraţi, fiind dotată cu piscină şi sală de fitnes şi având ieşire spre lacul Herăstrău.

Realitatea TV, în urmă cu un an: Preşedintele nu intenţionează să locuiască în Casa Dante

În luna mai 2011, Realitatea TV a realizat un reportaj cu camera ascunsă la Vila Dante chiar în timpul lucrărilor de consolidare şi reamenajare a clădirii. Unul dintre zugravi ar fi spus că se pregăteşte vila pentru Traian Băsescu. În schimb, RA-APPS susţine că reparaţiile trebuiau făcute pentru că existau infiltraţii de apă care au dus la deteriorări majore. "Urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, personalul de întreţinere a semnalat la imobil apariţia de infiltraţii care au generat deteriorări majore ale instalaţiilor de climatizare şi electrice care provoacă scurtcircuite instantanee, prezentând pericol de accidente letale, iar instalaţia de încălzire prezintă pericol iminent în exploatare. Acest fapt a impus necesitatea expertizării imobilului pentru a se determina gradul de avariere. În prezent, se execută lucrări de expertizare a imobilului", a comunicat atunci RA-APPS pentru Realitatea TV.

Tot în 2011, la cererea reporterilor de la Realitatea TV, Preşedintele României a semnat un comunicat prin care a negat că ar dori să se mute în vila Dante. "Preşedintele României nu a făcut niciun demers pentru a schimba actuala reşedinţă oficială de care beneficiază pe durata mandatului de şef al statului. Preşedintele nu intenţionează să locuiască în Casa Dante, în timpul mandatului sau după expirarea acestuia".

Conform Reaqlitatea TV, Vila Dante a avut parte de reamenajări şi în 2003, ca să servească aparatului de lucru necesar unui şef de stat. Lucrările au făcut din Vila Dante un spaţiu impropriu de locuit pentru o familie, având mai multe săli de şedinţă şi birouri. De altfel, a şi fost folosită deseori pentru întalniri de partid.

Cum a prezentat Antena 3 vila Dante

Postul de televiziune Antena 3 a prezentat pe larg imagini din interiorul vilei Dante şi a titrat “Vilă de milioane de euro pentru Băsescu” şi “Ponta, vizită la vila lui Băsescu”. “Statul Român a făcut investiţii în renovarea locuinţei preşedintelui chiar după ce s-au tăiat pensiile şi salariile bugetarilor. Guvernaţii au învăţat pe de rost mesajul potrivit căruia statul face eforturi să taie din cheltuieli, dar când vine vorba de aleşi însă, lucrurile se schimbă”, a comentat Antena 3.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite