Puterea în PDL, negociată până în ultima zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Stoica şi Adriean Videanu ies din prim-planul conducerii PDL, Cristian Preda nu se bagă, iar Radu Berceanu încearcă o revenire. „Ofertată“ cu un post de secund în echipa premierului, Elena Udrea a ales să cedeze locul „unuia dintre cei veniţi din societatea civilă“.

Candidat portocaliu, vopsit independent

Funcţiile de secunzi din echipele principalilor aspiranţi la şefia PDL, Emil Boc şi Vasile Blaga, au fost discutate de susţinătorii celor doi adversari chiar şi ieri-seară, în preziua expirării termenului de depunere a candidaturilor.

Din tabăra premierului, doar Gheorghe Flutur şi-a anunţat candidatura la o funcţie de prim-vicepreşedinte, în timp ce Sorin Frunzăverde este singurul care şi-a menţinut opţiunea pentru o astfel de funcţie în echipa lui Blaga.

Vehiculate au rămas însă şi alte nume la capitolul „posibili prim-vicepreşedinţi": Roberta Anastase, din partea lui Boc sau Cristian Boureanu, din cea a lui Blaga.

Un astfel de post i s-a oferit şi ministrului Elena Udrea, care a decis însă să i-l cedeze unui democrat-liberal „venit din societatea civilă": Teodor Baconschi, Monica Macovei sau Sever Voinescu fiind variantele aflate „în cărţi".

„Încă se discută. Colegii mei din partid mi-au propus să candidez la funcţia de prim-vicepreşedinte, dar eu sunt un om de cuvânt şi candidez pentru un post de vicepreşedinte. Am ales să las locul meu unuia dintre cei veniţi din societatea civilă", a declarat Udrea pentru „Adevărul".

Dacă Baconschi a declarat cu mult timp în urmă că se vrea prim-vicepreşedinte, Voinescu a precizat că un post de vicepreşedinte ar fi mai aproape de ceea ce-şi doreşte.

„Eu nu exclud nici candidatura la Preşedinţia Americii, dar am spus că mă gândesc să candidez la o funcţie de vicepreşedinte", a spus purtătorul de cuvânt al partidului. Din partea Monicăi Macovei, niciun răspuns.

Valeriu Stoica a luat-o pe urmele actualului prim-vicepreşedinte Theodor Stolojan şi a anunţat ieri, într-o scrisoare deschisă adresată partidului, că nu va mai candida la nicio funcţie la Convenţia din mai, îndemnându-şi colegii de generaţie să se retragă şi ei în linia a doua.

Videanu, la departamentul economic

Din tabăra lui Blaga, alt „greu" al partidului s-a retras din prim-plan: Adriean Videanu. „Am fost prim-vicepreşedinte. Şi?! Nu mă mai interesează poziţiile, important este ce expertiză aduci în beneficiul partidului.

Din această perspectivă, aş putea coordona echipa care lucrează pe zona economică", a declarat Videanu pentru „Adevărul". Colegul său de generaţie, Radu Berceanu, ar vrea însă un post de vicepreşedinte.

Din echipa lui Blaga, nehotărât până pe ultima sută de metri s-a arătat şi vicepreşedintele Cristian Boureanu, favorit pentru prim-vicepreşedinte.

Tot ieri, europarlamentarul Cristian Preda a anunţat că nu intenţionează să-şi depună candidatura la o funcţie în Biroul Permanent Naţional sau în comisiile de specialitate ale PDL, pe motiv că poate fi util partidului fără să fie în conducere. El a anunţat că va vota cu deputatul Theodor Paleologu la Convenţia Naţională de la 14 mai.

"Am fost prim-vicepreşedinte. Şi?! Nu mă mai interesează poziţiile.''
Adriean Videanu prim-vicepreşedinte PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite