Proiect legislativ: 40% dintre candidaţii partidelor la parlamentare trebuie să fie femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Organizatiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă privind introducerea unei cote obligatorii de 40% de candidaţi femei la alegerile parlamentare.

Trebuie să avansăm cu reprezentarea politică a femeilor de la egalitatea de şanse la egalitatea de rezultate. Este adevărat că acum femeile au garantat prin lege tratamentul egal, însă rezultatele sunt încă foarte slabe. Doar 9,76 % dintre parlamentari sunt femei. Ca să trecem de la acest 9,76% la o candidatură consistentă a unei femei la Preşedinţia ţării, femeile trebuie sprijinite, impulsionate să se implice mai mult în viaţa politică", spune Sulfina Barbu în proiectul legislativ depus marţi la Camera Deputaţilor, în regim de urgenţă. 

Iniţiativa legislativă obligă partidele ca la alegerile parlamentare 40% dintre candidaţii propuşi să fie femei, iar acestea să fie desemnate în colegiile eligibile. Totodată, cine nu respectă legea ar trebui sancţionat prin tăierea subvenţiei de la bugetul de stat.

"Această lege poate fi parte a reformei partidelor din România. Este o lege care practic obligă partidele să îşi profesionalizeze resursa umană, să se deschidă către exterior – către societatea civilă, mediul economic şi academic pentru a convinge femeile din aceste domenii să li se alăture. Şi nu în ultimul rând, este o lege care determină partidele să acorde mai multă atenţie în programul politic preocupărilor specifice femeilor: familie, sănătate, educaţie, asistenţă socială şi protecţia mediului”, a declarat Sulfina Barbu. 

Duminică, şeful statului a declarat, la Pro TV, că exclude şansele unei femei, nu candidatura, la preşedinţia României şi la cea a partidului. "O femeie nu ar avea şansa să câştige o astfel de bătălie", a spus Traian Băsescu. Vezi aici detalii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite