Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au depus o sesizare la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Petru Filip, au depus, astăzi, la Curtea Constituţională o sesizare în care solicită judecătorilor să constate că forma legii referendumului în baza căreia a fost convocat scrutinul nu prevedea un cvorum de prezenţă la urne, adică de 50% plus unu.

„Vă rugăm să constataţi că prevederile în vigoare la data declanşării procedurii prezentului referendum erau cele ale Legii 3/2000, aşa cum a fost modificată de OUG nr. 41/2012. Legea aplicabilă procedurii de desfăşurare a referendumului este, în opinia noastră, cea de la data declanşării procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate în vigoare ulterior declanşării procedurii referendumului este contrară dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constituţia României privind neretroactivitatea legii“, se arată în sesizarea trimisă la CCR.

De asemenea, cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului au subliniat că, din punctul lor de vedere, respectarea statului de drept şi a Codului de bune practici în materie de referendum elaborat de Comisia de la Veneţia nu poate fi făcută decât aplicând procedurii referendumului normele în vigoare la data declanşării procedurii referendumului, adică OUG nr. 41/2012.

Judecătorii Curţii Constituţionale se reuneasc, astăzi, de la ora 14, în sedinţă pentru a valida sau invalida rezultatul refrendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Vasile Blaga: Numărătoarea noastră paralelă a fost corectă. Se intră în linie dreaptă în ceea ce priveşte revenirea lui Băsescu la Cotroceni

Ion Iliescu trimite o scrisoare deschisă către CCR. Ce vrea să le spună fostul preşedinte judecătorilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite